Haber: Metin YOKSU
*
Siirt‘in Eruh ilçesi sınırları içinde bulunan ve 2015’te yapılan HES nedeniyle büyük bir tahribat meydana gelen Zorava Çayı’nın ikinci koluna yapılmak istenilen ikinci HES’e karşı köylüler bir hukuk zaferi daha kazandı.
Yerel mahkemenin verdiği “baraj yapılabilir” kararının Danıştay tarafından iptal edilmesiyle barajın yapımı dururken Siirt İl Meclisi bölgede AKP‘li meclis üyelerinin çoğunluğuyla imar planı değişikliğine gitmişti. Siirt İl Özel İdaresi de barajın yapılabilmesi için yeni bir nazım imar planlaması düzenledi. Köylüler ise İl Özel İdaresi’ne dava açarak nazım imar planının iptalini istemişti.
Davayı karara bağlayan İdare Mahkemesi, “Çevre Düzeni Planı’na uygun olmadığı”, dava konusu alanın tamamının “Ekolojik Öneme Sahip Alan” olarak tanımlandığı gerekçesi ile imar planını iptal etti. Gerekçede ayrıca HES projesi için yapılan imar planı hazırlanırken bölgenin sürdürebilir ekolojik, tarihi ve kültürel kaynakların rasyonel kullanımının da göz ardı edildiği vurgulandı.
Davanın avukatı Fatma Elçiçek sosyal medya hesabından “Umarım iptal edilen ilk davamız gibi bu haklı davamız da üst mahkemelerde onanır” dedi.
1990’lı yıllardaki çatışmalı süreç nedeniyle boşaltılan Eruh’a bağlı Kuşdalı ile Bilgili köylerinin arasından geçen Zorova, burada Botan Çayı’yla buluşuyor. Yaklaşık 100 kilometre uzunluğundaki çay etrafı ve vadisi, ormanlık alanlarında bulunan meşe ağaçlarının yanı sıra bıttım, fıstık, nar vb. ağaçlarına ev sahipliği yapıyor. Yükselti farklılıkları dolayısıyla zengin bir fauna ve floraya sahip olan bölge, çatışmaların azalmasıyla birlikte yaban keçisi, ceylan, çizgili sırtlan, oklu kirpinin yanı sıra “Anadolu Leoparı” olarak adlandırılan leoparın da geçiş güzergahı.
Aynı zamanda Koçerlerin yayla yolculuklarında da kullanılan bölgede 2010’lu yılların başında yerleşimler ve tarımsal faaliyetler yeniden başlamıştı. 2015’te Zorava’nın yukarı kotlarında tüm itirazlara rağmen bir HES inşa edildi. Köylülere danışılmadan ve etkileri anlatılmadan inşa edilen HES kısa sürede bölgenin su kaynaklarına ve doğal yapısına büyük zarar verdi. Yaşanan ekokırım nedeniyle çayın ikinci kaynağını korumak isteyen köylüler, ilkinin hemen ardından, ikinci ana kaynağın hemen başına inşa edilmek istenen ikinci HES’e karşı hukuk mücadelesi başlattı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…