Kültür-SanatManşet

13. İstanbul Bienal’inde tema belirlendi, “Anne, ben barbar mıyım?”

0

14 Eylül-10 Kasım 2013 tarihleri arasında İKSV tarafından düzenlenecek 13. İstanbul Bienali, Koç Holding sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Koç Holding, 2007-2016 yılları arasındaki beş İstanbul Bienali’nin de “Bienal Sponsorluğu”nu üstlenmiş durumda.

13. İstanbul Bienali’nin başlığı ve kavramsal çerçevesi, küratörü Fulya Erdemci tarafından 8 Ocak Salı günü İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Kampüsü’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı.

Basın toplantısına konuşmacı olarak Fulya Erdemci’nin yanı sıra İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer de katıldı. 13. İstanbul Bienali’nin başlığını, şair Lale Müldür’ün aynı adlı kitabından alıntılayarak “Anne, ben barbar mıyım?” olarak belirleyen Fulya Erdemci, toplantıda kavramsal çerçeveyi anlattı

Küratör Fulya Erdemci, 13. İstanbul Bienali’nin odak noktasının siyasi bir forum olarak kamusal alan fikri olacağını açıkladı. Fulya Erdemci’ye göre tanımı ve içeriği üzerine çok tartışılan bu kavram, güncel demokrasi biçimlerini sorgulayan, günümüzün mekansal-ekonomik politikalarını tartışmaya açan, uygarlık ile barbarlık kavramlarını sorunsallaştıran, ve bu bağlamda, sanatın rolünü araştıran bir matris işlevi görecek.

Bugün toplumdaki “mutlak öteki”ye işaret eden “barbar” tanımlamasının tekrar gündeme getirilmesinin neyi ortaya koyduğunu sorgulayan Erdemci, baskın ve kemikleşmiş söylemleri sarsarak, toplumdaki en zayıf ve dışlanmışların da sesinin duyurulacağı bir alan açmak adına, sanatın yeni pozisyonlar yaratma ve yeni öznellikler inşa etme potansiyeline işaret etti.

Erdemci, İstanbul Bienali’nin, kamusal alan söyleminin toplumsal siyasi bir forum yaratma olanağını, mekansal-ekonomik adalet, kamusal alanda sanat ve sanat-pazar ilişkilerinin açımlanması üzerinden öne çıkarmayı amaçladığını da belirtti. “Kamusallık” kavramını yeniden düşünme imkanı yaratacak İstanbul Bienali, yeni düşünce ve hayalgücü kanalları açmayı hedefleyerek, kamusal bir buluşma ve tartışma zeminini harekete geçirecek.

PROJE BAŞVURULARI

13. İstanbul Bienali’ne başvurmak isteyen sanatçıların proje önerileri ile birlikte portfolyolarını 1 Mart 2013 tarihine kadar, [email protected] e-posta adresine ulaştırmaları gerekiyor. 13. İstanbul Bienali’ne davet edilecek sanatçılar ve projeleri Haziran ayında kesinleşecek.

Başvurular hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.