[8 Mart] Binlerce kadın Sıraselviler’de buluştu: Hayatlarımıza sahip çıkıyoruz

Dün, İstanbul‘da binlerce kadın 19. Feminist Gece Yürüyüşü için Taksim Sıraselviler Caddesi‘nde buluştu.

Bir araya gelen kadınlar, “Yaşasın Kadın Dayanışması”, “Jin Jiyan Azadi”, “Asla Yalnız Yürümeyeceksin” sloganlarıyla attı.

Kadınlar, ellerinde “Ben yaşadıkça sen çıldır”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Yaşasın feminist mücadelemiz” gibi çok sayıda döviz taşıdı.

Eylemde, “Sokakta, gecede, işte, meydanda, ailede, şantiyede, adliye, grevde, sendikadan, sosyal medyada, sette, kampüste, evde feminist isyan her yerde” pankartı açıldı.

 

Polis, Feminist Gece Yürüyüşü sebebiyle dün öğle saatlerinden itibaren İstanbul Valiliği tarafından verilen karar doğrultusunda Taksim’e çıkan bütün sokakları bariyerlerle kapatmıştı. Metro Taksim istasyonu da, Valilik kararıyla saat 14.00’ten itibaren kapatıldı.

Kadınlar, Sıraselviler’de okunan basın açıklamasının ardından yolların kapatılması nedeniyle saat 19.00’dan itibaren de Karaköy’e yürüdü.

 

Cihangir’e yürümek isteyen bir grup kadın ise polis tarafından engellendi.

‘Hayatlarımıza sahip çıkıyoruz’

Kortejin farklı noktalarında aynı anda okunan basın açıklamasının bir bölümü şöyle:

Geçtiğimiz yıl coşkumuzla, isyanımızla, dayanışmamızla yan yana durduğumuz yürüyüşümüzden birkaç gün sonra pandemi hayatlarımızı birdenbire değiştirdi. Fiziki mesafelerimiz artarken eşitsizlikler olağanca hızıyla derinleşmeye, hepimizi bambaşka yerlerden vurmaya başladı.

Bizler ise umutsuzluğa kapıldıkça bu kalabalığı hatırladık. Dayanışmamızın gücü umudumuz oldu, feminist mücadelemiz ise direncimiz. Bizler patriyarkanın evde, işte, sokakta, her alanda her fırsatta, kimi zaman açıkça kimi zaman sinsice üstümüzde egemenlik kurma gayretini biliyoruz, tanıyoruz. Feminizm bize hayır deme, kendi hayatımıza, bedenimize ve emeğimize sahip çıkma gücü veriyor, aldığımız bu güçle her alanda isyan ediyor, mücadele yürütüyoruz. Hayatlarımıza sahip çıkıyoruz.”