İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Daire Başkanlığı Engelliler Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği Zihinsel Engelliler Çağdaş Sanat Sergisi’nde küratörlüğü Lütfi Şen üstleniyor. Sergi 27 Ekim’e kadar MAKSEM Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde izlenebilir.
Erişilebilir ve engelsiz bir İstanbul için, belediyeye bağlı kurum ve kuruluşlarla kolektif çalışan, engelli vatandaşların daha iyi, konforlu ve güvenli bir kentte yaşaması için uğraş veren, engelli bireylere ve ailelerine yönelik sağlıktan bakıma- spordan kültüre- ulaşımdan istihdama kadar pek çok alanda hizmet sunduklarını dile getiren Büyükşehir Belediyesi engellilerin toplumsal hayata katılımını artırmayı amaç edinmiş.
Engelliler Müdürlüğü bünyesinde temel eğitim yaşını aşmış 17 yaş ve üstü görme, işitme, ortopedik, süreğen ve hafif zihinsel engelli engelliler için temel, sanatsal ve mesleki eğitimler uygulanıyor. Örneğin sanat eğitmenlerinin rehberliğinde müzik, tiyatro, takı tasarım, hat ve ahşap boyama, ebru ve resime kadar yelpaze genişleyebiliyor. Tüm bu aktivitelerde hedeflenen sonuç, engelli bireylerin iç dünyalarını geliştirmek, hayal güçlerini zenginleştirmek ve rehabilitasyon süreçlerine artı bir değer katmak olarak biçimleniyor.
35 eserden oluşan Zihinsel Engelliler Çağdaş Sanat Sergisi ile bu etkinliklerin kapsamında özellikle zihinsel engelli bireylerin kendilerini en güzel şekilde ifade edebilmelerine olanak sağlayan çağdaş sanatla farkındalık çalışması ortaya koyduklarını söylüyorlar. 800’ü aşkın zihinsel engelli bireyin ortaya koyduğu eserler, özlü anlatım ve sahip olduğu güncel gerçeklik bağıyla ziyaretçilere kapılarını açıyor.
Serginin küratörü Lütfi Şen, medeni olmanın en önemli ölçütlerinden biri engelli bireylerin engellerini aşabilmeleri için var olan toplumsal anlaşma ise, bir ileri aşama da engelli bireyleri sanat eserleri tasarlayan ve uygulayan kişilere dönüştürebilmek olduğunu ifade ediyor. Bu anlamdaki toplumsal farkındalığı vücuda getirmenin ne kadar önemli olduğuna vurgu yapıyor. Engelliler Müdürlüğü’nün özel eğitimciler eşliğinde, zihinsel engelli bireylerle kat ettiği yolun birçok çağdaş sanat projesine esin kaynağı olacağını düşünen Şen, günümüzde engelliler alanında artan koşullar ve imkanlarla olanaksızı başarmanın somut bir örneğini bu serginin oluşturduğunu dile getiriyor.
Sergide bulunan işlerden, atık karton kutulardan ve kolilerden dönüştürülmüş evler temasıyla bu kadar farklı milletten insan ve kültür çeşitliliğimizle hep bir bütün olarak var olacağımızı anlatan “Kağıt Şehir” yerleştirmesi, tuval üzerine keçe işinde küçük kas hareketlerini geliştirmeyi ve parça-bütün ilişkisini kavramayı sağlayan üç boyutlu portre çalışmaları, “(Öz)gür Adımlar” enstalasyonunda Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi tablosundan ilham alınarak yola çıkılan grup çalışması projesinde kaplumbağaların yaratılışları itibariyle yavaş ve çekingen varlıklar olduğu konusu ele alınmış. Eğitimin hiçbir ayrım gözetmeksizin her bireyin hakkı olduğunu, özel bireylerin eğitiminde de sabır göstermeden başarıya ulaşılamayacağını göstermeyi amaçlamışlar. Farklı zekalara ve yeteneklere sahip bireylerin gelişimi için sanatın gerekliliğini ve önemini vurguluyorlar. Bir başka grup işinde resim kağıdı üzerine karışık teknik uygulanan “Kelebekler Senfonisi’nde engelli bireylerin tıpkı kelebek desenleri gibi eşsiz dünyalara sahip olunduğunun fark edilmesi hedeflenmiş. Çalışma, ayrıca ince motor becerilerinin gelişmesini destekliyor ve yüzey üzerindeki görseli bir kompozisyona dönüştürmüşler.
Sergide bulunan kolaj soyut resim, “Dışavurumsal Biz Halleri”. Özellikle dezavantajlı bireyler için, duyguların dışa vurulması vazgeçilmez bir ihtiyaç halindedir. Bu projede, engelli bireylerin duygularını merkeze alarak renklerle ve şekillerle ifade etmişler. Geometrik formları seçip diledikleri renklerde boyayarak tek bir zemin üzerinde bir araya getirerek eseri oluşturma yoluna gitmişler. Bir diğer kolaj çalışması, Düğmelerden Türkan Şoray işi. Tuval üzerine renkli çıktı alınarak uygulanan Türkan Şoray görseli üzerine şeffaf düğmeler dikilmiş. Engelli öğrencilerin el ve göz koordinasyonunun sağlandığı, küçük ve büyük el kaslarının çalıştığı bir performans olmuş. Ayrıca engelli öğrencilerin birbirleriyle iletişime geçtikleri bir süreç gerçekleşmiş.
MAKSEM Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşturulan ve toplumda bilinç yaratmayı amaçlayan sergi; resim, maket, heykel ve yağlıboya gibi özgün çağdaş sanat çalışmalarıyla 27 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek.
Haber: Emine Mine Bora
(Yeşil Gazete)