EnerjiManşet

22 Eylül, Kaya Gazına karşı küresel eylem günü

0

Petrol ve gaz endüstrisinin düşük karbon emisyonlu olarak sunduğu küresel ürünü Kaya Gazına (Tar Sands) karşı ilk dünya çapında eylem bugün gerçekleşecek. Aktivistler 5 kıtada 100’ün üzerinde eylem hazırlığı içinde.

Petrolün ikamesi olarak dünyaya sunulan Kaya Gazı (Tar Sands) çıkarılması için kayaçlara uygulanan yöntemen hidrolik kırılma (Fracking) adı veriliyor. Bugün düzenlenecek 140 üzerinde eylemde yeni yöntemin gezegenin geleceği için oluşturacağı tehditlerle ilgili farkındalık yaratlmaya çalışılacak.

Hidrolik kırılma işlemi, yeryüzünün kilometrelerce altında bulunan kaya katmanlarına kimyasal katkılı su püskürterek gazın çıkarılmasına verilen isim. İşlemle ilgili en önemli eleştiri konusu ise kullanılan milyonlarca galon basınçlı suyun kanserojen kimyasal maddeler içermesi ve bu kimyasalların yeraltı sularını kirletmesi. Bunun yanı sıra çıkarılan kaya gazı yine bir fosil yakıt olduğu için küresel ısınmaya olan katkısı görmezden gelinmeye çalışılıyor.

Geçtiğimiz petrol ve gaz endüstrisinin hidrolik kırılmanın tehlikelerini karartmaya çalıştığı propaganda kampanyaları hız kazandı. Kampanyaların kaya gazını ucuz ve temiz bir enerji tercihi olarak sunmaya çalışmasına karşın ABD’de 270 yerel yönetim hidrolik kırılma yöntemine karşı harekete geçti; Fransa ve Bulgaristan tarafından hidrolik kırılma yöntemi yasaklandı; Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti moratoryum ilan etti. Bu hafta, petrol ve gaz şirketi OMV yerel toplulukların protestoları sebebiyle Avusturya’da sondaj çalışmalarını durduracağını duyurdu.

Türkiye’de bir kaç hafta önce Shell’in, geçtimiz hafta ise Exxonmobil’in Diyarbakır’da arama yapmak üzere gelmiş olması medyada kaya gazı ile ilgili haberlerin yer almasına yol açıyor. Şimdilik elde edilen veriler Türkiye’nin kaya gazı potansiyelinin büyüklüğüne, bu kaynağın kullanımının cari açığın kapanmasına yardım edip etmeyeceğine ve Rusya’ya doğal gaz bağımlılığının azalma olasılığına iilişkin spekülasyonlardan ibaret. Hidrolik kırılma işleminin yaratacağı çevre ve halk sağlığı etkilerine ilişkin ise Türkiye’de henüz konuşulmaya başlanmadı bile

Ayrıntılı bilgi almak için web adresi globalfrackdown.org/


 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.