İklim KriziManşet

‘2022’de azaltım hedeflerine rağmen kömürden elektrik üretimi rekor seviyeye ulaşacak’

0

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) yıllık raporu, “Kömür 2021’e göre,  salgın sonrası hızlı ekonomik toparlanma, düşük karbonlu kaynakların artan talebe yetişememesi ve doğal gaz fiyatlarındaki rekor artışlar kömür talebini artırdı.

Buna göre, kömürden elektrik üretiminin 2019 ve 2020’deki düşse de, bu yıl yüzde 9 artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması bekleniyor. Dünyadaki toplam kömür talebinin ise yüzde 6 büyüyeceği öngörülüyor.

IEA raporuna göre, kömür talebindeki artışın ekonomik büyüme ve hava şartlarına bağlı olarak 2022’de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı hesaplanıyor. Küresel kömür talebinin iki yıl boyunca bu seviyede kalması bekleniyor.

AB ve ABD’de de arttı 

Yıl sonu itibarıyla kömürden elektrik üretiminde Çin‘in payının yüzde 50 olacağı ve ülkenin üretiminin yüzde 9 artacağı; Hindistan‘da ise kömürden elektrik üretiminde yüzde 12 büyüme olacağı hesaplanmış. Söz konusu rakamlar, her iki ülkede de tüm zamanların en yüksek seviyesi.

Kömürden elektrik üretiminin ABD’de ve Avrupa Birliği’nde de yüzde 20 artacağı öngörülüyor, ancak bu piyasalarda gelecek yıldan itibaren üretimde düşüş bekleniyor.

IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmesinde, kömürün küresel karbon emisyonlarının en büyük kaynağı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu yıl kömürden elektrik üretimindeki tarihi yüksek seviyeler, dünyanın emisyonları düşürmek çabalarında yoldan ne kadar uzak olduğunun endişe verici bir göstergesi. Kömür kaynaklı emisyonları adil ve güvenli bir şekilde düşürmek için güçlü ve acil politikalar olmadan, küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırmak için çok küçük bir şansımız olacak. O şansımız da kaldıysa…”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.