KadınLGBTİ+Manşet

30 günde 34 kadın cinayeti işlendi, 26 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu

0

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), her ay düzenlediği raporunu yayımladı.

Buna göre Ekim 2022’de 34 kadın cinayeti işlendi, 26 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Kadınların yüzde 53’ü evli olduğu erkek tarafından yüzde 59’u kendi evinde, yüzde 59’u ateşli silahlarla öldürüldü.

Öldürülen 34 kadından 2’si ekonomik bahanelerle, 11’i boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile öldürüldü. 21’inin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi.

Sanık ve katiller caydırıcı cezalar almıyor, önleyici tedbirler uygulanmıyor: Şiddet büyüyor

Platform, “21 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur.Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” dedi.

Ekim ayında öldürülen kadınların yüzde 6’sı, 2022 yılında öldürülen kadınların  ise yüzde 7’si failleri hakkında uzaklaştırma kararı aldığı halde öldürüldü. 

Ekim ayında öldürülen 34 kadının 18’i evli olduğu erkek, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si akrabası, 2’si babası, 1’i kardeşi, 6’sı tanıdığı kişiler tarafından, 1’i tanımadığı biri tarafından tarafından öldürülmüştür.

Bu ay kadınların %53’ü evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Kadınların 20’si evinde, 7’si sokakta, 2’si işyerinde, 1’i arazide, 1’i otelde, 1’i eğlence mekanında, 1’i yol üzerinde otomobilinin önü kesilerek öldürülmüştür. 1 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemedi.

Bu ay öldürülen kadınların %59’u evlerinde öldürüldü.

Hakkında açılan kapatma kararını da hatırlatan Platform, şunları söyledi:

“Hukuksuz kapatma davası ve sansür yasası gibi yıldırma politikalarına rağmen yetkililerin yapması gereken görevi biz kadınlar yapmaya devam ediyoruz.

Ezgi Zerkin’i başından vurarak öldüren ve 28 Temmuz’dan beri yakalanmayan Deniz Özarslan için 25 ilde “Katil Aranıyor” afişleri astık. İhmaller yüzünden hala yakalanmayan bir diğer katil ise Hülya Şellavcı’yı ateşli silahla vurarak öldüren Kaffar Yeğin. 22 Ekim’den beri bulunamayan fail hakkında Hülya Şellavcı 4 kez uzaklaştırma kararı almıştı. Her bir kararı ihlal eden fail için olan zorlama hapis kararı ise Hülya öldürüldükten 4 gün sonra çıkarıldı.

Kadınlar, kendilerini koruması için devlete başvuruyor fakat yetkililer görevlerini yerine getirmiyor. 2022 yılında öldürülen kadınların %7’si failleri hakkında uzaklaştırma kararı aldığı halde öldürüldü.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 uygulanmadığı için bu kadın cinayetleri önlenemedi. İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz, 6284’ü uygulatacağız!

LGBTİQ+ Hakları, insan haklarıdır!

LGBTİQ+’ LGBTİQ+ların haklarını hedef alan siyasi iktidar ve gerici grupların desteğiyle gerçekleştirilen nefret yürüyüşlerine de dikkat çeken Platform, anayasal değişiklik teklifine de değindi:

“Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamalarda yıllardır sözlü olarak yaptıkları ayrımcılığı yasalaştırmak istediklerini belirtti. Bu doğrultuda LGBTİQ+lara ayrımcılık yapmayı hedefleyen bir anayasa değişikliği yapmaya çalışıyorlar. Ayrıca LGBTİQ+ ailelere de saldırarak heteroseksist ve patriyarkal tahakkümünü sürdürüyorlar.

Siyasi iktidar, LGBTİQ+ların insan haklarını seçim stratejisi olarak kullanıyor. Böylece gerici grupları ve kendi tabanlarını kin ve düşmanlığına sevk ederek oy kazanmaya çalışıyorlar. Bu yapılan nefret suçudur, insan haklarının ihlalidir.

Siyasi iktidar “güçlü aile” kavramını savunup dururken birçok ailede kadınlar ve çocuklar öldürülüyor. Kadınlar en çok evlerinde öldürülüyor. Ekim ayında da 20 kadın evinde öldürüldü.

Ekim ayında öldürülen 34 kadının yaşam mücadelesi hikayeleri

İstanbul’da yaşayan 53 yaşındaki Hacer Yılmaz, kızı Aysel Kübra Yılmaz’ın hakkında uzaklaştırma kararı aldığı Serdar Atış tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Kızı Aysel Kübra ise ağır yaralandı. Failin daha önce Aysel Kübra’nın işyerine ve evine gidip taciz ettiği öğrenildi.

