ManşetTarım-Gıda

6 Kıta Monsanto’ya Karşı 24 Mayıs’ta Yürüyor

0

Her sene 24 Mayıs’ta gerçekleştirilen Monsanto’ya Karşı Yürüyüş bu sene 6 kıtada 52 ülkede ve 400’ün üzerinde kentte tohum ve gıda özgürlüğü için haykıranları buluşturacak.

poar03_monsanto0805

Tüm dünyada gıda ve tohum özgürlüğü hareketlerinin hedefinde olan tarım zehiri, GDO ve tohum devi Monsanto’ya karşı ilki geçtiğimiz sene gerçekleştirilen yürüyüşle temiz ve adil gıda talepleri dile getirilecek, insan sağlığına ve çevreye etkileri yeterince araştırılmadan piyasaya sürülen GDO’ların ve arı kolonilerinin kaybından, çiftçilerin böbreklerinin iflas etmesine kadar sayılamayacak kadar çok zararı olan tarım zehirlerinin durdurulması talebine dikkat çekilecek.

Kaliforniya’da GDO’lu içeriğe sahip gıdaların etiketlenmesini sağlayacak olan kanun tasarısının (Tasarı 37) Monsanto ve diğer dev tarım zehiri ve GDO şirketlerinin verdiği büyük maddi desteklerle yürütülen yanıltıcı kampanyalar sonrasında reddedilmesinin ardından aktivist Tami Canal tarafından fikri ortaya atılan yürüyüş ilk senesinde geniş destek bulmuştu. Bu sene aralarında İstanbul’un da olduğu 400’ü aşkın şehirde insanlar temiz, adil gıda taleplerini yinelerken mevcut tarım sisteminin zararlarına dikkat çekmeye çalışacaklar.

yeşil öfke

İstanbul’da da Yürüyüş Var

İstanbul’da Yeşil Öfke tarafından çağrısı yapılan yürüyüş saat 12:30’da Altunizade Capitol alışveriş merkezinin Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne bakan kapısı önünde başlayacak. Etkinlik ile ilgili detaylara ilgili Facebook bağlantısından ulaşabilirsiniz. Bu yürüyüş haricinde bahçenizde, bostanınızda, tarlanızda gerçekleştireceğiniz eylemler ve paylaşacağınız görseller için Twitter’da #marchMay24 hashtagini kullanılmanız halinde tüm dünyadan yükselen sese siz de katkıda bulunduğunuzu gösterebilirsiniz. 

Dr-Vandana-Shiva

Vandana Shiva’dan Çağrı

Tohum ve gıda özgürlüğü hareketinin önde gelen isimlerinden Vandana Shiva da bir mesaj yayınlayarak insanları gıda ve tohum özgürlüklerini ve yeryüzü demokrasisini savunmak üzere yürüyüşe davet etti. Shiva’nın çağrısı şöyle:

Monsanto Karşıtı Yürüyüş için bir araya gelen tüm insanlara dayanışma ruhuyla dolu selamlarımı gönderiyorum

Monsanto’ya karşı yürümek özgürlük ve demokrasi için, sağlık ve güvenliğimiz için, tohumlar ve biyo-çeşitlilik için yürümek demektir.

İnsanlar bana sık sık “Neden Monsanto?” diye soruyorlar. Benim cevabım ise şu: Biz Monsanto’yu hedef seçmedik, Monsanto bizim tohumlarımızı, gıda güvenliğimizi, bilimsel ve demokratik kurumlarımızı, hayatımızın ta kendisini hedef seçti.

Monsanto, tohumların kendi fikri mülkü haline gelmesine neden olan Dünya Ticaret Örgütü’nün fikri haklar sözleşmesini yazanın kendisi olduğunu doğruladı. Bir zehir üreticisi olan Monsanto patentler sayesinde bir tohum devi haline geldi ve tohum piyasasındaki en büyük pazar payına sahip oldu. Hindistan’da pamuk tohumu pazarının %95′i Monsanto’nun elinde ve patentler üzerinden aldıkları fikri hak ödemeleri küçük çiftçilerimizi ödenmesi imkansız olan boyutlarda borç batağına sürüklemiş durumda. Hindistan’da 283.000 çiftçi tohumlara ve tarım kimyasallarına bağlı borçları nedeniyle intihar etti.

Avrupa Komisyonu’nun çeşitliliği ve tohum saklamayı illegal hale getirecek tohum yasasının arkasında Monsanto gibi şirketler vardı. Son parlamento kanunu reddederek Avrupa Komisyonu’na geri gönderdi. Şimdi yeni parlamentonun da aynısını yapmasını sağlamalıyız.

Monsanto ABD’de halka ne yediğini bilme hakkı verecek düzenlemelerin altını oymak için parasal gücünü kullandı.Şu anda Vermont eyaletini bir GDO etiketleme yasasına sahip olduğu için tehdit ediyor. Ve şimdi de Kara Kanun olarak adlandırılan ve Amerikalıların ne yediğini bilme hakkını ellerinden alacak Güvenli ve Doğru Gıda Etiketleme Kanunu denen tasarıyı Kongre’ye sundu.

Bu demokrasiye ve insan özgürlüğüne yapılmış bir saldırıdır. Monsanto Avrupa’dan çekildiğini açıklarken bir yanda GDO’lu ekibleri Doğu Avrupa ülkelerine sokmaya çalışıyor. Ayrıca TIPP gibi ticaret anlaşmalarını kabul ettirmeye çalışarak AB’nin GDO’ya geçit vermeyen tutumunu değiştirmeye ve tohumlar üzerinde daha fazla fikri mülkiyet hakkı elde etmeye çalışıyor.

Monsanto bugüne kadar iklim koşullarındaki değişikliklere dirençli 1500′den fazla ekin üzerinde hak iddia etti ve bunlar sayesinde klim krizini kullanarak daha büyük kârlar elde etmeyi umuyor. Ayrıca Monsanto yakın zamanda Climate Corporation’ın kontrolünü de ele geçirdi ; iklim verilerini kontrol etmek ve metalaştırmak için. Monsanto doğa ve insanlık üzerinde topyekün bir hakmiyet elde ederek süper-kârlar elde etmenin peşinde.

Biz Tohum Özgürlüğü’nün, Gıda Özgürlüğü’nün ve gezegen üzerindeki her canlının özgür olduğu ve hepsinin esenliğinin paylaşımla, sevgi ve tutkuyla, bolluk ve bereket yaratımıyla korunduğu Yeryüzü Demokrasisi’nin peşindeyiz. Bir kurumun açgözlülüğü ve onun yol açtığı şiddetin Dünya üzerindeki yaşamı, çiftçilerin ve çocuklarımızın hayatlarını yok etmesine izin veremeyiz.

İşte bu yüzden Monsanto’ya karşı yürüyoruz!

Dr. Vandana Shiva

 

Gıda ve tohum özgürlüğü ile ilgili eylemlerle ilgili haberlere Seed Freedom sitesinden ulaşabilirsiniz. Monsanto’yu daha yakından tanımak için ise World According to Monsanto isimli belgeseli izleyebilir ve çevrenizle paylaşabilirsiniz.

(Yeşil Gazete) 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.