ManşetEnerji

600 tonluk nükleer atık Almanya’dan Rusya’ya gönderilmek için yola çıktı

0

600 tonluk seyreltilmiş uranyum Rusya’ya gönderilmek üzere Almanya’nın Hollanda sınırına yakın bir konumda bulunan Gronau kentinden yola çıktı.

Rusya merkezli bir çevre grubu olan Ecodefense’in aktardığı bilgilere göre 22 Haziran’da yola çıkan 12 vagonluk madde, 3 bin 400 kilometrelik bir yol katederek deniz ve demir yoluyla Ural’a nakledilecek.

Rosatom: ‘Atık’ olarak belirtilmemeli

Urenco nükleer santrali BBC’ye yaptığı açıklamada uranyumun Rusya’da daha da zenginleştirileceğini ve tüm sürecin çevre standartlarına uygun olduğunu söyledi.

Rusya’nın devlete bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom ise seyreltilmiş uranyumun “atık” olarak belirtilmesinin doğru olmadığını ve yanıltıcı olduğunu vurguladı.

‘Rusya nükleer çöplük haline gelecek’

Ancak çevre aktivistleri uzun süredir Rusya’nın santrallerden gelen radyoaktif maddeler için bir çöplük haline gelmesinden endişe ediyor. Rusya 2009 yılında çevrecilerden gelen baskı sebebiyle uygulamayı durdurmuştu.

Geçtiğimiz yıl ise Urenco’nun 10 yıl aradan sonra uranyumu Rusya’ya nakledeceğinin duyulması üzerine Almanya’daki Greenpeace aktivistleri nakliyatı protesto etmişti. 22 Haziran’da sevkiyatın yola çıkmasını protesto eden Almanyalı aktivistler yola çıkan trenin fotoğrafını paylaşarak yeniden tepki gösterdiler.

Zenginleştirilmiş uranyum Urenco’ya atıklar Tenex’e

Ecodefence yayınladığı raporda Rusya’nın bu yıl içerisinde üç bin tonluk atığı aldığını iddia etti. Urenco şirketi ise güvenlik sebebiyle sevkiyat hakkında bilgi veremeyeceklerini söyledi.

Öte yandan şirket, Rosatom’un denizaşırı ticaret şirketi olan Tenex‘in bir yan kuruluşu olan Tradewill adlı bir şirketle sözleşme yaptığı bilgisini doğruladı. Sözleşmeye göre zenginleştirilmiş uranyum tekrar Urenco’ya dönecek. Atıklar ise Tenex’te kalacak.

Aktivistler neden karşı?

Çevre aktivistlerinin itiraz ettiği nokta da tam burada başlıyor. Aktivistler atığın bir kısmı Almanya’ya dönerken büyük bir kısmının ise Rusya’da kalacağını iddia ediyor. Ayrıca sevkiyat sırasında yaşanacak herhangi bir dökülme durumunda toksik kirlilik riskiyle karşı karşıya kalınacak.

Atıkların nakliyesine karşı imza kampanyası

15 Haziran’da Rusya, Almanya ve Hollanda’dan aktivistler atıkların nakliyesine karşı topladıkları imzaları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya şansölyesi Angela Merkel’e gönderdi. 

Dilekçede “sömürgeci bir politika” olarak değerlendirdikleri atıkların Avrupa’dan Rusya’ya geçişine yönelik uygulamanın son bulması talep edildi. Almanya’nın kendi atıklarıyla başa çıkabilecek bir teknolojiye sahip olduğu belirtilen dilekçede “Rusya çöplük değildir” denildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.