Isparta’da yaşayan 30 yaşındaki 2 çocuk sahibi Yadigar Işık, evli olduğu Sezer Işık tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü.

Ankara’da yaşayan 3 çocuk annesi İlksen Tüzün, evli olduğu Serkan Tüzün tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü ve fail daha sonra intihar etti. İlksen’in annesi failin kızına yıllardır işkence gösterdiğini ve şiddet uyguladığını ifade etti.

Ankara’da 40 yaşındaki Dilek Çorap, evli olduğu 77 yaşındaki Muzaffer Çorap tarafından kıskançlık bahanesiyle ateşli silahla vurularak öldürüldü.

İstanbul’da 32 yaşındaki Burcu Tokaç, 5 ay önce boşandığı Ersin Müezzin tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Failin daha önce sürekli eve gelerek rahatsızlık verdiği ve bunun üzerine Burcu Tokaç’ın kardeşinin evine taşındığı öğrenildi.

Kocaeli’de yaşayan 17 yaşındaki Büşra Kabataş, Taner Yaylacı tarafından bıçaklanarak ve boğularak öldürüldü. Fail daha sonra delilleri karartmak amacıyla evde yangın çıkardığı öğrenildi.

Ankara’da yaşayan 40 yaşındaki Bahtınur Karabacak ve 21 yaşındaki kızı Havvanur Karabacak, Bahtınur’un eskiden evli olduğu Muammer Karabacak tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Fail cinayeti işledikten sonra intihar etti.

Ankara’da yaşayan 42 yaşındaki Zuhal Uğur boşanma aşamasında olduğu ve uzaklaştırma kararı bulunan Mehmet Uğur tarafından evinde bıçaklanarak öldürüldü. Çocuklarını görmek bahanesiyle eve gelen Mehmet Uğur Zuhal Uğur’u bıçakladıktan sonra 12 yaşındaki kızı Tuğçe Uğur ve 9 yaşındaki oğlu Yusuf Uğur’u da bıçaklayarak öldürdü ve intihar etti.

Denizli’de yaşayan 30 yaşındaki Nadia Nori birlikte olduğu Sabour Sakhizadeh tarafından evinde öldürüldü. Fail Nadia Nori’nin ellerini koli bandıyla, ayaklarını da plastik kelepçeyle bağlayıp fare zehiri verip işe gitti. Döndüğünde hala Nadia’nın ölmediğini görünce boğazını sıkarak öldürdüğü, battaniyeye sardığı cesedi yaklaşık iki kilometre el arabasıyla taşıyıp araziye attığı belirlendi.

Antalya’da 67 yaşındaki Gazele Aktaş, boşanma konusu nedeniyle husumetli olduğu akrabası M.T. tarafından sokak ortasında, pompalı tüfek ile öldürüldü.

Ankara’da 17 yaşındaki Gamze Açar 7 Kasım 2020’de iş görüşmesi için otele gitmiş sabaha karşı otelin 5. katından düşüp şüpheli şekilde ölmüştü. Gamze Açar’ın otelde görüştüğü ve kendilerini devre mülk şirketi çalışanları olarak tanıtan Mustafa Emre Demiral ve Rıza Doğan tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı.

Sivas’ta 46 yaşındaki 2 çocuk annesi Sultan Önder oğlu tarafından yanında evli olduğu Süleyman Önder ile birlikte evinde ölü bulundu. Süleyman Önder tarafından öldürüldüğü ve ardından Süleyman Önder’in intihar ettiği belirlendi.

Adana’da 39 yaşındaki Bahar Torun barışma teklifini reddettiği bahanesiyle eskiden birlikte olduğu Burak Acar tarafından, sokak ortasında, 11 yaşındaki oğlunun gözü önünde öldürüldü.

Elazığ’da 45 yaşındaki Yasemin Uçar boşanma aşamasında olduğu Yaşar Uçar tarafından oğlunun düğününde başından vurularak öldürüldü. Fail kızı Merve Güreli’yi de bacağından vurup yaralayıp kaçtı.

Elazığ’da 29 yaşındaki Hüsniye Keskinbaş birlikte olduğu Nadir Üstün tarafından darp edilerek öldürüldü. Nadir Üstün, jandarmadaki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Üstün’e yardım eden Ö.D. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Elazığ’da 51 yaşındaki Vahide Duran henüz bilinmeyen bir sebeple tartıştığı erkek kardeşi M.K. tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

İstanbul’da 39 yaşındaki, bir çocuk annesi Nursel Bircan bakıcılığını yaptığı yaşlı kadının oğlu Kamil Hakan Karabulut tarafından çocuğunun gözleri önünde kafasına çekiçle vurularak öldürüldü. Nursel Bircan’ın tanınmayacak hale gelmesi nedeniyle 8 yaşındaki çocuğundan alınan DNA örnekleri karşılaştırılarak kimlik tespitinin yapıldığı öğrenildi.

