2012: Ölçülen en sıcak 10 yıldan biri..

Nasa ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne (NOAA) bağlı bilim insanlarına göre 2012’nin sıcaklık rekorları küresel ısınma halkalarına bir yenisini ekliyor.

Guardian gazetesi ABD çevre muhabiri Suzanne Goldenberg‘in haberini, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Bora Kabatepe‘nin çevirisiyle sunuyoruz.

***

Nasa ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne (NOAA) bağlı bilim insanlarına göre 2012’nin sıcaklık rekorları küresel ısınma halkalarına bir yenisini ekliyor.

Salı günü yayınlanan verilere göre 2012 yılı ölçülen en sıcak 10 yıl içerisinde girerken, ardarda uzun dönemli ortalamaların üzerinde seyreden 36. yıl oldu.

Nasa ve NOAA tarafından ayrı ayrı derlenen sıcaklık kayıtlarına göre küresel ortalama yüzey sıcaklıkları uzun dönemli ortalamanın 0.57 C üzerine çıkmasına rağmen ABD’nin en sıcak yıl rekorunu yakalayamadı. (Ç.N: ABD’de 2012 ortalama sıcaklıkları 20. Yüzyıl ortalamasının 3.2 C üzerinde ölçüldü). Küresel ortalama sıcaklıklar 1880’den bu yana 0.77 C artış gösterdi.

Nasa’nın kayıtlarına göre bu sıcaklıklar, 2012’yi küresel ölçekte en sıcak dokuzuncu yıl yapıyor. NOAA verilerine göre ise 2012 onuncu sırada. İki kurum analiz için farklı yöntemler kullanıyor.

 

 

Her iki durumda da bilim insanları 2012 sıcaklık rekorlarının küresel ısınma örgüsü içerisinde sağlamlaştırıcı bir yer aldığını söylediler. 21. Yüzyılın her yılı, 1880’de başlayan kayıtlardan bu yana tutulan en sıcak 14 yıl içerisinde girmeyi başardı.

“Bir yıllık veri tek başına anlamlı değil” diyor Nasa iklim bilimcisi Gavin Schmidt. “Asıl önemli olan son on yılın kendinden önceki on yıldan, o on yılın da bir önceki on yıldan daha sıcak olduğu. Gezegen ısınıyor. Isınmasının sebebi ise atmosfere artan miktarda karbondioksit pompalıyor oluşumuz”.

36 yıldır ortalama üzeri seyreden sıcaklıklar, 1976’dan sonra doğmuş hiç kimsenin ortalama altı sıcaklıkta bir yıl geçirmediği anlamına geliyor.

Açık ara, 2012’de görülen en aşırı sıcaklıklar daha önceki rekorlarına üzerine 0.55 C koyan ABD’deydi.

NOAA ulusal iklim veri merkezi direktörü Tom Karl, gazetecilere ABD’de ölçülen sıcaklıkların “olağanüstü” olduğunu söyledi.

Bilim insanlarına göre artış karbondioksit salımı kaynaklı.

“Gezegen dengesini kaybetmiş vaziyette ve bu yüzden biz kesin olarak önümüzdeki on yılın daha da sıcak olacağını söyleyebiliriz” diyor, Nasa’dan iklim bilimci James Hansen.

ABD ve Güney Amerika’nın yanısıra Avrupa’nın büyük bölümü, Afrika, Batı, Güney ve Kuzeydoğu Asya da ortalama üzeri sıcaklıklarla karşılaştılar.

 

NASA tarafından sürdürülmekte olan bir araştırmaya göre Dünya’daki ortalama sıcaklıklar 1880’den bu yana 0.77C artış gösterdi. Solda 1880-1889, sağda 2000-2009 sıcaklıkları. Fotoğraf:GISS/NASA

 

NOAA’ya göre aralarında Alaska’nın çoğunun, Batı Kanada’nın ve Orta Asya’nın bulunduğu diğer kesimler ise alışılmadık şekilde ortalamadan düşük sıcaklıklara sahiptiler. Britanya da, yaşadığı serin yaz ve sonbahar nedeniyle 1981-2010 ortalamasının sadece 0.1 C altında da olsa, ortalamadan düşük sıcaklıklar yaşadı. Britanya ayrıca kayıtların başlamasından bu yana yaşadığı en nemli ikinci senesini geçirdi.

NOAA tarafından dikkat çekilen diğer önemli noktalar ise Orta-Batı Amerika’da ve Rusya ile Ukrayna gibi diğer önemli tarımsal alanlarda karşılaşılan kuraklıklar oldu.

Kutuplar ise, Eylül 2012’de deniz buzullarının 3.42 milyon km2’ye düşmesi ile tarihin en düşük buz seviyesini yaşamıştı.

 

 

Yeşil Gazete için çeviren: Bora Kabatepe

Yazının özgün hali için (ingilizce) tıklayınız

(Guardian, Yeşil Gazete)

 


Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR