ManşetEditörün SeçtikleriHayvan Hakları

2021-2022 av talimatnamesinin yürütmesi durduruldu: Olumlu ama geç kalınmış bir karar

0

Haber: Fırat Bulut

Danıştay 13. Dairesi, Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın Antalya ve Isparta illerinde bulunan yaban keçilerinin avlanmasına izin veren ihalesini ve ihaleye dayanak oluşturan 2021-2022 Av Talimatnamesi’nin yürütmesini durdurma kararı verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Haziran 2021’de “13 parti halinde toplam 45 adet yaban keçisi ve hatalı boynuz şelek yaban keçisi avlattırılması” için ihale gerçekleştirmiş, Salda için Türkiye Grubu’ndan A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz tarafından bu av ihalesine ve ihaleye dayanak olan 2021-2022 Yılı Av Talimatnamesi’nin iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açılmıştı.

Erzincan Barosu avukatlarından Özlem Kaya’nın gönüllü vekilliğini üstlendiği davada Danıştay 13. Dairesi, Kasım 2021 tarihinde av ihalesinin ve 2021-2022 Av Turizmi Uygulama Talimatı’nın yürütmesini durdurma kararı verdi.

Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı gerekçesinde, avlanması için ihale açılan hayvanların yaşadıkları bölgede sayılarının ne olduğunun, yıllık artış miktarlarının, avlanmaları durumunda soyun tehlikeye girip girmeyeceğine dair herhangi bir tesbitin bulunmamasının sakıncalı olduğunu belirtti.

Kararda Türkiye’nin taraf olduğu ve yabani hayvanların türlerinin tükenme tehlikesine karşı korunmasına dair özel hükümler içeren Bern Sözleşmesi‘ne de vurgu yapıldı.

Karar bize yeni ulaştı

Avukat Özlem Kaya , 2021-2022 Av Talimatnamesi’nin yayınlanması ile Türkiye’nin bir çok ilinde avlanma ihaleleri gerçekleştirdiğini belirterek şunları söyledi:

“Av ihalelerinin iptali için birçok ilde yerel mahkemelerde dava açıldı ve iptal kararları alındı . Bu başvurulardan farklı olarak Isparta ve Antalya illerinde Av Talimatnamesi’nin de iptal edilmesi için dava açtık. Danıştay 13. Dairesi açtığımız davada Kasım ayında yürütmeyi durdurma kararı almış. Ancak karar bize yeni ulaştı, sisteme de yeni düştü.”

Kararın geç tebliğ edilmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Kaya, “Yürütmeyi durdurma kararı alındıktan sonra da av ihaleleri ve avlanma devam etti. Bu anlamıyla karar olumlu ancak geç kalınmış bir karar” dedi.

Kaya, kararın doğal yaşamı korumaya dönük mücadelenin doğruluğunu ve haklılığını onayladığını, av talimatnamesi ve bu talimatnameye dayanarak gerçekleştirilen ihalelerin hukuksuzluğunu ortaya çıkardığını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, her yıl Bölge Müdürlükleri üzerinden gerçekleştirdiği av ihaleleri ile birçok ilde aralarında nesli tükenme tehlikesi altında olan yaban hayvanların da bulunduğu yüzlerce hayvanın avlanmasının önünü açıyordu.

Talimatnamede yer alan “Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengelboynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik, melez yaban keçisi, hatalı boynuz/ çelek ve ceylan acente kotaları “Av Turizmi İzin Belgeli” acentelere 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale edilir” ibaresi ile nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan birçok türün avlanmasına, avcılık firmalarına açılan ihaleler usulü ile izin veriliyordu.

Hayvan hakları savunucularının tepkisine rağmen gerçekleştirilen av ihalesi ile Isparta’nın Sütçüler ilçesinde 2, Antalya’nın Akseki, Kaş, İbradı, Gazipaşa, Alanya, Döşemealtı, Finike ilçelerinde ve bu ilçelerin çeşitli köylerinde de 43 yaban keçisinin para karşılığında öldürülmesine izin verilmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.