Dünya

19 ülke Nobel davetini geri çevirdi

0

19 ülke, Nobel Barış Ödülü için düzenlenecek törenin davetini geri çevirdi.

Nobel Komitesi, olağan geri çevirme sayısında artış yaşanarak, 19 ülkenin, 10 Aralık tarihinde Norveç’te gerçekleşecek olan Barış Ödülü törenine katılmaları için yapılan daveti geri çevirdiklerini doğruladı. Nobel Barış Ödülü bu yıl, Çinli düşünce mahkûmu Liu Xiabo’ya verildi.

Komite’ye göre katılmayı reddeden on dokuz ülke Afganistan, Çin, Kolombiya, Küba, Mısır, İran, Irak, Kazakistan, Fas, Pakistan, Filipinler, Rusya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Sudan, Tunus, Ukrayna, Venezüella ve Vietnam’dır.

Uluslararası Af Örgütü Asya-Pasifik Direktörü Sam Zarifi, Çin’in, siyasi baskı ve ekonomik şantajı bir arada kullanarak, Nobel Ödül törenine katılmamaları için hükümetlere gizliden gizliye baskı yaptığını söyledi.

Sam Zarifi, “Çin’in, baskı ve tehditlere rağmen ülkelerin yalnızca küçük bir azınlığını ikna edebildiği gerçeği, isteklerinin kabul edilemez bir nitelikte olduğunu göstermektedir. Hükümetler ve uluslararası kuruluşlar bu tarz zorbalıklara direnmeye devam etmelidirler” dedi ve ekledi:

“Çin, bazı büyük ekonomik gelişmeler kaydetmiştir, ancak dünya devletleri Çin’in iktisadi büyümesi karşısında büyülenmemelidir. Çin halkı insan hakları konusundaki küresel tartışmanın bir parçası olmak istiyor ve biz onları tamamen dâhil edebilmek için mümkün olan her şeyi yapmalıyız.” (www.amnesty.org.tr)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.