‘2 bin 666 çiftçi sulamada kullanılan elektrik borcundan dolayı icralık’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, 2 bin 666 çiftçinin sulamada kullanılan elektrik borcundan dolayı icralık olduğunu açıkladı.

Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre CHP’li Gürer, tarımsal sulama aboneliğinden kaynaklanan elektrik enerjisi borcu olan çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. Gürer’in önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 66 bin 978 çiftçinin faizli borcunun bulunduğunu, 2 bin 666 çiftçinin ise icralık olduğunu açıkladı. Yapılandırılan borç ödemelerinin 2020 yılının ekim ayında başlayacağını belirten Dönmez şunları kaydetti:

“Bazı vergi kanunlarında değişiklik yapılmasına dair yasa kapsamında tarımsal sulama abonelerinin kamu dönemine ait borçları, 31.12.2019 tarihine kadar TEDAŞ’a iletilmek üzere dağıtım/perakende satış şirketlerine veya TEDAŞ’a yazılı başvurulması halinde yılda 5 taksit şeklinde ödenmek üzere 5 yıla kadar vade farksız yapılandırılmadadır. Faizli borcu bulunan tarımsal sulama abone sayısı 66 bin 978’dir. Yasal takibe alınan tarımsal sulama abone sayısı 2 bin 666’dır.”

En yüksek maliyet elektrik

CHP Milletvekili Gürer ise çiftçilerin en önemli girdi maliyetleri arasında tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik enerjisinin yer aldığını belirtti. Türkiye’de 2 milyon 100 bin civarındaki çiftçinin yaklaşık 67 bininin elektrik borcunu zamanında ödeyemediği için faizli borçlu durumuna düştüğünü ifade eden Gürer, “Girdi maliyetlerinin sürekli arttığı ülkemizde özellikle elektrik enerjisi borçları yüzünden binlerce çiftçimiz ciddi mağduriyet yaşamaktadır. Yaklaşık 60 bin çiftçi yapılandırma müracaatında bulunmamış. Yapılandırmanın şartlarının çiftçiler lehine değiştirilmesi gerekiyor” dedi.

 

(Sözcü, T24)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İzmir’de beş köpek ve altı kedi zehirlenerek öldürüldü

İzmir Seferihisar'da zehirlenerek öldürülen hayvanlarla ilgili soruşturma sürüyor. Ekipler, bölgede zehirlenen başka hayvan olup olmadığını araştırıyor.

Söğütlü’de suyun yönünü çeviren iş makinelerinin ücreti, suyunu savunan köylülere kesildi

Söğütlü'deki tek su kaynağının, HES için kesilmesi sırasında Fethiye Sulama Birliği'nin çalıştırdığı iş makinelerinin yaklaşık 100 bin TL'lik ücreti muhtara ve dört azasına yüklendi.

Türkiye haziranda da doğal gaz ve kömüre devam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun haziran raporuna göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 25'i hidroelektrik santrallerinden gelirken, onu kömür ve doğal gaz santralleri izledi. 

Bu video erkeklere özel [1]: Neden medya erkek egemen?

Gazeteci Derya Kap medya, siyaset, iş dünyası ve ilişkilerdeki erkeklik halleri, cinsiyet üzerinden ilerletilmeye çalışılan ve eşit olmayan bu düzen üzerine bir video serisi hazırlayarak erkeklere çağrıda bulundu: 'Gelin erkekliği konuşalım ve birlikte düşünelim!'

‘Büyükşehir belediyelerinin afet bütçeleri’ belediyelerin afete hazır olmadığını gösteriyor

Kamu Harcamalarını İzleme Platformu, 6 Şubat depremi öncesi ve sonrası büyükşehir belediyelerinin afete yönelik bütçelerine ilişkin raporu yayınlandı. Rapor, yerel yönetimlerin afetlere ne ölçüde hazırlıklı olduğunu somut verilerle gözler önüne seriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR