DoğaManşet

16.Kuş Konferansı başlıyor

0

Bu sene 16. sı gerçekleşecek olan Kuş Konferansı hem öncekilerden daha kolektif bir şekilde hazırlandı; hem de konuşulacaklar belki de her zamankinden acil. Gezegenin göçmen kuşları için yaşamsal öneme sahip ve son zamanlarda birbirinden çılgın projelerle tehdit altında olan İstanbul’da düzenlenmesi ise tesadüf değil. Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz‘la konferansı konuştuk .

10169167_708027942551775_270342545610522679_n

Doğa Derneği ve İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu’nun (İKGT) düzenlediği “16.Türkiye Kuş Konferansı” 9-11 Mayıs 2014 tarihlerinde dünyanın en önemli kuş göç yollarından biri olan İstanbul’da gerçekleşecek. Bu sene konferansın gerçekleşmesinde Kuzey Ormanları Savunması, Zekeriyaköy Forumu, Demirciköy Çevre Koruma Derneği, Trakus ve Sarıyer Belediyesi destek oldu.

Her sene “Dünya Göçmen Kuşlar Günü”ne denk getirilen konferansın teması “Göç Yolları ve Tehditler” olarak belirlenmiş. Tehdilerin ne olduğu malum: her sene milyonlarca kuşun göç yolu olarak kullandığı güzergaha yapılmaya başlanmış 3.Köprü, Kanal İstanbul ve 3.Havalimanı gibi ekosistemi geri dönülemez tehlikeye sokacak dev projeler.

Engin Yılmaz, daha önce başka şehirlerde yapılmış olan konferansın İstanbul’da yapılmasının temayla alakalı olduğunu söylüyor: ” Dev projelerin de daihl olduğu agresif kentleşme politikaları göç yollarını tehlikeye sokuyor. Ayrıca sadece İstanbul’da değil Türkiye’de uygulanan habitat ve su politikaları yüzünden göç gittikçe zorlaşıyor.”

“3. Köprü’den en çok ötücü kuşlar etkilenecek”

Peki, bazı ‘yetkililerin’ beyan ettiği gibi, değiştiriversek şu kuş yolunu, olmaz mı? “Böyle birşey mümkün değil. Göçmen kuşların İstanbul’dan geçmesinin nedeni dar boğaz olması. Özellikle akbaba, kartal gibi yırtıcı kuşlar dikkat ettiyseniz döne döne uçar. Çünkü bu uzun ve tehlikeli yolculukta enerji tasarrufu sağlamak için sıcak hava termalini yakalayıp yükseliler ve kanat çırpmadan ilerleyerek enerji tasarrufu sağlarlar. Bunu deniz değil kara yolundan geçerek sağlayabilirler.”

İstanbul üzerinden ilkbahar ve sonbaharda geçen kuşların sayısı tam olarak bilinmiyor ama binlerce türden milyonlarca kuş demek abartı olmaz. Yılmaz’ın belirttiğine göreyse, yapılmak istenen projelerden en çok etkilenecek olanlar ötücü kuşlar: “Onların beslendikleri alanlar çalılıklar. 3. Köprü’nün neden olduğu habitat tahribatı yüzünden hem barınacak hem de beslenecek yer bulamayacaklar’

Her yıl olduğu gibi bilim insanları, kuş gözlemciler ve doğa severler konferansa katılacak. Fakat bu sene ilk defa düzenlenecek bir etkinlik var: “Kuşlarla Buluşma ve Göç Festivali”.  11 Mayıs Pazar günü konferans katılımcıları, mahalleliler, çocuklar ve tüm doğa severler ile birlikte muhabbet edilecek, katlımcıların imkanıyla piknik yapılacak, dev bir kuş figürü oluşturacak,  oyunlar, dans, kukla gösterileri, konser ve çeşitli etkinlikler göç eden kuşlara selam verilecek. Zaten da kuş konferansı kuş gözlemi yapılmadan olmaz.

Konferansın programı şöyle:

10271565_719893148031921_5656570731454708145_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pazar günkü şenliğe katılmak isteyenler için Hacıosman Metro durağından, festivalin yapılacağı Sarıyer’deki Demirciköy Kültür Merkezi’ne servis kalkacak.

(Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.