ManşetHayvan Haklarıİklim Krizi

31 hayvan ve bitki türünün nesli tükendi

0

Güncellenen listeye göre, Güney Çin Denizi’ne özgü bir köpek balığı, Orta Amerika’ya özgü üç kurbağa türünün neslinin tükendiği belirtilirken Filipinler’e özgü 15 tatlı subalığı türü ve Lanao Gölü ve Filipinler’de yaşayan 17 tatlı su balık türünden 15’inin neslinin tükendiği, diğer ikisinin kritik tehlike altında olduğu veya muhtemelen neslinin tükendiği duyuruldu.

Sebepleri iklim değişikliği, aşırı avlanma, habitat harabiyeti

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği, köpekbalığı ve balık türlerinin aşırı avlanma ile yok edildiğini, kurbağaların ise mantarlarda bulunan bulaşıcı bir hastalıkla neslinin tükendiğini kaydetti. Birliğe göre, Orta ve Güney Amerika‘daki 22 kurbağa türü de tehlike altında, hatta bir bölümünün muhtemelen soyları tükendi. 

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği Biyoçeşitliliği Koruma Grubu’nun küresel direktörü Dr. Jane Smart, Amazon Nehri’nde bulunan bir tatlı su yunusu türü olan Tucuxi‘nin, aşırı avlanma, iklim değişikliği ve kirlilik nedeniyle soyunun tükendiğini belirtirken dünya çapında canlı türlerinden en az 35 bin 765 türün ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altını çizdi.

Kapsamlı bir şekilde değerlendirilen ve çoğunlukla Güney Yarımküre’de bulunan, Protea bitkisi ailesinin yüzde 45’i de (1. 464 türün 637’si) Hassas, Tehlike Altında veya Kritik Olarak Tehlike Altında olarak sınıflandırıldı.  Birlikten yapılan açıklamada türlerin birçoğu, istilacı yabancı türlerin yayılmasına, insanların neden olduğu etkilere ve iklim değişikliğiyle bağlantılı sıcaklık döngülerindeki değişikliklerle yoğun tarım nedeniyle habitat kaybına karşı son derece savunmasız. 

Meşe ağaçları da risk altında

Başta Çin, Meksika, Vietnam, ABD ve Malezya olmak üzere dünyadaki farklı yerlerde yetişen meşe ağaçlarının yüzde 30’undan fazlasının iklim değişikliği ve aşırı ağaç kesimi sebebiyle soylarının tükenme riski altında olduğu belirtilirken rapordaki tek olumlu haber Avrupa Bizonu’ndan geldi.

Avrupa Kıtası’nın en büyük kara memelisi olan ve özellikle Rusya, Polonya ve Beyaz Rusya’da yaşayan Avrupa Bizonu’nun sayısı yaklaşık 4 katına çıktı. 17 yıl önce yaklaşık bin 800 Avrupa Bizonu tespit edilirken 2020 yılındaki raporda bu sayı 6 bin 200’e çıktı

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.