Doğa MücadelesiManşet

350 Ankara’dan “Salda Gölü betona ve asfalta açılmasın” kampanyası

0

Küresel iklim değişikliğine dikkat çekmeyi amaçlayan 350 Ankara, Burdur’da bulunan Salda Gölü’nün betona ve asfalta açılmasını engellemek için kampanya başlattı. “Salda Gölü betona ve asfalta açılmasın #SaldaGölü Salda Gölü olarak kalsın” sloganıyla yurttaşlar, ekoloji aktivistleri, meslek odaları ve ekolojik dengenin korunması için mücadele eden tüm platformlar desteğe çağrılıyor.

3 Şubat’ta başlayan kampanyanın duyurusu 350 Ankara’nın Facebook ve Twitter hesaplarından, “Pazartesi günü sabah 9’dan itibaren Bakanı, ilgili bakanlık görevlilerini ve Burdur vekillerini arıyor ‘Salda Gölü betona ve asfalta açılmasın #SaldaGölü olarak kalsın’ diyoruz! – bu mesajı aramak isteyen herkese ulaştırıyoruz-“ mesajıyla yapıldı.

Metinde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve iklim değişikliği başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra Burdur vekilleri Bayram Özçelik, Mehmet Göker ve Yasin Uğur’a ulaşılabilecek telefon numaraları paylaşıldı.

Ne olmuştu?

2 milyon yıllık geçmişe sahip olan ve Türkiye’nin en derin gölü olarak bilinen Salda’daki millet bahçesi projesine ilişkin konuşan
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum söz konusu alanın “koruma altına” alınarak millet bahçesine dönüştürüleceğini söylemişti. Kurum, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Millet Bahçesi Projesi çerçevesinde buraya gelen turistlerimiz, yapacağımız otoparkta araçlarını park edecek. Geliş gidiş yollarını daha iyi şartlar altında yapmak suretiyle bu bölgeye gelen vatandaşımızın bungalov evlerde, kafeteryalarda dinlenmesi, yürüyüş yollarında, gezinti alanlarında gezmesini sağlayacak birçok düzenlemeyi de bu proje kapsamında yapmış olacağız.”

Bembeyaz kumsalları ve turkuaz rengi suyuyla Türkiye’nin Maldivleri olarak nitelenen Salda Gölü’nün, dünyada mars gezegeninin jeolojik yapısına benzerlik gösteren iki noktadan biri olduğu vurgulanıyor.

Uzungöl

Salda Gölü’nün 2004 yılında “Özel Çevre Koruma Alanı” ilan edilen ve
Türkiye’nin en güzel doğa harikalarından biri olan Trabzon’un simgesi Uzungöl’e benzemesinden endişe ediliyor.

Türkiye’nin 17’inci Özel Çevre Koruma Alanı olan Salda Gölü ve çevresinde 61 familyaya ait 30 adet sucul ve karasal bitki türü bulunuyor.
Özel Çevre Koruma Alanı, ülke ve dünya ölçeğinde ekolojik önemi olan, çevre kirlenmeleri ve bozulmalarına duyarlı toprak ve su alanlarını, biyolojik çeşitliliğin, doğal kaynakların ve bunlarla ilgili kültürel kaynakların gelecek kuşaklara ulaşmasını emniyet altına almak üzere gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi ve bu alanlarda uygulanacak koruma ve kullanma esasları ile plan ve projelerin tek elden hazırlanması amacıyla, Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilen bölgeleri olarak tanımlanıyor.

Salda Gölü’nde yapılması planlanan müzik festivaline, ‘Doğayı rahat bırakın’ tepkisi

Ekolojistlerin tepkisi karşılık buldu: Salda Gölü’ndeki 30 bin kişilik müzik festivali iptal

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.