ManşetTürkiye

200’e yakın kurumdan HDP’nin kapatılmak istenmesine tepki

0
hdp bayrak

Aralarında sivil toplum kuruluşları (STK), barolar, ticaret ve sanayi odaları, meslek odaları ve sendikaların yer aldığı 183 kurum ve kuruluş HDP‘ye yönelik müdahalelere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Anayasa Mahkemesi‘nde HDP’nin kapatılması istemiyle açılan dava ve HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına  tepki gösterildi.

Parti kapatma konusunda Türkiye’nin son derece dramatik bir hafızaya sahip olduğu belirtilen açıklamada Anayasa Mahkemesi’nin kuruluşundan bu yana 24 siyasi partinin kapatıldığı söylendi.

‘Seçim ve demokrasi ayrılmaz iki parça’

Seçim ve demokrasinin birbirinin ayrılmaz iki parçası olduğu açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Bölgemizdeki birçok il ve ilçe, 2016 yılından beri, seçilmiş belediye başkanlarının yerine merkezi yönetim tarafından kayyım olarak atanan vali ya da kaymakamlar tarafından yönetilmektedir. Genel bir uygulama haline gelen kayyım uygulaması demokrasiye olan inancı zayıflatmıştır.

Geçmiş tecrübelerimizle de sabit olduğu üzere, siyasi partileri kapatmak suretiyle siyaset kurumunu güçsüzleştirmek ve etkisiz hale getirmek, ülkemizi demokratik değerlerden ve nihai hedef olan Avrupa Birliği üyeliğinden daha da uzaklaştıracağı gibi aynı zamanda siyaset dışı araçların daha da güçlenmesine yol açacaktır.

 ‘AYM kapatma talebini reddetmelidir’

Yapılan açıklamada “Anayasa Mahkemesinin HDP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin olarak, AİHM’in daha önce birçok parti kapatma davasında ortaya koyduğu kriterleri dikkate alarak kapatma talebini reddetmelidir” ifadeleri kullanıldı. Açıklama şu ifadelerle son buldu:

Türkiye’nin geleceği için önemsediğimiz bu görüş ve taleplerimizin dikkate alınmasını temenni ediyoruz. Bizler, hukuk başta olmak üzere ekonomik ve sosyal alanda yapılacak reformlar konusunda görüş ve önerilerimizi de paylaşmaktan memnuniyet duyacağız.”

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.