Hafta SonuKültür-SanatManşet

38. İstanbul Film Festivali programı açıklandı

0

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)  tarafından bu yıl 5 – 16 Nisan 2019 tarihleri arasında 38. kez düzenlenen İstanbul Film Festivali, Türkiye ve dünya sinemasının en nitelikli ve başarılı örneklerinin yanı sıra söyleşi ve atölye gibi birçok etkinlik ile dolu bir program sunuyor. Festivalin geçtiğimiz yıl sponsorluğunu üstlenen Vodafone Red, bu yıl festival sponsoru olarak yer almıyor, festival 36. yılındaki gibi sponsorlu olmadan gerçekleşiyor.

Festival, dünya sinemasının en yeni örnekleri, usta yönetmenlerin son filmleri, yeni keşifler ve kült yapıtların aralarında bulunduğu 175 uzun metrajlı ve 11 kısa filmden oluşan zengin programıyla festival takipçileriyle buluşuyor. Festival kapsamında 12 gün boyunca, 19 bölümde 45 ülkeden 187 yönetmenin toplam 186 filmi gösterilecek.Festivalde gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek sohbetler, atölyeler, konserler ve özel etkinlikler de yer alacak.


Festival Afişi TBWA\İstanbul ve Berlinli Sanatçı Sebastian Bieniek’ten

Bu yıl, İstanbul Film Festivali sinemanın en ikonik karakterlerinden birini afişine taşıyor. Efsane yönetmen Stanley Kubrick’i ölümünün 20. yıldönümünde özel bir bölümle anacak olan 38. İstanbul Film Festivali, afişinde de Kubrick’in en kült filmlerinden Otomatik Portakaldaki Alex karakterine gönderme yapıyor.

Festivalin afiş görselleri ve iletişim tasarımı TBWA\İstanbul ve Berlinli sanatçı, fotoğrafçı, yönetmen ve yazar Sebastian Bieniek iş birliğiyle hazırlandı. Disiplinlerarası işler yaratan Bieniek insan yüzlerini iki parçaya bölerek yanılsamalar yarattığı Doublefaced serisiyle tüm dünyada tanınıyor.

Festivalin Açılış Filmi Alexis Michalik imzalı “Edmond”

Bu yıl festivalin açılış filmi, “Fransız tiyatrosunun prensi” lakaplı genç deha, dramaturg, oyuncu ve oyun yazarı Alexis Michalik’in son filmi Edmond. Birçok kez Molière ödülüne layık görülen Alexis Michalik, aynı adlı gişe rekortmeni oyununun sinema uyarlamasını da üstlenerek, filmin senaryosunu yazdı ve yönetmenliğini yaptı.

Festival filmleri 8 salonda sinemaseverlerle buluşacak

İstanbul Film Festivali’nde filmler bu yıl Beyoğlu’nda Atlas Sineması, Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi Oditoryumu, Nişantaşı’nda Cinemaximum City’s (Salon 7, Salon 3), Gayrettepe’de Cinemaximum Zorlu (Salon 8) ve Kadıköy’de Reks Sineması ve Kadıköy Sineması olmak üzere salonda gösterilecek. Festival gösterimleri 11.0013.3016.0019.00 ve 21.30 seanslarında izleyicilerle buluşacak.

İstanbul Film Festivali Sinema Ödülleri

İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Ödülleri, 4 Nisan Perşembe gecesi UNIQ İstanbul’da yapılacak 38. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde verilecek. Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü usta yönetmen Şerif Gören’e sunuluyor. Sinema Onur Ödülleri oyuncu ve yapımcı Göksel Arsoy ile oyuncu Selda Alkor’a, Sinema Emek Ödülü ise akademisyen Jak Şalom’a verilecek.

Köprüde Buluşmalar

Her yıl Türkiye ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristleri uluslararası sinema profesyonelleriyle buluşturan ortak yapım, eğitim ve networking platformu Köprüde Buluşmalar’ın 14’üncüsü, festival kapsamında 7-12 Nisan tarihleri arasında Anadolu Efes’in katkılarıyla düzenlenecek.

Türkiye’de bu alanda yapılan ilk etkinlik olma özelliğini taşıyan Köprüde BuluşmalarFilm GeliştirmeWork in Progress ve Komşular atölyelerinde Türkiye’den ve komşu ülkelerden sinemacılara uzun metraj kurmaca ve belgesel projeleriyle post-prodüksiyon aşamasındaki filmlerinin uluslararası çapta ilk sektörel sunumlarını yapmak için olanak yaratırken, artistik ve finansal ortak yapımlar için de zemin hazırlıyor. Köprüde Buluşmalar atölye ödüllerinin sahipleri 12 Nisan akşamı yapılacak ödül töreninde duyurulacak.

Köprüde Buluşmalar kapsamında uzmanların katılımıyla düzenlenen ve görsel-işitsel sektörlerdeki yeniliklerin ve film yapımına dair konuların gündeme taşındığı Sinema Konuşmaları ise herkese açık olarak gerçekleştirilecek.

Festivalde Yarışma Heyecanı

38. İstanbul Film Festivali’nde yarışma heyecanı 10 Nisan’da başlayacak. Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film yarışmalarında ödül kazanan filmler, festivalin 16 Nisan Salı akşamı düzenlenecek Ödül Töreni’nde açıklanacak.

Uluslararası Yarışma

İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, “sinemaya yeni bakışlar” temasını izleyen filmler yarışıyor. 38. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma bölümünde 10 ülkeden 12 film yer alıyor.

Sinemada İnsan Hakları Yarışması

13 yıldır sadece İstanbul Film Festivali’nde verilen ödülüyle Sinemada İnsan Hakları Yarışması bu yıl da devam ediyor. Ödül, Eurimages fonunun sunduğu 5.000 Avro para ödülü ile destekleniyor. Yarışma jürisinde, ilk uzun metrajlı filmi Islık Çalmak İstersem, Çalarım ile Berlin’de Jüri Büyük Ödülü ve sinemada yenilikçilik için verilen Alfred Bauer ödülünü, ikinci filmi Box ile Karlovy Vary’de FIPRESCI Ödülü’nü kazanan Romanyalı yönetmen Florin Şerban; oyuncu, yönetmen ve tiyatro yazarı Nihal Koldaş ile yönetmen ve video sanatçısı Adrian Figueroa yer alıyor.

Ulusal Yarışma

Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2018-2019 sezonunda tamamlanan 9 film yarışacak.

Ulusal Yarışma Jürisi En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Müzik olmak üzere toplam 9 dalda ödül verecek. 

38. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma filmlerini değerlendirecek olan Ulusal Yarışma Jürisi bu yıl yönetmen Ümit Ünal başkanlığında toplanıyor. Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri, görüntü yönetmeni Andreas Sinanos, oyuncular Derya Alabora ve Alican Yücesoy ile yazar ve senarist Gaye Boralıoğlu.

Ulusal Belgesel Yarışması

İstanbul Film Festivali’nin belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla düzenlediği Ulusal Belgesel Yarışması’nda en iyi filme 10.000 TL değerinde En İyi Belgesel Ödülü verilecek. Ulusal Belgesel Yarışma Jürisi’nde yönetmen ve yapımcı Melek Ulagay Taylan, yönetmen Diana Näcke ve yönetmen Didem Pekün yer alıyor.

Ulusal Kısa Film Yarışması

Ulusal Kısa Film Yarışması, İstanbul Film Festivali tarafından kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri izleyiciye buluşturmak amacıyla yapılıyor. Ulusal Kısa Film Yarışması’nda bu yıl 11 film yer alıyor. Yarışmanın jürisinde ödüllü kısa film yönetmeni Umut Subaşı, oyuncu Esme Madra ve oyuncu Halil Babür yer alıyor.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

2012 yılında kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenine sonraki çalışmalarını teşvik etmek üzere CMYLMZ Fikirsanat aracılığıyla 30.000 TL ödül verilecek.

Festivalin Türkiye Sineması bölümünde yer alan Türkiye yapımı uzun metrajlı kurmaca 6 ilk film bu ödüle aday olacak. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisinde Berlin Film Festivali Forum bölümünün program yöneticisi ve küratörü Anna Hoffman, yönetmen Banu Sıvacı ve oyuncu Elit İşcan yer alıyor.

Festivalin Bol Yıldızlı Bölümü: Galalar

Galalar bölümünde bu yıl gösterilecek filmler arasında İngiliz tiyatro ve sinemasının en üretken isimlerinden Kenneth Branagh’ın, Shakespeare’in kendi hayat hikâyesinden bir kesiti sinemaya aktardığı, oyuncu kadrosu alıştığımız üzere Ian McKellenJudi Dench gibi ünlülerle dolu Hepsi Gerçek ve Robert Pattinson, Juliette Binoche ve Mia Goth’lu oyuncu kadrosuyla Claire Denis’nin ilk bilim kurgu filmi High Life yer alıyor.

