606 adet maden sahasının ihaleye çıkması yargıya taşındı

Daha önce de 766 maden sahasının yargıya taşındığını hatırlatan ORÇEV, 'Topraklarımıza, suyumuza, tarım arazilerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz' dedi.

Haber: Gençağa Karafazlı

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) ihaleye çıkardığı 606 adet maden sahası yargıya taşındı.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) tarafından yapılan açıklamada daha önce de 766 maden sahasının yargıya taşındığı hatırlatıldı. Açıklamada “Şimdi de ihale edilen 606 maden sahasının ihalesinin iptali için dava açtık. Ordu Çevre Derneği ve Ekoloji Birliği olarak topraklarımıza, suyumuza, tarım arazilerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Danıştay’dan davaya yeşil ışık

Bir önceki iptal davasında Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi‚” toplu maden ihalesi ilanının dava edilemeyeceği” gerekçesini göstererek ret kararı vermişti.

Açılan temyiz davası sonrasında Danıştay 13’üncü Dairesi ise “toplu maden ihalesinin dava edilebileceğini” belirterek maden ihalelerinin dava edilebilmesi yönünde emsal bir karar vermişti.

Yeni ihalede Ordu bulunmuyor

Davanın Avukat İsmail Hakkı Atal tarafından açıldığı belirtilen açıklamada, “766 maden sahasının içinde 9 alan Ordu’da bulunuyordu. Yeni açtığımız alanlar için Ordu yok. Ancak bu sorumluluğumuzu daraltmıyor. Dayanışma içinde olmak zorundayız. Ordu dışında yok edilen ormanlar, dereler, tarım arazileri iklim değişikliği nedeniyle hepimizi etkiliyor. Bu nedenle 606 maden sahasının ihalesinin iptali için davacı olduk” ifadeleri kullanıldı.

Maden ve enerji yatırımlarıyla ülkenin yeraltı, yerüstü yok ediliyor denilen açıklamada, “Ülkenin her tarafında ekolojik yıkım devam ediyor. Enerji fazlası var ama yeni tesisler kuruluyor. Fatsa’daki altın madeni işletmesinin sonucunu yakından tanık olduk. Ülkenin her tarafı aynı biçime dönüştürülmek isteniyor. Bu talan ve yağma politikasına karşı mücadelemiz sürecek. Bunu hem hukuksal hem de fiiili ve meşru hakkımızı kullanarak yapacağız. Toprağımıza, suyumuza; geleceğimize sahip çıkmak için mücadeleden başka seçenek yok.” denildi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR