DünyaManşet

2011 endeksinde Türkiye’nin iklim değişikliği performansı “çok kötü”

0

Cancun, 7 Aralık 2010 – Almanya’nın önce gelen sivil toplum kuruluşlarından Germanwatch ve İklim Eylem Ağı’nın Avrupa grubu CAN Europe dün yaptıkları basın toplantısında her yıl yayınlanan İklim Değişikliği Performans Endeksi’nin altıncısı olan 2011 endeksini açıkladılar.

Yüksek düzeyde karbon emisyonu yapan 57 ülkenin emisyon düzeylerinin ve iklim poltikalarının değerlendirildiği endeks bu yıl ilgili ülkelerden 190 uzmanın katkısıyla hazırlandı.

2011 endeksine göre iklim değişikliği politikaları ve emisyonları açısından en başarılı performansa sahip ilk üç ülke Brezilya, İsveç ve Norveç oldu. Almanya ise dördüncülüğe geriledi. Kanada’nın sonuncu olduğu sıralamada, son dörtteki diğer ülkeler Suudi Arabistan, Kazakistan ve Avustralya oldu.

İklim değişikliği performnsı sıralamasında en fazla karbon emisyonu yapan ABD 54., Çin ise 56. sıraya düştü. Performansı “çok iyi” kategorisine giren ülke olmadığı için ilk üç sıra boş bırakılıyor ve sıralama dördüncülükten başlatılıyor.

Türkiye ise bu sene bir sıra gerileyerek 50. sırada yer aldı.

Toplam performansta 49 puanla 50.sırada yer alan, yani sondan 11. olan Türkiye, genel skorda çok kötü, emisyonların artış trendinde çok kötü, emisyon düzeyinde orta, iklim politikaları skorunda ise çok kötü olarak derecelendirildi.

Türkiye ayrıca 14 yeni endüstrileşen ülke arasında 12. sırada yer aldı.

Sonuçlar www.germanwatch.org/ccpi adresinden indirilebilir. (Yeşil Gazete)

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.