Kayseri’de yaşayan 2 çocuk annesi 39 yaşındaki Nazan Çatbaş, evli olduğu erkeğin husumeti bulunan Mustafa Kayakıran tarafından evinin önünde bıçaklanarak öldürüldü.

Kocaeli’de 23 yaşındaki hemşire Beyza Sorguç, boşanma aşamasında olduğu Ömer Sorguç tarafından ateşli silahla öldürüldü. Fail Beyza’nın babasını da öldürdü. Olay günü Beyza’nın, failin tehdit mesajları üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi‘ne gittikleri, evlerine döndükleri sırada da öldürüldüğü öğrenildi.

Yozgat’ta 53 yaşındaki 5 çocuk annesi Nazife Talas, evli olduğu Salih Talas tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

Şanlıurfa’da 31 yaşındaki 4 çocuk annesi Hena Şeyh Muhammed, evli olduğu Fariz Alhilal tarafından önce çocuklarının gözü önünde darp edildi. Hena balkondan yardım isterken ise Fariz Alhilal tarafından ateşli silahla öldürüldü. Failin 3 ayrı kişiyle evli olduğu ve poliste yaralama suçundan 8 adet suç kaydı olduğu öğrenildi.

Ankara’da 2 çocuk annesi, güvenlik görevlisi Eda Eke, boşanma aşamasında olduğu Serkan Eke tarafından ateşli silahla öldürüldü. Eda’nın fail hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı ve şiddet nedeniyle boşanma davası açtığı öğrenildi. Fail, Eda’nın babasını da öldürdü.

İzmir’de ayakkabı nakış atölyesi bulunan ve 2 çocuk annesi Hülya Şellavcı Yeğin, hakkında uzaklaştırma kararı çıkardığı ve boşanma aşamasında olduğu Kaffar Yeğin tarafından vurularak öldürüldü. Failin uzaklaştırma kararını 4 kez ihlal ettiği fakat disiplin hapsi kararının Hülya’nın ölümünden sonra çıktığı öğrenildi.

Manisa’da 65 yaşındaki Huriye Zeybek evli olduğu Zafer Zeybek tarafından kesici bıçakla öldürüldü. Fail gözaltına alındı.

İstanbul’da 65 yaşındaki Mevlüde Aluçlu komşusu Baran Ü. Tarafından boğazı kesilerek öldürüldü. Baran Ü.’nün olay esnasında yalnız olmadığı ve Mevlüde Aluçlu’nun bileziklerini çalmak için eve girdiği öğrenildi. Baran Ü. adliyeye sevk edildi.

İstanbul’da 34 yaşındaki Emine Cin sokakta yürürken boşanma aşamasında olduğu Levent Cin tarafından silahla vuruldu. Emine Cin, faili beş kez polise şikayet etmişti. Ayrıca uzaklaştırma kararı da eylül ayında bitmişti. Failin çok sayıda suç kaydı bilgisi edinildi. Fail tutuklandı.

Manisa’da 21 yaşındaki Hilal Sultan Cingöz kendisini kaçırmaya çalışan ve daha önce direksiyon dersi aldığı Önder Lafçı tarafından tabancayla vurulmuştu. Hilal Sultan Cingöz 48 gündür verdiği yaşam mücadelesini kaybetti. Fail tutuklandı.

Erzurum’da 38 yaşındaki Yasemin S. evli olduğu E.S. tarafından silahla vurularak öldürüldü. Fail tutuklandı.

Kırklareli’nde 44 yaşındaki altı çocuk annesi Songül Akbaş evli olduğu ve hakkında uzaklaştırma kararı bulunan Zeynel Abidin Akbaş tarafından silahla vurularak öldürüldü. Songül uzun süredir failden şiddet görüyordu. Fail gözaltına alındı.

İstanbul’da 67 yaşındaki Fadime Çiftçi evli olduğu Yüksek Çiftçi tarafından silahla vurularak öldürüldü. Fail çocuklarını arayarak suçunu itiraf etti ve intihar etti.

Van’da 45 yaşındaki Nurhan İlhan akrabası M.İ. tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Fail gözaltına alındı.

Ankara’da 72 yaşındaki Huriye Coşkun evli olduğu Zekayi Coşkun tarafından yedi kez bıçaklanarak öldürüldü. Fail tutuklandı.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.