LGBTİ+Manşet

22. Onur Haftası başlıyor

0

Bu yıl 22. Düzenlenen LGBTİ Onur Haftası 23-29 Haziran tarihleri arasında yine İstanbul’da yapılacak.

prideweek

Her yıl Haziran ayının son haftasında kutlanan Onur Haftası aslında bir yıldönümü. 6 Haziran 1969’da New York’ta Stonewall Inn adlı barda baskıya, şiddete ve süregelen haksızlıklara dayanamayan eşcinsel, biseksüel, trans bireyler 4 gün boyunca eylemler yapmış, polis şiddetine karşı durmuştu. Bir dönüm noktası kabul edilen bu gün dünyanın her yerinde Onur Haftası kapsamında kutlanıyor.

Türkiye’de Onur Haftası ilk defa İstanbul’da 1993 yılında bir grup LGBTİ birey tarafından “Cinsel Özgürlük Etkinlikleri” adı altında kutlanmak istenmiş fakat valilik tarafından izin verilmemiş ve etkinliğin konukları sınır dışı edilmişti. Bu olaydan sonucunda Lambdaistanbul ve KAOS GL’nin temelleri atılmıştı.

LGBTİ onuru nedir?

Etkinliğin internet sitesinde açıklandığı gibi “Onur, LGBTİ’lerin, yani lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks bireylerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden onur duymaları anlamına gelir. Tarih boyunca LGBTİ bireyler üzerinde tahakküm oluşturma amacıyla kullanılan “utanç” kavramının zıddıdır. “Kimliklerimizden utanç değil, aksine onur duyuyoruz” demenin bir yolu, bir olumlamadır.”

Fotoğraf: www. kaosgl.com

Fotoğraf: www.kaosgl.com

“Sen yoksan çok eksiğiz”

Geçtiğimiz yıl “Direniş” temasıyla gerçekleşen  Onur Haftasının bu yıl ki teması “Temas”. Gezi Direnişi ile güçlendirilen bağlar bu yılın temaslarıyla hatırlanacak ve sen yoksan bir eksiğiz denecek.

Haftanın son günü ve etkinliği 29 Haziran’da yapılacak Onur Yürüyüşü ile taçlanacak. Geçtiğimiz yıl 50.000 kişi üzerinde katılım gerçekleşen Onur Yürüyüşüne bu yıl daha fazla katılım olması bekleniyor.

Paneller, film gösterileri, forum ve tabii ki partilere şenlenecek haftanın etkinlik programını buradan inceleyebilirsiniz.

Hormonlu Domates Ödülleri 

Fotoğraf: www.kaosgl.com

Fotoğraf: www.kaosgl.com

Medya, siyasetçi, kurum, kuruluş ya da bireylerin yaptığı homofobik,transfobik ve ayrımcı tutumlara dikkat çeken ve biraz da tiye alan Hormonlu Domates Ödülleri 2005 yılından beri veriiliyor ve bu yıl 10. Yaşını kutluyor. “Hormonlu tavuk yemeyin, eşcinsel olursunuz” açıklamasıyla ödülün isim babası olan Erman Toroğlu ilk ödülün de sahibi olmuştu.

Her yıl meraklanan beklenen ödüllerin bu yıl adaylarını buradan inceleyebilir ve oy verebilirsiniz.

Onur Haftasının ‘ünlüler geçidi’ videosunu izlemek içinse aşağıya buyurun:

(Kaos GL, Yeşil Gazete)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.