Kategoriler: ManşetSpor

2013-2014 Futbol sezonu “Gezi”nin gölgesinde başlıyor

Süper Lig’de 2013-14 sezonu Medical Park Antalyaspor-Kayseri Erciyesspor karşılaşmasıyla başlıyor. Bu sene geçen yıllardan farklı olarak futbola ara verilen dönemde gündeme transferler değil “Gezi Direnişi” vurdu. Spor Bakanı’nın Süper Kupa maçından önce yaptığı açıklamalar herkesin gözüne tribünlere çevirdi.

Gezi Direnişi’nin ilk günlerinde Beşiktaş’ın Çarşı, Fenerbahçe’nin Sol Açık ve Galatasaray’ın Tek Yumruk taraftar gruplarının liderliğinde bir araya gelen ‘üç büyüklerin’ taraftarları, ‘İstanbul United’ (Birleşik İstanbul) adı altında birleşmiş hatta, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın amblemlerini içeren, ortak bir amblem bile hazırlamışlardı. Yine Gezi direnişi sırasında İzmir’in düşman kardeşleri Göztepe ve Karşıyaka’nın taraftarları da ortak hareket etmişti.

Spor Bakanı Suat Kılıç’ın Kayseri’de oynanan Galatasaray ve Fenerbahçe takımları arasındaki Süper Kupa maçı öncesinde yaptığı, “Siyasi slogan atan taraftarlar sonuçlarına da katlanır” açıklaması ilgili maç için etkili olsa da aynı gün takımlarının sezon açılışı için Adana 5 Ocak Stadını dolduran Adana Demirspor taraftarları tribünleri “Her yer Taksim, Her yer Direniş” diye inleterek bu sezonun çetin geçeceğinin işaretlerini verdi.

Gezi Parkı olaylarının ardından alınan önlemlerin bir kısmı şöyle:

– Tribünlerde ideolojik ve siyasi slogan ile pankartlar yasaklandı. Bu tür eylemlerde bulunanlar hakkında yasal işlem yapılacak. Ancak ‘ideolojik’ ve ‘siyasi’ slogan tanımı netleşmiş değil. Hangi sloganın ideolojik, hangi sloganın futbol ile ilgili olduğuna kimin karar vereceği, olası bir müdahalenin nasıl yapılacağı şimdiden tartışma konusu…

– İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara ve Trabzon’daki maçlarda spor savcısı görevlendirilecek. 6222 sayılı, yani, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun hakkında özel olarak bilgilendirilen savcılar sezonla birlikte göreve başlayacak. Savcılar maçları tribünden izleyecek.

– E-bilet uygulamasıyla taraftarlar bilet alırken kimlik numarasını verecek, yaşanan olaylarda kişilerin tespiti kolaylaşacak. Çeşitli taraftar grupları ise bu uygulamaya ‘fişleme’ iddiası nedeniyle karşı çıkıyor. Elektronik bilete ve kamera sistemine geçmeyen kulüpleri ise ağır yaptırımlar bekliyor.

– Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’in, “Maçlar gece olunca işin içine içki de giriyor” sözlerinin ardından, statlara girişte alkol kontrol uygulaması gündeme geldi. Polis, Kayseri’deki Süper Kupa maçında olduğu gibi şüphelendiği kişilere alkol kontrolü yapabilecek.

– Müsabakalarda gözlemci polis görevlendirilecek. Ayrıca Spor Büro Amirliği, bundan sonraki süreçte daha aktif rol oynayacak.

İlk hafta maçlarının fikstürü ise şu şekilde;

16.08.2013 21:45   M.P. Antalyaspor – Kayseri Erciyesspor

17.08.2013 20:00   KDÇ Karabükspor – Kasımpaşa

17.08.2013 20:00   Çaykur Rizespor – Gençlerbirliği

17.08.2013 21:45   Torku Konyaspor – Fenerbahçe

18.08.2013 20:00   Akhisar Bld.Spor – S.B. Elazığspor

18.08.2013 20:00   Eskişehirspor – Bursaspor

18.08.2013 21:45   Beşiktaş – Trabzonspor

19.08.2013 20:00   Kayserispor – Sivasspor

19.08.2013 21:45   Galatasaray – Gaziantepspor

 

(Yeşil Gazete, T24)


Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi