İklim Kriziİklim ve EnerjiManşet

100 milyar dolar iklim taahhütünü yerine getirmeyen zengin ülkeler, fosil yakıta dört katını harcıyor

0

University of College London Küresel Sağlık Enstitüsü Araştırmacısı ve Lancet Geri Sayım İcra Direktörü ve Marina Romanello, 6-18 Kasım tarihleri arasında Mısır’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27’inci Taraflar Konferansı (COP27) öncesinde, iklim adaletinin hala sağlanmadığını vurguladı.

Lancet Geri Sayım’ın son raporunda inceledikleri 86 büyük ekonominin yüzde 80’inin fosil yakıtlara zararlarına rağmen teşvik verdiğini tespit ettiklerini belirten Romaenlllo şunları söyledi:

“Bu ülkeler her yıl 400 milyar dolar net teşvik sağlıyor. Buna rağmen, gelişmekte olan ülkelere adil bir dönüşüm için taahhüt edilen sözde 100 milyar dolar finansmanın sağlanmadığını endişe içinde gözlemliyoruz. Yenilenebilir enerji teknolojilerini doğru şekilde finanse etmiyoruz ve yatırımlar da yetersiz kalıyor.”

İklim değişikliğinin geleceğin meselesi gibi algılanmaması gerektiğinin altını çizen Romanello, Pakistan’daki seller, İngiltere’de hava sıcaklığının 40 dereceye ulaşması gibi olayların iklim değişikliğinin direkt sonucu olduğunun altını çizdi.

Aşırı hava olayları kapımızda ve bizi öldürüyor, her yıl binler, hatta milyonları öldürüyor. Hastane kapılarında çocukların astım krizi geçirdiklerini görüyoruz, çünkü fosil yakıtların kirlettiği ve yaşadığımız şehirlerdeki havayı soluyamıyorlar. Şu anda ailelerin yüksek enerji faturalarını karşılamaya gücünün yetmediğini görüyoruz. Tüm bunlar, düşük karbonlu, sağlıklı ve ekonomik olan yenilenebilir enerji kaynaklarının kapasitesini yeterince artırmadığımız için.”

Mevcut krizler iklim kriziyle birlikte ele alınmalı

İklim değişikliğini önlemek için hükümetlerin ve liderlerin alacağı kararların kritikliğine dikkat çeken Romanello, ülkelerin aynı anda hayat pahalılığı ve enerji krizi  gibi birçok krizi aynı anda yönetmeye çalıştığını da hatırlattı.

“Mevcut krizler, iklim kriziyle birlikte ele alınmalı ve buna öncelik verilmeli” diyen Romanello, COP27’nin bu anlamda kritik olduğuna işaret etti:

“Liderler, fosil yakıtları desteklemek yerine düşük karbon enerji dönüşümünü, sağlıklı ve adil bir geleceği daha güçlü şekilde destekleyebilir. Bu şekilde, daha dirençli bir enerji sistemi oluşturmanın yanı sıra fosil yakıtlara bağımlılığımızı da durdurabiliriz.

Görüyoruz ki fosil yakıtlar bağımlı olunamayacak kadar tehlikeli ve fiyatları oynak.

Aynı zamanda, fosil yakıtlara bağımlılığımızı sonlandırarak bu yakıtların neden olduğu hava kirliliğinden kaynaklı yıllık 1,2 milyon ölümü önleyebiliriz.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.