ManşetYaşam

16 ay sonra karaya ayak bastı

0

El Salvador’a gitmek üzere Meksika’dan teknesiyle yola çıkan ve 12 bin 500 kilometre uzaklıkta bulunan balıkçı Jose Ivan, 16 aylık yalnızlığın ardından Marshall Adaları’nın başkenti Majuro’ya getirildi.

0305dbc077099b6b2b69acf527f19953f025d3e5

Marshall Adaları’na bağlı bir atolde araştırma yapan bir öğrenci tarafından bulunan Albarengo, hayatta kalmak için elleriyle balık ve kuş avladığını, susuz kalmamak için kaplumbağa kanı içtiğini söylemişti. Ivan’ın beraber yola çıktığı arkadaşı da birkaç ay önce ölmüştü.

Sahil güvenlik teknesiyle Marshall Adaları’nın başkenti Majuro’ya getirilen Ivan sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü. Balıkçının vücudunun susuz kalmasından dolayı sağlık problemleri yaşadığı söyleniyor.

Jose Ivan’ın hikayesi ilk değil 

Guardian Gazetesi’nin hazırladığı derlemeye göre yakın tarihin deniz kazazedeleri şöyle:

– 1942’de Almanya denizaltısı tarafından batırılmış bir İngiliz gemisinde çalışan Çinli denizci Pon Lim, Güney Atlantik’te sürüklenen tahta bir salın üzerinde 133 gün yaşadı.

– 1971’de ailesiyle birlite Panama’dan Galapagos Adaları’na yelken açan denizci Dougal Robertson ve ailesinin bulunduğu tekne katil balinalar tarafından batırıldı. Aile 38 gün boyunca cankurtaran botunda yaşadı.

– 2006’da, yine Marshall Adaları yakınlarında üç Meksikalı balıkçı bulundu. Köpekbalığı avına çıkmış olan balıkçılar dokuz ay boyunca denizde kalmış, yağmur suyu içip çiğ balık ve deniz kuşlarını yiyerek yaşamışlardı.

– 2012’de, açık denizde 28 gün boyunca hayatta kalmayı başaran Panamalı bir balıkçı, bir kruvaziyer gemi şirketine dava açtı. Gerekçe, şirketin gemilerinden birinin balıkçının yardım çığlıklarını umursamadan yola devam etmesiydi.

 (Guardian, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.