DünyaManşet

2. Cenevre Görüşmeleri’nde çözümsüzlük sürüyor

0

2. Cenevre Konferansı’ndaki görüşmelerden henüz ne geçici hükümet, ne de ateşkes kararı çıktı. Humus’a alınacak insanı yardım konvoyu hala bekliyor, Yarmuk mülteci kampında açlık nedeniyle ölümler artıyor.

suriye brahimiSuriye rejimi ve muhalifler arasında devam eden görüşmelerin moderatörü, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi son görüşmelerle ilgili açıklama yaptı: “şimdiye kadar çok fazla mesafe katedemedik. Bu aşamadan sonra Cenevre prensipleri çerçevesinde ilerleme kaydetmeyi umuyoruz.” Brahimi, Şam yönetiminin, kadın ve çocukların abluka altındaki Humus’tan çıkarılma konusunda anlaşma yaptığına işaret ederek “Ancak, bunun nasıl uygulanacağı muamma. Güvenlik sorunu var. Her yer keskin nişancılarla dolu” diye ekledi. Brahimi, “Yardım konvoyu Humus’a girmeyi bekliyor. Taraflardan bir şeyler yapmalarını istiyorum” dedi. Ateşkes konusuna da değinen Brahimi, “Ateşkesle ilgili bir anlaşma yok. Rejim ve muhalefet yarın görüşmeye devam edecek.” diye konuştu.

SMDK: hedefimiz demokratik yönetime geçiş

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) basın sözcüsü Luay Safi, Humus’a girişine izin verilmeyen yardım konvoyuyla ilgili olarak “Esed rejimi insanları açlığa mahkum ediyor. Bu insanlık suçudur. Aynı zamanda rejim kenti görüşmelerin başladığı ilk günden bu yana bombalamaya devam ediyor. Hatta bana gelen bilgilere göre 244 sivil bu sürede hayatını kaybetti” dedi.Şam yönetiminin “isteyen ailelerin kenti terkedebileceğini” söylediğini hatırlatan Safi, insanların evlerinden, yaşam alanlarından çıkmaya zorlanamayacağını belirtti.suriye luay

“Bizim hedefimiz belli. Bu konuda netiz. Hedef diktatör bir yönetimden demokratik bir yönetime geçiştir. 50 yıldır Suriye’de seçim yapılıyor, ama kazananlar değişmiyor. Bize Cenevre 1 nihai kararını kabul ettiklerini beyan etmelerini istiyoruz. Rejim geçiş yönetimi için buraya geldiyse ve bunu kabul ederek buraya katıldıysa bunu görmek istiyoruz.”

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de günlük basın brifinde Suriye rejiminin Humus’a insani yardımların ulaştırılması için konvoyların girişine onay vermesi gerektiğini söyledi; kadın ve çocukların şehirden çıkmasına izin verilmesini, “Tahliye, çok ihtiyaç duyulan insani yardımların bir alternatifi değil “ şeklinde yorumladı.

suriye- humusHerkesin unuttuğu kent : Humus

Rejimin ilk kez sivillerin çıkışına izin verdiği Humus, 7 Haziran 2012’den beri kuşatma altında. Özellikle ‘Eskişehir’ denilen Humus  merkezine hiç kimse ulaşamıyor. Yaklaşık 500 ailenin dışarıyla bağlantısının kesildiği tahmin ediliyor.

Humus kuşatmadan önce muhalefetin kalelerinden biriydi. Rejim, Şam-Halep yolunun tam ortasında, kritik bir noktada yer aldığı için Humus’a daha çok askeri yükleme yaptı. Tüm takviyelere rağmen rejim, muhalif savaşçıları Humus’tan söküp atamayınca kuşatma altına aldı. Şehirde sular kesik. Kentteki siviller kanalizasyon suyu veya biriktirilen yağmur suyuyla yaşıyor.

Suriye hükümeti, görüşmeler sırasında kadın ve çocukların şehri terkedebileceğini söyleyerek ayrılmak isteyen erkeklerin isim listesini talep etti. Suriyeli muhalifler, bu isim listesinin gözaltı ve işkence için kullanılacağı görüşünde

Yermuk’ta ölen sayısı artıyor

Taraflar arasında anlaşmazlıklar devam ederken, başkent Şam’da Filistinliler’in kaldığı Yermuk mülteci kampında insanlar açlıktan ölmeye devam ediyor. Londra merkezli ‘Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden yapılan açıklamaya göre ‘rejim güçlerinin iki yüz gündür ambargo altına tuttuğu Yermuk kampında, gıda ve tıbbi malzemelerin eksikliği ve insani durumları kötüleşmesi nedeniyle 6 kişi hayatını kaybetti.  Gözlemevi ölenlerin arasında iki kadın ve bir çocuk olduğunu açıkladı.  Suriye İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre; sekiz ayda açlık ve tıbbi malzemelerin eksikliğinden ölenlerin sayısı 75’e ulaştı, bunların 24’ü kadın, 4’ü de çocuk.suriye yermuk

BM’ye göre 18 bin kişinin yardım beklediği Yermuk Kampı’nda yaşanan engeller nedeniyle bugüne kadar sadece 138 kumanya dağıtıldı.

Üç senede 100 binden fazla kişinin öldüğü, 9,5 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığı Suriye iç savaşında hükümet ve muhalifler konferansın amacı konusunda farklı görüşlere sahip. Suriye hükümeti temsilcileri, görüşmelerin amacının “yabancıların desteklediği terörizmi durdurmak” olduğunu söylüyor. Bununla tüm silahlı muhalefet kastediliyor.Muhalefet ise geçiş idaresi kurulması çağrısı yapan Cenevre I konferansının temel alınmasını istiyor.

(Al Jazeera, BBC Türkçe, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.