Ekolojik YaşamGünün ManşetiManşet

Ekolojistlerin tepkisi karşılık buldu: Salda Gölü’ndeki 30 bin kişilik müzik festivali iptal

0

Turkuaz rengi suyuyla Türkiye’nin Maldivleri olarak nitelenen Burdur’daki Salda Gölü’nün, dünyada mars gezegeninin jeolojik yapısına benzerlik gösteren iki noktadan biri.

Son yıllarda Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’nün popülaritesinin artmasıyla magnezit ve yüksek alkalin içeren göl her yıl binlerce ziyaretçiyi bölgeye çekiyor.

Çevresiyle birlikte doğal sit alanı olarak koruma altında bulunan Salda Gölü kıyısında yaklaşık 30 bin kişinin katılımıyla 3 gün sürecek bir müzik festivali organize edilmesi planlanıyordu.

Ancak ‘Salda Gençlik Festivali’ adıyla 29-Haziran-1 Temmuz 2018 tarihleri arasında düzenlenmek istenen etkinlik kamuoyunun tepkisini çekti.

Koruma Bölge Komisyonu’ndan izin alınmadığı ortaya çıktı.

Burdur Valiliği’nden festivale izin yok

Salda Gölü’nün yönetimi ve korunmasından sorumlu olan Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm il müdürlükleriyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden festivalin olası etkileri konusunda inceleme yapılmasını talep eden Burdur Valiliği, kurumlardan gelen görüşler doğrultusunda kararını verdi.

Valilik, yasal olarak Salda Gölü’nün korunmasından sorumlu olan kurumlara hiç bir yazılı izin başvurusu yapılmadığı iddia edilen korunan alandaki festivale izin verilmemesi yönünde karar aldı. İptal kararı Yeşilova Kaymakamlığı aracılığı ile organizasyon firmasına ve Yeşilova Belediyesi’ne iletildi.

Valiliğin talebi üzerine festival düzenlenmek istenen Salda Gölü kıyısında yapılan incelemede, 10 bin çadır kurulması planlanan alanın, gölü korumak için belirlenen ‘hassas alan’da kaldığı belirlendi.

Korunan alanları tahrip etmenin cezası nedir?

Korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarıyla doğal sit alanlarının kullanımını belirleyen 2863 sayılı kanunun 65. maddesi şu hükümleri getiriyor:

“Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile koruma alanlarının bu kanuna göre tebliği ve ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile izin alınmaksızın inşai ve fiziki müdahale yapanlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.”

Salda Gençlik Festivali 2018’i düzenleyecek olan organizasyon firması kararın ardından etkinliğin açıldığı resmi Facebook hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Çevre bilinci anlayışını bambaşka noktalara taşımayı amaçlıyoruz”

“Türkiye’ye yepyeni bir anlayış kazandıracak, eğlenirken aynı zamanda doğanın da değerini anlamalarını sağlayacak, kirletmenin ve yok etmenin değil üretmenin ve korumanın amaçlandığı Salda festivalimize Burdur Valiliğinden izin çıkmadığı bilgisini bizler de sizler gibi dün öğrendik. Aylardır çalışmalar yürüttüğümüz festival, ne yazık ki Burdur valisinin değişmesi ile yeniden incelenme sürecine girmiş ve dün itibari ile izin verilmediği yazısı elimize ulaşmıştır.

Günlerdir yapılan karalama çalışmaları ile beraber aylardır verilen emekler hiçe sayılmıştır. Çevre bilinci anlayışını bambaşka noktalara taşımayı amaçlayan festivalimiz, bizleri eleştiren ve karalamaya çalışan bir çok kişiye ortak çalışmayı talep etmiş, endişelerini paylaşmış herkesin sorularına tek tek cevap vermiştir. Ama ne yazık ki karşılığında festival ekibinin daha önce Salda gölü için yaptığı çalışmalar göz ardı edilmiş, 2 yıl önce Salda Gölü’nün tanıtımının aslında bu ekip tarafından yapıldığı unutulmuş ve sadece festivalin iptali istenmiştir.

“Her gün yeni bir canlı göl çevresine terk edilmektedir”

Salda’nın şu andaki halini bilmeyen ve sadece fotoğraflardan karalama yapan dostlarımız unutmamalıdır ki, Salda gölü şu anda bilinçsiz bir şekilde tahrip edilmektedir. Her gün yeni bir canlı göl çevresine terk edilmektedir. Yaptığımız çalışmaların çoğunluğu sadece doğaya ve hayvanlara farkındalık yaratma çalışmaları olmasına rağmen böyle bir kararın alınmış olmasını şaşkınlıkla karşılıyoruz. Bizler doğaya bırakılan çöpleri temizlemeyi değil çöp bırakmamayı öğretmeyi vaat ettik. Bizler herkes sorumluluklarının bilincine varınca, sadece Salda Gölü’nde değil dünyanın bir çok yerinde buna benzer yapılan festivaller yapmayı vaat ettik.

“İnsanlara bu güzelliklerin nasıl korunması gerektiğini öğretmeliyiz”

Ne yazık ki bizler sorumluluklarımızı yerine getirmediğimiz gibi başkalarının da bunu öğrenmesini ve yapmasını da istemiyoruz. İnsanları bu güzelliklerden uzaklaştırmak yerine onların nasıl korunmasını gerektiğini öğretirsek işte o zaman belki bir şeyler için yol almış oluruz. Karar için, yetkililerle temasa geçme çalışmalarımız hafta sonu olması ile şu anda sonuçsuz kalmış olup, Pazartesi itibari ile durumun değişmesi için yetkililer ile görüşeceğimizi ve detaylı açıklamayı Çarşamba gününe kadar yapacağımızı belirtmek isteriz.”

Salda Gölü’nde yapılması planlanan müzik festivaline, ‘Doğayı rahat bırakın’ tepkisi

 

(Yeşil Gazete, Evrensel)

You may also like

Comments

Comments are closed.