İklim KriziManşet

2017’de dünyayı kasıp kavuran kuraklık, sel ve aşırı sıcakların baş sorumlusu iklim değişikliği

0

Amerika Meteoroloji Topluluğu (American Meteorogical Society – AMS) tarafından, Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde (COP24) yayımlanan rapora göre, iklim değişikliğinin 2017 yılında dünyada kuraklık, sel ve rekor kıran aşırı sıcaklarda rolü olduğu saptandı.

Araştırmaya göre, insan kaynaklı iklim değişikliği 2017 yılında Avrupa, Çin ve Güney Kore’deki sıcak hava dalgaları, ABD’deki Kaliforniya’daki yangınlar ve kuraklık, Güney Amerika ve Bangladeş’deki aşırı yağmurlar ve Doğu Afrika’da yaşanan kuraklıkta iklim değişikliğinin payı var.

2017 Aşırı Hava Olaylarının İklim Perspektifi isimli rapor, altı kıta ve iki okyanusta meydana gelen 17 aşırı hava olayının hakem denetimli analizinin yanı sıra 10 ülkeden 120 bilim insanının araştırmalarına da yer veriyor.

Raporun “2017 Aşırı Hava Olaylarının İklim Değişikliği Perspektifi” isimli yedinci sayısı, 2017 ve 2018’de Avustralya açıklarındaki Tasman Denizi’nde görülen yoğun deniz sıcak hava dalgaları da dahil olmak üzere, yüksek yüzey sıcaklıklarının insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan meydana gelme olasılığının “esas itibarıyla imkansız” olduğunu ortaya koydu. Raporda Avustralya yangınları ve Uruguay selleri de incelendi.

Bu yıl, bilim insanlarının insan kaynaklı iklim değişikliğinin neden olduğu küresel ısınma olmadan yaşanması olanaksız aşırı hava olaylarını tanımladıkları ikinci yıl.

BAMS’ın Genel Yayın Yönetmeni Jeff Rosenfeld’e göre, “Bu atıf çalışmaları iklim değişikliğinin bize her yıl yeni ve daha aşırı düzeyde hava olayları yaşamamıza sebep olduğunu söylüyor. Bu bilimin verdiği mesaj ise medeniyetimizin değişin iklimimizle uyumsuzluğunun giderek arttığı yönünde.”

Raporda 2017’de altı kıta ve iki okyanusta meydana gelen 17 aşırı hava olayının hakem denetimli analizine yer veriliyor. 10 ülkeden 120 bilim insanı hem tarihsel gözlemlere hem de modellemelere bakarak, belirli aşırı hava olaylarının iklim değişikliği tarafından ne kadar etkilenmiş olabileceğini inceledi. 

BAMS Editörü ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi NOAA’dan Araştırmacı Martin Hoerling, incelenen olayların altı kıta ve bir yıla yayılmasına rağmen, birbirileriyle yakından bağlantılı olduğunun açıkça ortaya çıktığını ifade etti.

Hoering: “Bu araştırmalar, 20. Yüzyılın hava ve iklim şartlarından köklü şekilde uzaklaşacağımızı öngören IPCC’nin 1990 tarihli ilk raporundaki bilgileri doğrular nitelikte. İnsan faaliyetlerinin artık çeşitli aşırı hava olaylarına neden olduğu kanısı bilimsel araştırmalar tarafından da doğrulanıyor,” dedi.

İngilizce raporunun tamamını buradan okuyabilirsiniz.

.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.