2017’de Moonlight / Ay Işığı ile üç dalda Oscar kazanan Barry Jenkins’in uzun zamandır beklenen yeni filmi, James Baldwin’in aynı adlı romanından sinemaya aktarılan Sokağın Dili Olsa ve İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülü sahibi İrlandalı yönetmen Neil Jordan’ın başrollerini Isabelle Huppert ile Chloë Grace Moretz’in paylaştığı psikolojik gerilim Greta da Galalar arasında yer alıyor.

Karyn Kusama, Nicole Kidman’ı başrole taşıyan polisiye filmi Destroyer ile; Muhteşem Kadın ve İtaatsizlik filmlerinin Şilili yönetmeni Sebastián Lelio ise 2013’te çektiği filmi Gloria’nın başrolü Julianne Moore’a teslim ettiği yeniden yapımı Gloria Bell ile Galalar’da karşımızda.

François Ozon’un Şubat ayında Berlin Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan ve en iyi filmlerinden biri olarak övülen son filmi Yüzleşme; Lone Scherfig’in prömiyerini Berlin’in açılış filmi olarak yapan ve Zoe Kazan, Andrea Riseborough ve Bill Nighy gibi göz kamaştırıcı bir oyuncu kadrosunu bir araya getiren filmi Yabancıların Nezaketi gibi merakla beklenen filmler de Galalar bölümünde izleyiciyle buluşuyor. Ayrıca kendine özgü tarzıyla ünlenen müzisyen, romancı, sinemacı S. Craig Zahler’in yönettiği, Mel Gibson ve Vince Vaughn’u perdeye taşıyan yeni polisiye filmi Adaletsiz de bu bölümde yer alıyor.

Festival bu yıl bir ilke de imza atıyor. Netflix’in Türkiye’den ilk orijinal yapımı Hakan: Muhafız, ikinci sezonunun galasını 38. İstanbul Film Festivali’nde yapıyor. Başrolünü Çağatay Ulusoy’un üstlendiği dizinin ikinci sezonunun ilk iki bölümü festival kapsamında gösterilecek.

Başyapıt Fabrikası: Kubrick

38. İstanbul Film Festivali “Sinemacıların Sinemacısı” Stanley Kubrick’i, ölümünün 20. yıldönümünde özel bir bölümle anıyor. Başyapıt Fabrikası: Kubrick,dünya sinemasını ve çağdaş sinemacıları derinden etkileyen bu benzersiz yönetmenin filmlerini beyaz perdede izleyememiş genç kuşakları ve Kubrick hayranlarını sinemaya çağırıyor. Stanley Kubrick’in yönettiği 13 uzun metrajlı filmin yenilenmiş kopyalarından gösterileceği seçki, yönetmenin filmografisini bir bütünlük içinde sunuyor.

Zurich Sigorta Desteği ile Dünden Bugüne Türk Klasikleri’nde On Kadın

İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta işbirliğiyle Türk sinemasının en önemli yapıtlarını yeniden sinemaya kazandırıyor. Sinemamıza birçok başyapıt kazandıran ve bu yıl festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alacak olan Şerif Gören’in 1987 yapımı filmi On Kadın, Zurich Sigorta işbirliğiyle Atlas Post Production tarafından restore ediliyor. On Kadın, “Dünden Bugüne Türk Klasikleri” bölümü kapsamında, yenilenmiş kopyasıyla yeniden beyazperdede izleyiciyle buluşuyor.

Filmlerinde sıkça kadın sorunlarına eğilen usta yönetmen Şerif Gören’in Hüseyin Kuzu’nun senaryosundan sinemaya aktardığı On Kadın, erkek egemen bir dünyada ayakta kalmaya çabalayan kadın portreleri sunuyor.

İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülü sahibi Türkan Şoray’ın 9 farklı kadın karakteri canlandırdığı filmdeki diğer rolleri Erdal ÖzyağcılarSongül ÜlküBilal İnciHale AkınlıAsuman Arsan, Oktay Sözbir, Yavuzer Çetinkaya, Sükan Kahraman, Bora Ayanoğlu, Şule Yaşar, Nizam Ergüden, Selma Tarcan, Orhan Alkaya, Gülsen Tuncer paylaşıyor. On Kadın’ın yenilenmiş kopyasının gala gösterimi 10 Nisan Çarşamba akşamı Cinemaximum City’s Nişantaşı’nda saat 19.00’da gerçekleştirilecek.

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.