KadınManşet

103 senaristten Deniz Bulutsuz’a destek: Koşulsuz olarak yanındayız

0

Senaryo ve Diyalog Yazarları Birliği (SenaristBir), oyuncu Ozan Güven’in Deniz Bulutsuz’a uyguladığı şiddete ilişkin bildiri yayınladı.

103 senaristin imza attığı bildiride şiddete taraf olan kişileri değerlendirirken “tanıyoruz, yapmaz” türü suç ortaklığından kaçındıkları belirtildi. Güven ile  iş anlaşması bulunan bütün yapımcı, kanal, menajer ve ilgili kuruluşların açıklama yaparak tavır alması gerektiği söylendi.

‘Meslek etiğimizin bir parçası’

Kadınların toplumsal hayatta artan hak ve eşitlik mücadelesine paralel biçimde kadına yönelik şiddet ve tacizin arttığı belirtilen bildiride şunlar söylendi:

Bizler bundan büyük bir endişe duyuyoruz. Bu konuda üstümüze düşen sorumluluğu yerine getirmek için SenaristBir çatısı altında bu yıl kurduğumuz “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu” ekseninde titizlikle çalışmalar yürütüyoruz. Sektörümüzden erkeklerin faili oldukları ya da sektörün kadın çalışanlarını hedef alan şiddet, taciz ve istismar olaylarında, kadın beyanı esasına uygun biçimde tavır almayı, meslek etiğinin bir parçası sayıyoruz.

‘Tanıyoruz yapmaz, demek suç ortaklığıdır’

Şiddet ve taciz olaylarına maruz kalan kadınların, toplumsal baskılar nedeniyle çoğu kez susmak zorunda hissettiğinin vurgulandığı açıklamada, “Ozan Güven tarafından şiddete uğradığını beyan eden ve darp raporuyla mahkemeye başvuran Deniz Bulutsuz’un koşulsuz biçimde yanındayız” denildi.

Bildiride ünlü kişilerin toplumun bir kesiminde sempati uyandırmasının, bu kişilerin şiddet uygulamadığını gösteremeyeceğinin altı çizildi:

Şiddete taraf olan kişileri ünleri, itibarlarıyla değerlendirmekten, “tanıyoruz, yapmaz” türü suç ortaklığından kaçınmayı boynumuzun borcu biliyoruz. Bir erkeğin kamuoyu ve kültür sanat çevrelerince sevilen biri oluşu kadına şiddet uygulamayacağını asla garanti etmeyeceği gibi ona herhangi bir imtiyaz da sağlayamaz. Kadına şiddetin hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Tüm bunlar ışığında, biz aşağıda imzası bulunan senaristler bu ve benzeri tüm olaylarda erkek şiddetinin karşısında tavır alıyoruz.

Bildirinin devamında Güven’in devam eden iş ortaklıklarıyla bağlı olduğu Ay Yapım, cmylmz Fikir Sanat ve Nulook Film başta olmak üzere tüm yapımcı, kanal, menajer ve ilgili kuruluşlar açıklama yapıp tavır almaya davet edildi.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.