Doğa MücadelesiManşet

3. Havalimanına inadına yeni ÇED

0

3. Havalimanı’yla yürütmeyi durdurma kararı çıkmış olmasına rağmen ihaleyi alan konsorsiyum mahkemenin esas kararın beklemeden ÇED dosyasını sundu.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, proje ile ilgili yapılan incelemeleri yetersiz bulup bilirkişi keşfi yapılana kadar inşaat faaliyetlerinin yapılamayacağına hükmetmiş, ÇED olumlu raporuyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti.  Radikal’den Serkan Ocak’ın haberine göre mahkemenin esas kararı beklenmeden ihaleyi alan konsorsiyum bakanlığa yeni ÇED dosyası sundu. Yeni dosyaya olumlu karar verilirse mahkemenin nasıl sonuçlanacağını da bir önemi kalmıyor. Davayı kazanan yurttaşların yeniden dava açması, keşif paralarını da yeniden mahkemeye vermeleri gerekiyor.

ÇED’den: “Büyük tabiat kaybı”

Yürütmeyi durdurma kararının ardından yenisi hazırlanan ÇED raporunun son bölümünde jeolojik açıdan yapılan sondaj çalışmalarına dair hazırlanan analiz sonuçlarına yer veriliyor. Ayrıca bölgedeki Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne ait ölçüm sonuçları da raporda yer alıyor. Projeye ilişkin yeni fotoğraflar, krokiler, raporlar, uydu görüntüleri ve haritalar da eklenmiş.

Son bölüme eklenen yeni raporlardan biri de Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Latif Kurt’un hazırladığı ‘Ekolojik Değerlendirme Raporu’. Raporda bölgedeki flora fauna ile detaylı bilgilere yer verilirken, raporun sonuç bölümünde proje ile ‘büyük bir habitat ve biomas kaybı’ yaşanacağı dile getiriliyor. Prof. Kurt raporunda bölgenin hidrobiyolojik ve ornitolojik (kuş bilimi) açısından da incelenmesinin son derece önemli olduğunu belirtiyor.

(Radikal/Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.