ManşetTürkiyeYerel

15 ilde fırtına ve kar yağışı etkili oldu: Yollar kapandı, 13 ilde eğitime bir gün ara

0

Türkiye‘nin doğusunda etkili olan fırtına, dün akşam saatlerinde kar yağışına dönüştü. Yüksek kesimlerde kar kalınlığı bir metreye kadar ulaşırken, birçok köyün ve ilçenin kent merkezleri ile olan kara yolu bağlantısı kesildi. Kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle 13 ilde eğitime ara verildi.

Doğu Anadolu bölgesinde yaşanan yoğun kar ve tipi, ulaşımı olumsuz etkiledi. Erzurum, Ağrı, Kars, Ardahan ve Erzincan gibi illerde tipi nedeniyle ‘2 binin üzerinde köy yolu’ ulaşıma kapandı. Yağışların durmasının ardından kapanan yolların açılması için çalışmalar başlatılacak.

13 ilde eğitime bir gün ara

Kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle, özellikle Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz‘in doğusundaki 13 ilde eğitime ara verildi.

Ardahan’da olumsuz hava koşulları sebebiyle ilk ve orta dereceli okullar pazartesi günü tatil edildi. Erzurum Valiliği, Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçelerindeki ilk ve orta dereceli okullarda bir gün süreyle eğitime ara verildiğini duyurdu. Aynı zamanda Çat, Tekman, Karayazı, Hınıs, Aşkale, İspir ve Pasinler kaymakamlıkları da okullara bir gün ara verildiğini açıkladı.

Hamile, engelli ve kronik hastalığı bulunan personele idari izin

Kars’ta kent genelindeki olumsuz hava koşulları nedeniyle pazartesi günü okullar tatil edildi, ayrıca kamu kurumlarında görevli engelli, hamile ve 60 yaş üstü personel de idari izinli sayılacak. Erzincan’ın Refahiye ilçesinde de kar yağışı ve buzlanma riski sebebiyle pazartesi günü eğitim ve öğretime ara verildi. Ayrıca kamu kurumlarında çalışan hamile, engelli ve kronik hastalığı bulunan personel de aynı gün idari izinli sayılacak.

Bingöl‘ün Karlıova, Kiğı, Yedisu, Kiğı ve Adaklı ilçelerinde olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime bir gün ara verildi. Kastamonu’da taşımalı eğitime bir gün süreyle ara verilirken, yoğun kar yağışının etkili olduğu belirtildi. Ağrı’da da il genelinde ilk ve orta dereceli okullar ile özel eğitim kurumlarında pazartesi günü eğitime ara verilirken, hamile, engelli veya kronik rahatsızlığı bulunan kamu personeli de bir gün süre ile idari izinli sayılacak. Artvin Valisi Cengiz Ünsal, kent genelinde kar ve olası buzlanma riski sebebiyle tüm okullarda eğitime bir gün ara verildiğini duyurdu.

Van‘da Çaldıran ilçesindeki tüm okullarda, Muradiye, Çatak ve Özalp ilçelerinde de taşıma kapsamındaki okullarda pazartesi eğitime ara verildi. Dersim‘in Pülümür ilçesinde kar yağışı ve buzlanma nedeniyle okullar bir gün süreyle tatil edildi. Bayburt, Giresun‘un Çamoluk ilçesi ile Karabük‘ün Ovacık ve Eflani ilçelerinde de pazartesi günü eğitime bir gün süreyle ara verildi.

Zincirleme kaza

Kar yağışı nedeniyle kayganlaşan yollarda da birçok trafik kazası meydana geldi. Kars’ta gerçekleşen zincirleme kazada 1 kişi hayatını kaybederken, 17 kişi yaralandı.

Ağrı’da ise bir şehirlerarası yolcu otobüsü devrildi, 6 kişi yaralandı. Muş-Kulp-Diyarbakır karayolu geçici olarak kapatıldı ve kar temizleme çalışmaları devam ediyor.

Ardahan ve Artvin arasındaki kara yolu ile Ardahan-Posof karayolu ulaşıma kapandı. Erzurum’da kar kalınlığı 20 santimetreye ulaşırken, tipi nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatıldı.

kar yağışı zincirleme kaza

Toplam 451 yerleşim yerine ulaşılamıyor

Van-Bahçesaray kara yolu, çığ riski nedeniyle iki gün önce ulaşıma kapatıldı; bu durum Van kent merkezine ulaşımı olumsuz etkiledi. Tendürek Geçidi‘nde ise gece saatlerinde yoğun kar ve tipi etkili oldu. Doğubayazıt ile Çaldıran ilçelerini birbirine bağlayan geçitte, ulaşım aksadı ve birçok TIR ile araç yolda mahsur kaldı.

Dün akşam şehir genelinde etkili olan kar yağışı, 210 mahalle ve 241 mezra dahil olmak üzere toplamda 451 yerleşim yerinde ulaşımı engelledi. Yolların tekrar açılması için büyükşehir belediyesi karla mücadele ekipleri çalışmalara başladı. Kar kalınlığı kent merkezindeki kırsal mahallelerde 10 santimetreye, yüksek kesimlerde ise yaklaşık 40 santimetreye ulaştı.

Kastamonu’da 430 köy yolu kapalı

Karabük, Bartın, Bolu, Sinop, Artvin, Gümüşhane gibi illerde de kar yağışı ve şiddetli rüzgarlar günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Kastamonu‘da 430 köy yolu kar nedeniyle kapatılırken çalışmalar sürüyor.

Bingöl‘ün Karlıova ilçesinde 23 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor.

Meteoroloji’den uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülkenin kuzey ve doğusunda parçalı ve çok bulutlu hava beklediğini, bazı bölgelerde kuvvetli yağışların devam edeceğini açıkladı. Sel, su baskını, ulaşımda aksamalar ve don olayına karşı vatandaşların dikkatli olmaları istendi. Yağışların Artvin çevrelerinde kuvvetli olması beklendiği açıklanırken, Doğu Karadeniz‘in iç kesimleri ile Erzincan, Ardahan ve Hakkari çevrelerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.