8.4 milyon engelli eve hapis

Türkiye’de yaşayan 8,5 milyon engelliden sadece 100 bini sokağa çıkabiliyor. İstanbul’daki 40 bin görme engelliden 38 bini ise eve hapis.

Türkiye’de yaşayan 8,5 milyon engelliden ancak 100 bininin sokağa çıkabildiği açıklandı. İstanbul’da bulunan 40 bin görme engelliden 38 bini eve hapis.

Altınokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Murat Demirok, Türkiye’de yaklaşık 8 milyon 500 engellinin bulunduğunu, bunun 700 bininin görme engelli olduğunu kaydetti.

Derneğin şu anda binin üzerinde üyesinin bulunduğunu anlatan Demirok, ulaşamadıkları binlerce görme engelli insanın büyük acılar ve sorunlar içinde hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını bildirdi.

Engelli insanlara fırsat verildiğinde başaramayacakları şeyin olmadığını vurgulayan Demirok, üyelerinin aralarında avukat, mühendis, öğretmenlerin de bulunduğunu dile getirdi.

Engellilerin en büyük sorunun eğitim ve istihdam olduğunu ifade eden Demirok, şunları söyledi: ”Artık bizleri fark edemeyenler, fark etmeliler. Bizler sokağa çıkmak, yollarda rahat yürümek istiyoruz. Mimari yapılar düzenlenirken bizlerden de fikir alınmasını talep ediyoruz. Bu ülkenin vatandaşları olarak söz sahibi olmalıyız. Eğitimdeki, istihdamdaki oranımız yüzde 1 civarında. Yüzde 90’lara çıkması için büyük desteklerin verilmesi gerekiyor. Bu oranları görmemezlikten gelemeyiz. Toplumun her kesiminin hakkı olduğu kadar engellilerin de insan olarak yaşama hakkı var. Yaşama hakkımızı, var olan haklarımızı geri istiyoruz.”

ENGELLİYE ELİNİ UZATANA OY
Murat Demirok, Haziran ayında yapılacak seçimlerde, engellilerin sorunlarına gerçekten eğilen ve çözmek isteyen siyasi partilere destek vereceklerini, ülke bütçesinin yüzde 1’inin engellilere ayrılmasını istediklerini dile getirdi.

Türkiye’deki 8,5 milyon engellinin 100 bininin sokağa çıkabildiğini savunan Demirok, ”8 milyon 400 bin engelli evde hapis. Bu rakam küçümsenebilir mi? Bu kabul edilebilir bir rakam değil. Bunlar da zor şartlarda çalışıyor. Bu insanlara eğitim, istihdam, yaşam olanakları verilmeli” dedi.

‘CAMBAZLIK YAPIYORUZ’
İstanbul’daki belediyelerin de engeli insanlara destek vermeleri ve duyarlı olmaları gerektiğini aktaran Demirok, şunları söyledi:

”Engelliler, İstanbul’da dışarı çıkamıyorlar. Artık belediyeler imar yasalarında yaptıkları düzenlemelerde, kaldırımları, yolları ve binaları engellilere göre de düşünmesi gerekiyor. İstanbul’da engelliler hiçbir imar planında, düzenlemede söz hakkına sahip değil. Biz İstanbul’da cambazlık yaparak yaşıyoruz. Sokağa çıktığımız anda, düşmeyeceğimizin garantisi yok. Ulaşımda birçok engel var. Çünkü ne yollar ne otobüsler ne de metrolar bize göre düzenlenmiş. Biz çok şey istemiyoruz. Yatırımlar yapılırken, bizleri de düşünsünler. İstanbul’da 40 bin civarında görme engelli insan yaşıyor. Sokağa çıkabilen görme engelli sayısı ise 2 bin civarında. 38 bini evinden dışarı çıkamıyor. Devlet kurumları tarafından yapılan araştırmalarda bu rakamlar var. Ama bu 38 bin engelli insanın neden evden çıkamadığını kimse sorgulamıyor.”

Engelli yakınlarının da büyük acılar yaşadığını, çaresizlikten çocuklarını evden çıkaramadıklarını vurgulayan Demirok, ”Aileler korumacılıkla yaklaşıyor. İstanbul’da yapılar düzgün olmadığı için aileler tedirgin oluyor ve bu yüzden çocuklarını dışarı çıkartamıyorlar. Ailelere gereken bilgi ve eğitim verilmiyor. Düzenlemelerden haberdar olmayan aileler var. Kısaca engelsiz bir ülke yaratmak gerekir. Ailelerden sorunların çözülmesi için sivil toplum örgütlerine katılmalarını ve var olan haklarımız için doğru siyasi tercih yapmalarını istiyoruz” diye konuştu. (aa)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR