DünyaEkolojiManşet

2002 yılından bu yana yağmur ormanlarının yüzde 34’ü yok oldu

0
Fotoğraf: Shutterstock

Kâr amacı gütmeyen Norveç Yağmur Ormanları Vakfı tarafından yapılan bir analize göre dünya genelindeki ormansızlaşma nedeniyle tropikal yağmur ormanlarının yüzde 34’ü yok oldu.

Araştırmaya göre yüzde 30’a yakın kısmı ise zarar gördü ve yangınlara karşı daha savunmasız hale geldi. Raporda bu yıkımın yarısından fazlasının 2002 yılında bu yana Güney Amerika’daki Amazonlar’da yaşandığı belirtildi.

Çalışmanın yazarlarından yağmur ormanları araştırmacısı Anders Krogh, yağmur ormanlarının yok edilmesinin iklim değişikliğine hız kazandırdığını ve bunun da kalan yağmur ormanlarının yaşamını daha da tehlikeye soktuğunu ifade etti.

‘Korkunç bir döngü’

Krogh bu durumu “Korkunç bir döngü” olarak tanımladı. 2002 ve 2019 yılları arasında kaybedilen yağmur ormanı arazisinin Fransa’nın yüzölçümünden daha büyük bir alana denk geldiği belirtiliyor.

Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün başka bir raporuna göre ise 2019 yılındaki kayıp hızı son 20 yılın kayıp hızıyla eş değerde. Yani her altı saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde arazi yok oluyor.

Fotoğraf: Shutterstock

Bolsonaro’dan beri daha da kötüleşti

Tarım ve hayvancılıkta yaşanan patlama çiftçileri ve arazi vurguncularını soya fasulyesi ve sığır yetiştirmek için arazileri yakmaya yönlendirdiği için Brezilya Amazon’u son yıllarda yoğun baskı altında.

Bu eğilim, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro‘nun göreve geldiği ve çevre uygulamalarını zayıflatmaya başladığı 2019’dan beri daha da kötüleşti.

Çalışmada yer almaya Amazon Çevre Araştırma Enstitüsü‘nden coğrafyacı Ane Alencar, “Yeni rapor Brezilya’nın ormana bakması gerekliliğini pekiştiriyor. Brezilya, dünyadaki en büyük tropikal orman yığınına sahip ve aynı zamanda en çok kaybın yaşandığı yer” ifadelerini kullandı.

İkinci sırada Güneydoğu Asya adaları yer alıyor

2002 yılından bu yana orman tahribatının en fazla olduğu diğer bölge ise çoğunluğu Endonezya’ya ait olan Güneydoğu Asya adalarında yaşanıyor. Buradaki ormanların birçoğu palmiye ağaçları ekimi için temizleniyor.

Üçüncü sırada ise Afrika yer alıyor. Özellikle Kongo Nehri havzasında geleneksel ve ticari çiftçilik ve tomrukçuluk için ağaçlar büyük ölçeklerde kesiliyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.