Sivil Toplum

8.4 milyon engelli eve hapis

0

Türkiye’de yaşayan 8,5 milyon engelliden ancak 100 bininin sokağa çıkabildiği açıklandı. İstanbul’da bulunan 40 bin görme engelliden 38 bini eve hapis.

Altınokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Murat Demirok, Türkiye’de yaklaşık 8 milyon 500 engellinin bulunduğunu, bunun 700 bininin görme engelli olduğunu kaydetti.

Derneğin şu anda binin üzerinde üyesinin bulunduğunu anlatan Demirok, ulaşamadıkları binlerce görme engelli insanın büyük acılar ve sorunlar içinde hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını bildirdi.

Engelli insanlara fırsat verildiğinde başaramayacakları şeyin olmadığını vurgulayan Demirok, üyelerinin aralarında avukat, mühendis, öğretmenlerin de bulunduğunu dile getirdi.

Engellilerin en büyük sorunun eğitim ve istihdam olduğunu ifade eden Demirok, şunları söyledi: ”Artık bizleri fark edemeyenler, fark etmeliler. Bizler sokağa çıkmak, yollarda rahat yürümek istiyoruz. Mimari yapılar düzenlenirken bizlerden de fikir alınmasını talep ediyoruz. Bu ülkenin vatandaşları olarak söz sahibi olmalıyız. Eğitimdeki, istihdamdaki oranımız yüzde 1 civarında. Yüzde 90’lara çıkması için büyük desteklerin verilmesi gerekiyor. Bu oranları görmemezlikten gelemeyiz. Toplumun her kesiminin hakkı olduğu kadar engellilerin de insan olarak yaşama hakkı var. Yaşama hakkımızı, var olan haklarımızı geri istiyoruz.”

ENGELLİYE ELİNİ UZATANA OY
Murat Demirok, Haziran ayında yapılacak seçimlerde, engellilerin sorunlarına gerçekten eğilen ve çözmek isteyen siyasi partilere destek vereceklerini, ülke bütçesinin yüzde 1’inin engellilere ayrılmasını istediklerini dile getirdi.

Türkiye’deki 8,5 milyon engellinin 100 bininin sokağa çıkabildiğini savunan Demirok, ”8 milyon 400 bin engelli evde hapis. Bu rakam küçümsenebilir mi? Bu kabul edilebilir bir rakam değil. Bunlar da zor şartlarda çalışıyor. Bu insanlara eğitim, istihdam, yaşam olanakları verilmeli” dedi.

‘CAMBAZLIK YAPIYORUZ’
İstanbul’daki belediyelerin de engeli insanlara destek vermeleri ve duyarlı olmaları gerektiğini aktaran Demirok, şunları söyledi:

”Engelliler, İstanbul’da dışarı çıkamıyorlar. Artık belediyeler imar yasalarında yaptıkları düzenlemelerde, kaldırımları, yolları ve binaları engellilere göre de düşünmesi gerekiyor. İstanbul’da engelliler hiçbir imar planında, düzenlemede söz hakkına sahip değil. Biz İstanbul’da cambazlık yaparak yaşıyoruz. Sokağa çıktığımız anda, düşmeyeceğimizin garantisi yok. Ulaşımda birçok engel var. Çünkü ne yollar ne otobüsler ne de metrolar bize göre düzenlenmiş. Biz çok şey istemiyoruz. Yatırımlar yapılırken, bizleri de düşünsünler. İstanbul’da 40 bin civarında görme engelli insan yaşıyor. Sokağa çıkabilen görme engelli sayısı ise 2 bin civarında. 38 bini evinden dışarı çıkamıyor. Devlet kurumları tarafından yapılan araştırmalarda bu rakamlar var. Ama bu 38 bin engelli insanın neden evden çıkamadığını kimse sorgulamıyor.”

Engelli yakınlarının da büyük acılar yaşadığını, çaresizlikten çocuklarını evden çıkaramadıklarını vurgulayan Demirok, ”Aileler korumacılıkla yaklaşıyor. İstanbul’da yapılar düzgün olmadığı için aileler tedirgin oluyor ve bu yüzden çocuklarını dışarı çıkartamıyorlar. Ailelere gereken bilgi ve eğitim verilmiyor. Düzenlemelerden haberdar olmayan aileler var. Kısaca engelsiz bir ülke yaratmak gerekir. Ailelerden sorunların çözülmesi için sivil toplum örgütlerine katılmalarını ve var olan haklarımız için doğru siyasi tercih yapmalarını istiyoruz” diye konuştu. (aa)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.