Kültür-Sanat

18. Adana Altın Koza Film Festivali’nde neler var?

0

Adana Büyükşehir Belediyesinin bu yıl 18’incisini düzenlediği Uluslararası Altın Koza Film Festivali 17 Eylül Cumartesiden 25 Eylül tarihine kadar sürecek.

Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ isimli filminin Türkiye prömiyerinin yapılacağı festival boyunca, uluslararası sinema kongresi, öğrenci atölyesi, söyleşiler ve sergiler sanatseverlerle buluşacak.

Etkinliklerde Mazhar-Fuat-Özkan, Leman Sam, Funda Arar, Haluk Levent, Kubat, Ali Şan, Mustafa Keser gibi sanatçılar konserler verecek.

220 yerli ve yabancı filmin gösterileceği festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 14 film yer alacak.

Festivalin yarışmalı bölümlerini oluşturan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda tüm kategorilerde toplam 936 bin lira para ödülü dağıtılacak.

Festival, tüm kategorilerde ve toplamda en çok parasal ödül veren festival olma özelliğini taşıyor.

 

YARIŞMA FİLMLERİ
En İyi Film seçilen eserin 350 bin liralık ödülün sahibi olacak.

– Aşk ve Devrim – Yön: F. Serkan Acar

– Beni Sev – Yön: Ali Özgentürk

– Celal Tan ve Ailesinin Aşırı  Acıklı Hikayesi – Yön: Onur Ünlü

– Eylül – Yön: Cemil Ağacıkoğlı

– Gelecek Uzun Sürer – Yön: Özcan Alper

– Kadife / Büyük Ana – Yön: Erdoğan Kar

– Kaybedenler Kulübü – Yön: Tolga Örnek

– Mar – Yön: Caner Erzincan

– Memleket Meselesi – Yön: İsa Yıldız, Murat Onbul

– Saklı Hayatlar – Yön: A. Haluk Ünal

– Simurg – Yön: Ruhi Karadağ

– Türk Pasaportu – Yön: Burak Cem Arlıel

– Vücut – Yön: Mustafa Nuri

– Yurt – Yön: Muzaffer Özdemir

Filmlerden, Aşk ve Devrim, Beni Sev, Celal Tan ve Ailesi’nin Aşırı Acıklı Hikayesi, Kadife, Mar, Simurg ve Yurt’un dünya, Eylül, Gelecek Uzun Sürer, Türk Pasaportu ve Vücut filmlerinin ise Türkiye prömiyerleri festival kapsamında yapılacak.

Ödüller, 24 Eylül Cumartesi günü Merkez Park Amfi Tiyatro’da yapılacak kapanış töreninde sahiplerini bulacak. Saat 20.00’de başlayacak töreni Özlem Gürse ile Murat Başoğlu sunacak.

YOLA ADANA’DAN ÇIKIYOR


Nuri Bilge Ceylan’ın ”Bir Zamanlar Anadolu”da isimli filminin Türkiye prömiyerine de ev sahipliği yapacak olan festivalde, yönetmenin çektiği fotoğraflardan oluşan sergi de görülebilecek. Prömiyerin ardından festival kapsamında 3 seans daha gösterilecek olan film, 23 Eylül’de yurt genelinde gösterime girecek.

 

 

18. Altın Koza Film Festivali kapsamında son dönemin en özgün yönetmenlerinden “Derviş  Zaim Sineması” da mercek altına alınıyor. Derviş Zaim’in yönettiği Tabutta Rövaşata (1996), Filler ve Çimen(2001), Çamur (2003), Cenneti Beklerken (2006), Nokta (2008) ile Gölgeler ve Suretler (2010) isimli filmler Festival süresince gösterime sunulacak.

GÖSTERİM BÖLÜMÜ GÖZ DOLDURUYOR


Festival kapsamında ”Dünya Sineması”, ”Ben Asyalıyım Ben Afrikalıyım”, ”FIPRESCI: Ebedi İsyancılar”, ”Dünya Belgeselleri: Gerçeğin Çölü”, ”Anısına: Yılmaz Güney”, ‘100 Yıllık Çınar: Rıfat Ilgaz’ gibi başlıklar altında 238 film izleyiciyle buluşacak.

Dünya Sineması bölümünde gösterilecek Woody Allen’ın Midnight In The Paris (Pariste Gece Yarısı), Jan Schomburg’un Üstümüzde Gök Kubbe (Above Us Only Sky), Bujar Alimani’nin Af (Amnesty), Ari Bafalouka’nın Serbest Dalış (Apnea), Gariel Rojasvera’ın Karen Otobüste Ağlıyor (Karen Cries on The Bus), Zuzana Liova’nın Ev, The House ve Sameh Zoab’ın ilk uzun metrajlı filmi Cep Telefonu Olmayan Adam (The Man Without a Cell Phone) isimli filmlerin Türkiye prömiyerleri festival kapsamında gerçekleştirilecek.

”Ben Asyalıyım Afrikalıyım” bölümünde ise Mong-Hong Chung’ın Dördüncü Portre, Park Jungbum’ın Musan Günceleri, Li Ruijun’ın Koca Eşek, Sheron R. Dayoc’ın Deniz Yolcuları, Khalo Matabane’ın Şiddet, Sherif Arafa, Kamla Abu Zikry, Marwan Hamed, Mohamed Ali, Sherif Bendary, Khaled Marei, Mariam Abou Ouf, Ahmad Abdallah, Yousri Nasrallah, Ahmed Alaa’ın 18 Gün isimli filmleri yine ilk kez Altın Koza’da seyirciyle buluşacak.

Ayrıca, Gerçeğin Çölü başlıklı bölümde gösterilecek, Jairo Eduardo Carrillo ve Oscar Andrade’ın Minik Sesler, Mika Kaurismaki’ın Mama Afrika, Claus Wischmann, Martin Baer’ın Kinsasa Senfonisi isimli filmleri ile Yılmaz Güney’in Dünya Sinema Vakfı tarafından restore edilen Hudutların Kanunu isimli filminin de Türkiye prömiyerleri Adana’da gerçekleştirilecek.

 

ADANA SİNEMA MÜZESİ
Sinema camiasının büyük bir heyecanla beklediği Adana Sinema Müzesi projesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl gerçekleştiriliyor.

Büyükşehir Belediyesi Adana Sinema Müzesi, Altın Koza Film Festivali devam ederken, 23 Eylül tarihinde kapılarını açacak. Sinema meraklılarını çok heyecanlandıracak ayrıntıların yer aldığı müzeyle ilgili detaylar, önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacak.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.