Doğa MücadelesiManşet

2013’te yaşama en büyük tehditler (bunlar mı?)

0

Commondreams.org’da Beth Brogan imzasıyla yayımlanan yazıyı, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Selda Bozbıyık‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

Editörün notu: Bu makale ve konu aldığı çalışma, yayımlandığı Commondreams.org’da ciddi eleştiriler almakta. Yeşil Gazete olarak  bu yazıyı yayınlamak istemiş olmamızın bir nedeni de bu. Söz konusu okuyucu eleştirilerini ingilizce olarak bu adreste okuyabilirsiniz. Yazının özgün başlığını da değiştirerek yayınlıyoruz.

***

“Trends in Ecology&Evolution” dergisinde bu ay yayınlanan yeni bir çalışmaya gore, nükleer enerjinin ve deniz tabanında yapılan petrol sondajının yaygınlaşması, 2013 yılında biyoçeşitliliği tehdit eden 15 büyük tehlikenin en üst sıralarında yer alıyor.

“Küresel doğa koruma başlıklarında 2013’e yönelik ufuk taraması” adlı çalışmada, 2013 yılı için önemli tehditlerin önceden tanımlanması amaçlandı. Uzmanların bu tehlikeler hakkında tahminlerde bulunması ve harekete geçmesi çalışmanın özel önem verdiği bir nokta olarak tanımlanıyor ve bu nedenle araştırmaların, henüz popüler olarak merak uyandırmamış ama gayet olası ve büyük tehditlerin üzerinde yoğunlaştığı bildiriliyor.

Cambridge Üniversitesi Profesörü Bill Sutherland, “Ufuk taraması (ing: horizon scanning) olarak bilinen yöntem, henüz hazırlıklı olmadığımız durumlardan kaçınmak ve bunların sonuçlarıyla başa çıkabilmemiz açısından oldukça yararlı bir süreç.” diyor,  Çalışmanın eşfinansörü Ulusal Çevre Araştırma Konseyi’nin de baş yürütücüsü olan Sutherland.  konuyla ilgili biyogaz örneğini veriyor:  “Biyogaz bu örneklerden bir tanesidir. Biogaz, fosil yakıtlara yeşil bir alternatif olarak vaat edilmiştir, ancak hiç kimse eski yağmur ormanlarının biyogaz için yokedileceğini düşünmemiş ve öngörememiştir.”

19 uzman tarafından sunulan çalışmada yakın gelecekteki biyoçeşitliliği olumlu veya olumsuz anlamda etkileyen 75 “az  bilinen konu” belirlendi. Bunlardan ilk 15’i ise şöyle sıralandı:

  1. Toryum yakıtlı nükleer enerjinin geliştirilmesi ve yaygınlaşması
  2. Petrol sondaj ve petrol çıkarma işleminin deniz yataklarında yapılması
  3. Su döngüsünün ivmelenmesi
  4. Andean Amazonlarında baraj yapımının çoğalması
  5. Küresel İklim Değişikliğinin sonucu olarak tür kayıplarının yaşanması
  6. Vejetaryen su ürünleri yetiştiriciliği
  7. Hindistan cevizi suyu için küresel ölçekte artan talep
  8. Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi kullanımındaki büyüme
  9. Sucul türlerin çevresel DNA ile saptanması
  10. Resif restorasyonu için mercan havuzlarının kullanılması
  11. Mikro büyüklükte insansız hava araçlarıyla yapılan orman koruma ve orman restorasyonu
  12. 3D (üç boyutlu) basım konusunda yaşanan teknolojk devrim
  13. Biyolojik çeşitlilik, alerji ve otoimmün (bağışıklık) sistemi arasındaki bağlantı
  14. Antimikrobiyal peptitlerin yaygın kullanımı
  15. Sentetik genetiği

Sutherland konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu başlıklardan çoğu, enerji üretiminde yeni metotlar geliştirme, gıda üretimi ve gıda saklama ve laboratuarda yeni yaşamsal formların yaratılması amacı taşıyan sentetik biyoloji ile ilişkili. Listedekilerin çoğu tehdit yaşam için tehdit, ancak bir kaç tanesi Dünya üzerindeki yaşamın çeşitliliğine katkı sunacak etkiler yaratabilir.”

Avrupa Çevre ve İnsan Sağlığı Merkezi’nden Profesör Michael Depledge ise şuna dikkat çekti: “Bu araştırma bence bize şunu gösteriyor: İnsanlık olarak doğa üzerindeki etkilerimizin çoğu, biyolojik çeşitlilik ve doğal hayata zarar verici sonuçlar yaratmaya devam ediyor.”

(Commondreams.org, Yeşil Gazete)

Yeşil gazete için çeviren: Selda Bozbıyık

Editör: Durukan Dudu


You may also like

Comments

Comments are closed.