EmekManşetTürkiye

1 Mayıs’ta sokağa çıkanlar karşılarında polisin orantısız müdahalesini buldu

0
Fotoğraf: Bülent Kılıç

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde sokağa çıkmak isteyen kişiler karşılarında polisin orantısız müdahalesini buldu. Polis müdahale gerekçesi olarak pandemiyi ve sokağa çıkma kısıtlamalarını gösterdi.

Taksim Meydanı‘nda bulunan Cumhuriyet Anıtı ile Gezi Parkı polis barikatlarıyla çevrelenmiş, Taksim, Şişhane ve Osmanbey metro istasyonları da kapatılmıştı.

Taksim’e yürüyüşlere müdahale

İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü, Taksim Tarlabaşı‘nda “1 Mayıs alanı Taksim’dir” pankartı açarak yürüyüş düzenledi. İTK ve Emeğin Gücü üyeleri polis tarafından gözaltına alındı.

Taksim’e doğru “Kampüsten sokağa, biz kazanacağız” pankartıyla Taksim’e doğru yürüyüşe geçen üniversiteliler Osmanbey’de polis saldırısıyla karşılaştı. Çok sayıda üniversiteli gözaltına alındı.

 

Mecidiyeköy’den Taksim’e yürüyen Gençlik Meclisleri ve Devrimci Anarşist Federasyon üyeleri de polis saldırısıyla karşılaştı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. DAF tarafından yapılan eylemde, protestocular polisi görünce polisin üzerine doğru koşmaya başladı.

Boğaziçi Dayanışması: İşkence yapıldı

Boğaziçi Dayanışması tarafından yapılan açıklamada gözaltına alınan öğrenciler arasında Boğaziçi protestolarında da yer alan sekiz öğrencinin yer aldığı bilgisi paylaşıldı.  Açıklamada dört kişinin Vatan Emniyet’te şiddete maruz kaldığı belirtildi. Pazar günü Adliye’ye çıkarılan öğrenciler serbest bırakıldı.

İstanbul Valiliği: 212 kişi gözaltına alındı

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada “Güvenlik güçlerimizce yapılan tüm uyarılara rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 212 kişi gözaltına alınmış ve haklarında adli işlem başlatılmıştır” bilgisi paylaşıldı.

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi ise yaptığı açıklamada gözaltı sayısının 230’a ulaştığını belirtti.

Gazetecilere ‘genelge’ bahanesiyle müdahale

Gazeteci Sultan Eylem Keleş, Taksim’e çıkmak isteyenlere polis müdahalesini görüntülerken alandan uzaklaştırıldı. ”Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz” diyen Keleş’e polisler ”Burası bizim güvenli alanımız, genelge talimatı geldi” dedi.

 

Genelgede ne yazıyor?

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün eylemler sırasında ses ve görüntü alınmasını yasaklayan genelgesini ifşa etmişti.

Genelgede, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” savunuluyor.

Mehmet Aktaş‘ın imzasıyla yayınlanan genelgede eylemler sırasında polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması talimatı veriliyor.

Ankara’da 41 kişi gözaltı

Ankara’daki 1 Mayıs kutlamalarında de eylemciler polis müdahalesiyle karşılaştı. AA’nın aktardığına göre gün içerisinde toplamda 41 kişi gözaltına alındı.

Sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete götürülen 41 kişi hakkında, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu”na muhalefet ve Covid-19 tedbirlerini ihlalden işlem yapıldı.

YOL TV muhabirinin telefonu kırıldı

Ankara’daki eylemlerde de görüntü almaya çalışan Yol TV Muhabiri Özge Uyanık‘ı polis “Çekim yapmıyorsunuz” diye engellemek istedi. “Neye göre?” diye soran Uyanık’a polis memuru, “Daha dün genelge yayınlandı” cevabı verdi.

Uyanık basın kartını göstermesine rağmen polis, Uyanık’ın telefonunu yere attı ve çektiği videoyu silmeye çalıştı.

İzmir’de eylemcilere para cezası

1 Mayıs İşçi Emek ve Dayanışma Bayramı gerekçesiyle İzmir’de Konak Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi ile Buca Şirinyer’de bir araya gelen gruplar, ellerindeki pankartlarla yürümek istedi. Polis müdahalesiyle 18 kişi gözaltına alındı.

Bornova ilçesinde ise Küçükpark‘taki bir trafonun üzerine çıkarak pankart açan ve slogan atan iki kişi, polisin müdahalesiyle yakalandı.

AA’nın paylaştığı bilgilere göre toplamda 33 kişi gözaltına alındı. Eylemcilere sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal ettikleri gerekçesiyle para cezası uygulandı.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.