Manşet

3 Nisan’da dijital iklim grevine

0

Haber: Bengisu Çağlıaltuncu

İklim krizine karşı acil ve etkili adımlar atılması talebiyle bir araya gelen öğrencilerden oluşan Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketi 3 Nisan’da gerçekleşecek 5’inci Küresel İklim Grevi’ni sokaklardan dijital ortama taşıyor.

Koronavirüs salgını sebebiyle dijital ortamda gerçekleşecek grevde canlı yayın üzerinden konserler ve basın açıklaması gerçekleştirilecek. Gün içerisinde greve destek vermek isteyen kişiler de #BuEvdeGrevVar ve #DijitalİklimGrevi etiketleri üzerinden destek olabilecek.

“İklim krizi de bizim için COVID-19 derecesinde büyük bir tehdit haline gelmeden önce harekete geçmemiz lazım” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

İklim aktivistleri olarak uzun zamandır iklim krizi hakkında insanları bilgilendirmeye çalışıyor ve onları çok geç olmadan önlem almaya çağırıyoruz. Karşı karşıya olduğumuz bu kriz dünyadaki her kesimi farklı bir şekilde etkiliyor, bu sebeple halkları tek noktada toplamak zorlaşabiliyor.

‘Medyanın ilgisini çekmiyor’

Bir kesim iklim krizinden dolaylı olarak etkileniyor ve bazıları bunu tamamen yok sayarak yaşamına devam ediyor. Farkında olmasalar bile iklim değişikliği onlara çeşitli sağlık problemleri, sofralarında besin değeri yetersiz yiyecekler, sağlıksız bir çevre olarak geri dönüyor. Dünyanın geri kalanını ise kriz maalesef doğrudan vuruyor fakat bu kesim medyanın ilgisini yeterince çekemiyor.

İmkânları kısıtlı kesimler temiz su ve ekecek ekin bulamıyor, doğal afetlerden dolayı evlerinden oluyor ve ‘iklim göçü’ ne zorunlu kalıyorlar.

Gezegenimizin büyük bir yüzdesini kaplayan ormanlar aylarca süren yangınlarla boğuşuyorlar, okyanuslar artık plastik kirliliğini kaldıramıyorlar, kutuplar ise yok olmak üzere.

Artan sıcaklıklar ve evlerinin yok olması üzerine canlıların nesli tükeniyor veya göç edecek farklı yerler bulmaya çalışıyorlar. Bunun bir sonucu olarak ekosistemin tıkır tıkır işleyen zincirinde kırılmalar meydana geliyor.

‘Çocuklar gelecekleri için endişeli’

Önlerinde yaşayacak uzun yıllar olan çocuklar da gelecekleri için endişeli, çünkü şimdinin yöneticileri ve güç sahipleri yerlerini terk ettiklerinde dünya şimdinin çocuklarına kalmış olacak.

Sebepler ve sonuçlar saymakla bitmez, artık felaketleri izlemek ve tekrar etmek yerine harekete geçme zamanı geldi!

Dünyanın öncelikli krizi doğal olarak şu anda ölümcül bir pandemi tehdidi olan COVID-19 ve birçok ülkede sokaklar boşalmış durumda. Üzücü bir sebeple de olsa insanlar düzenlerini değiştirmeye başladı; sonucunda Çin’de hava kirliliğinin azalması, bazı Avrupa ülkelerinde suların berraklaşmasıyla hayvan çeşitliliğinin yeniden çoğalması gibi durumlar gözlendi. Bu sayede insanlar ellerini çektiklerinde Dünya’nın kendini iyileştirmeye başladığını görmüş olduk.

‘Toplum sağlığı için evden çıkmıyoruz’

İklim krizi de bizim için COVID-19 derecesinde büyük bir tehdit haline gelmeden önce harekete geçmemiz ve etkilerini en aza indirebilmek için elimizden geleni yapmamız lazım. Toplum sağlığı için evden çıkamıyoruz, biz de Fridays For Future ailesi olarak 3 Nisan’da planladığımız grevi online olarak gerçekleştireceğiz. Herkesi Dijital İklim Grevi’ne çağırıyoruz.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.