2010 en sıcak yıl rekorunu kırdı

ABD'nin en önemli iklim bilimleri kuruluşları olan NOAA ve NASA, 2010'un 2005 ile birlikte bugüne dek kaydedilen en sıcak yıl rekorunu kırdığını açıkladılar.

ABD’nin en önemli iklim bilimleri kuruluşları olan NOAA ve NASA, 2010’un 2005 ile birlikte bugüne dek kaydedilen en sıcak yıl rekorunu kırdığını açıkladılar.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi NOAA’nın önceki gün yaptığı açıklamaya göre ortalama sıcaklık ölçümlerinde 2010 yılı 2005’le birlikte doğrudan ölçümlerin başladığı 1880’den bu yana kaydedilen en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti. 2010 dünyanın ortalama sıcaklığının 20. yüzyıl ortalamasının üzerinde seyrettiği üstüste 34. yıl oldu.

NOAA ve NASA’nın verilerine göre 2010 yılında yeryüzünün ortalama sıcaklığı 20. yüzyılın ortalama sıcaklığı olan 13,9 ⁰C’nin 0,62 ⁰C üzerindeydi. Bu düzey bugüne dek en sıcak yıl olarak kayıtlara geçen 2005 ile eşit. Yine NOAA’nın açıklamasına göre 2000 yılından bu yana her yıl kayıtlar başladığından beri ölçülen en sıcak 15 yıl arasında yer alıyor.

2010 yılında küresel ısınmanın diğer bir belirtisi olan Kuzey Kutbu’ndaki buz örtüsü de 1979’dan bu yana en ince ve en küçük üçüncü buz örtüsü olarak kayıtlara geçti.

NOAA kayıtlarına göre geçen yıl en yağışlı yıl olarak da rekor kırdı.

The Guardian’ın haberine göre iklim bilimci David Easterling bu verilerin küresel ısınmanın 2005’den sonra durduğu yolundaki spekülasyonlara da son verdiğini söyledi.

2010 yılı Pakistan’daki seller, Afrika’daki aşırı kuraklık ve Rusya’yı etkisi altına alan orman yangınlarıyla iklim değişikliğinin etkilerini en ağır biçimde gösterdiği yıllardan biri olmuştu.

2010 yılında, atmosferdeki karbondioksit oranı da 390 ppm’ye* yükselerek bir başka rekor kırmıştı. Bu düzey 19. yüzyıldaki sanayi öncesi düzeyin %40 üzerinde.

Öte yandan The Guardian’da yayınlanan bir yazıda Britanya’da yayınlanan gazetelerin, The Guardian hariç, 2010 yılının en sıcak yıl olduğu haberine yer vermediği yorumu yapıldı.

(Yeşil Gazete)

* Atmosferdeki her bir milyon molekülden kaçının karbondioksit olduğunu gösteren birim, milyonda parçacık (parts per million)

NOAA resmi web sitesinden ve The Guardian’dan derlenmiştir.

Ümit Şahin
Ümit Şahinhttp://umitsahin.blogspot.com/
Yeşil Gazete’de iklim değişikliği başta olmak üzere ekoloji ve yeşil politika alanlarında yazar ve editör. Halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde uzman ve iklim değişikliği çalışmaları koordinatörü olarak çalışan Ümit Şahin 1991’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Halk Sağlığı doktorası yaptı, Çevre Sağlığı alanında yoğunlaştı. Çevre İçin Hekimler Derneği, Üç Ekoloji dergisi ve Yeşiller Partisi’nin kurucularındandır. Bir dönem Yeşiller Partisi Eşsözcülüğü yaptı, yeşil politika ve ekoloji üzerine seminerler düzenledi. Halen Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil’i hazırlayıp sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR