Ekolojik YaşamManşet

3. Ankara Ekolojik Yaşam ve Toplum Günleri, Çiğdemim Derneği’nde devam ediyor

0

Çiğdemim Derneği, DBB (Doğal Besin, Bilinçli Beslenme) Gönüllüleri ve Emet Değirmenci tarafından bu yıl  “Gerçek Gıda ve Gıda Hakkı” temasıyla üçüncüsü düzenlenen Ankara Ekolojik Yaşam ve Toplum Günleri 17 Haziran Çarşamba günü başladı.

44

Mersin, İstanbul, İzmir, Antalya, Çanakkale, Bolu ve Ankara’dan 40’ı aşkın katılımcı ile 17-20 Haziran 2015 tarihleri arasında Ankara Çiğdem Mahallesi’nde bulunan Çiğdemim Kültür Evi ve Mahalle bostanında devam edecek olan etkinliğin son gününde Elmadağ yakınlarında Balaban Çiftliği de ziyaret edilecek.

III. Ankara Ekolojik Toplum ve Yaşam Günleri’nin amacı, kentte yaşayan tüketicileri gerçek gıda konusunda bilinçlendirmek, farkındalıklarını artırmak, gerçek gıdaya erişim konusunda neler yapabilecekleri konusunda bilgilendirmek ve bir insan hakkı olarak tanınan temiz, sağlıklı ve güvenilir gıdaya sürekli erişim hakkını hatırlatmak.

46

Bu amaçla  etkinlik süresince tarım ve gıda konusu farklı boyutlarıyla (ekonomik, sosyal, sağlık, iklim değişikliği vb.) tartışılacak, üreticiler doğrudan dinlenecek, gıda toplulukları, ekolojik pazarlar, kent bahçeleri gibi çalışmalardan edinilen deneyimler paylaşılacak ve gerçek gıda atölyeler aracılığıyla ilk elden tadılacak.

Sivil Düşün AB programı Aktivist desteği tarafından desteklenen etkinliğin ilk günü olan 17 Haziran Çarşamba günü Emet Değirmenci gıda hakkı, yerel üreticiler ve tüketiciler, Sağlıklı toprak ve gerçek gıda, Önder Algedik iklim değişikliği ve gıdamız, Fikret Başkaya Kapitalizm ve Gıda Sistemi, Berna Çol’’da Sosyal hareket olarak yerel ye-mek konularında sunum yaptılar. İlk günün sonunda Tohum Topları hazırlandı.

İlk gün sonunda katılımcılar Emet Değirmenci ile birlikte tohum topları hazırladılar

İlk gün sonunda katılımcılar Emet Değirmenci ile birlikte tohum topları hazırladılar

Etkinliğin 18 Haziran Perşembe günü gerçekleşen ikinci günü ise uzman hekim Dr. Cengiz Başkaya’nın “Gerçek Gıda ve Sağlık” sunumu ile başladı. Antalya Elmalı’da bulunan Tanal Çiftliği’nden Serpil ve Serdar Tanal’ın, “Ekolojik Üretim ve Tüketiciye Katkıları” ve Boğaziçi Üretim Kooperatifi BÜKOOP’tan Cem Mert Dallı’nın, “Tüketici Kooperatifleri, BÜKOOP” sunumlarının ardından yemeğe geçildi. İkinci gün öğleden sonra Çankaya Belediyesi Kent ve Tarım İşleri Koordinatörü Mehtap Yüksel’in, “Kent Bostanları, Kent Kır Kardeşliği ve Organik Pazarlar” sunumunun hemen ardından gerçekleşen ve Sloow Food Ankara’nın Bolu’dan katılan gıda mühendisi üyeleri Dr. Ahmet Yaman ve Dr. Hülya Yaman’ın, “Geleneksel gıda mı, endüstriyel gıda mı?” sunumları ile sona erdi.

3. Ankara Ekolojik Yaşam ve Toplum Günleri bugün (Cuma) DBB ve Slow Food Ankara üyesi, aynı zamanda bu etkinliğin koordinatörü Ayşegül Çerçi’nin, “”Gıda Hakkı ve Gıda Toplulukları”, DBB üyesi Ceyhan Temürcü’nün, “TDT ve KOS deneyimleri: DBB Ankara Doğal Besin ve Bilinçli Beslenme Grubu”, Buğday Derneği’nden Ahmet Berktay Atik’in, “Doğal ve Yerel Ürüne Güvenli ve Aracısız Ulaşım”, Yeryüzü Derneği’nden Hüseyin Varış’ın, “Kent Bahçeleri Dünya ve Türkiye Deneyimleri” sunumları ile DBB Marangoz Çiftliği’nden Nevin Marangoz’un, “Kestirme Peynir Yapımı Atölyesi” ile devam edecek.

Ekolojik Yaşam günleri Cumartesi günü ise Elmadağ Balaban Vadisi’ndeki Yeşilce Organik Üretim Çiftliği’nin ziyaret edilmesi ile sona eriyor.

Çiğdemim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Fethi Aksoy önceki yıllarda edindikleri tecrübe ve Sivildüşün’ün desteğiyle bu yıl hem içerik olarak daha doyurucu bir program hazırladıklarını hem de daha fazla katılımcıyı ağırlayabildiklerini söyledi. Aksoy ayrıca Ankara’da ilk ve tek olan bu etkinliğinin önümüzdeki yıllarda da devamı için herkesden katkı beklediklerini bildirdi.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.