Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Biyogüvenlik Kurulu’nun 26 Mart 2012’de zararlı olduğu gerekçesiyle ülkeye girişini kabul etmediği GDO’lu 5 tarımsal ürüne, 16 Temmuz’da ithalat izni verdiğini söyledi.
Zaman Gazetesi’nin haberine göre İthal izni verilen ürünler arasında 3 mısır, 2 soya cinsinin olduğuna dikkat çeken ZMO Şube Başkanı Karademir, Türkiye’nin ithal edilen bu yemlerle beslenen hayvanların ürünlerine mahkûm edilmemesi gerektiğini belirtti. GDO’suz soya ve mısırların ülkede üretilmesi gerektiğini belirtenKarademir ülkemizde yetiştirilsin, çiftçimiz kazansın. İnsanlarımıza istihdam olanağı sağlansın, paramız ülkemiz insanlarının refahına kullanılsın. Ancak verilen bu son kararla genleriyle oynanmış ürünleri Türkiye’ye sokmak doğru bir karar değildir.” dedi.
Soya ve mısırın büyükbaş ve kanatlı hayvan sektörünün yem ihtiyacı için çok önemli olduğunu belirten Karademir, “Endüstriyel ölçekte yapılan gerek büyükbaş hayvancılık gerekse kanatlı sektörünün yem ihtiyacının karşılanmasında soya ve mısır önemli bir yer tutmaktadır. Her iki üründe de ülkemiz kendine yeterliliği sağlayamamaktadır. Türkiye 2014 yılında yurtdışından aldığı 2 milyon ton soya için 1,1 milyar dolar (2,4 milyar TL), 1,4 milyon ton mısır için de 360 milyon dolar (788 milyon TL) ödeme yapmıştır. Hayvancılık ve yem sektör toplantılarının her birinde bir grup akademisyen derhal GDO’lu mısır ve soyayı ön plana çıkarmakta, bunların ithal edilmesinin ne kadar büyük bir önem ve gereklilik taşıdığını vurgulamaktadır. Durum gerçekten öyle midir? Türkiye, GDO’lu mısır ve soyaya mahkûm mudur?” diye konuştu.
(Zaman)