DünyaManşet

10 yıl içinde inşa edilmesi planlanan ‘Ay Köyü’nün görüntüleri paylaşıldı

0
 
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, 2024’e kadar Ay’a bir kadın ve bir erkek göndereceğini taahhüt etmiş; 9 Aralık’ta da Artemis adlı uzay görevine uygun gördüğü 18 astronotun adını açıklamıştı. Söz konusu görevin bir kısmı, dünyanın biricik uydusunda sürdürülebilir bir koloni inşa etmeyi içeriyor. 
 
Kolonideki bilim insanlarının, kraterlerdeki buzdan su üretmek gibi Ay’daki kaynakları nasıl kullanacağını öğrenebilmesi planlanıyor.
 

Fotoğraflar: SOM

Astronotlar radyasyona karşı korunacak

Avrupa Uzay Ajansı’nda danışman olarak görev yapan Aidan Cowley konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Ay’ın, Mars’ın veya bunun ötesinde herhangi bir şeyin keşfi konusunda gerçekten ciddiysek bu, çok yakında ustalaşmamız gereken teknoloji” ifadelerini kullandı.

Koruyucu tuğlalar yapmak için pudra şekeri kadar ince olan Ay toprağı ‘regolit’i kullanma planlarına liderlik eden Cowley, astronotların yaşayacağı silindir şeklindeki yapıların on yıl içinde inşa edilmeye başlanacağına ve yapıların astronotları radyasyona maruz kalmaya karşı koruyacağına inandığını ifade etti.

Bilim insanları, bir metre genişliğinde regolit duvarlar ve çatı kullanmanın binaları Ay’daki radyasyona ve donma sıcaklıklarına karşı koruyacağını düşünüyor. 

‘Niyetim, Ay’da kalıcı bir baz istasyonu kurmak’

Ay’da kurulacak koloniye ‘Ay Köyü’ (Moon Village) adını veren ESA Genel Müdürü Jan Wörner de konuyla ilgili olarak, “Niyetim, Ay’da kalıcı bir baz istasyonu kurmak. Bu, farklı üye devletler ve dünyanın farklı ülkeleri için açık bir istasyon olacak” diye konuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.