DoğaManşet

Zeytinlik talanında yeni perde: Soma’da termik santral için acele kamulaştırma kararı

0

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü’nün verdiği olumsuz görüşe rağmen, Soma Kolin Kömürlü Termik Santrali için bölgedeki zeytinlikler acele kamulaştırılarak enerji yatırımına açıldı.

santral

Kamuoyunda tartışmalara neden olan ‘Zeytinlik alanların enerji yatırımlarına açılmasına olanak veren Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı’ henüz yasalaşmamışken zeytinlikler enerji yatırımları için talan edilmeye başlandı.

Greenpeace’in, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü’ne yaptığı bilgi edinme başvurusuna dün gelen yanıta göre, Müdürlüğün verdiği olumsuz görüşe rağmen, Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla bölgedeki zeytinlikler, Soma Kolin Termik Santrali’nin yapımı için acele kamulaştırıldı.

Screen shot 2014-07-11 at 14.29.36

Soma’da termik santral için acele kamulaştırma kararının çıktığı parseller

Greenpeace’in bilgi edinme başvurusuna dün aldığı yanıtta, Tarım Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü’nün, zeytinlik alan olduğu için Soma Kolin Termik Santrali’nin yapılmasının uygun görülmediği parsellerle, Bakanlar Kurulu’nun bu santral için acele kamulaştırma kararı aldığı alanlar örtüşüyor.

Oysa ilgili yasal mevzuata göre Bakanlar Kurulu, acele kamulaştırma kararlarını ancak ve ancak “yurt savunması” ve “kamu yararı”nın mevcut olması nedenleri ile alabiliyor.

Korunan alanlarda acele kamulaştırma yapılmasının hukuka aykırı olduğunu ifade eden Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, “Kömüre dayalı termik santraller, yurt savunması ile ilgili olmadığı gibi, halk sağlığı ve çevre hakları açısından üstün kamu yararını hiçe saymaktadır. Çevre ve insan sağlığı için son derece zararlı olacak bir kömürlü termik santral için, kamu yararı adı altında acil kamulaştırma yapılması ve koruma altındaki zeytinliklerin bunun için yok edilmesi kabul edilemez. Son dönemde gündem olan yasa tasarısı ile de zeytinliklerin enerji yatırımlarına açılmasının sözde “yasal” dayanağı oluşturulmaya çalışılıyor. ‘Hukuk’ eliyle çevrenin ve halk sağlığının tehlikeye atılması bir an önce durdurulmalı, zeytinlikleri açıkça enerji yatırımlarına açan yasa tasarısı geri çekilmeli ve Soma Kolin Termik Santrali projesi hayata geçmemelidir” dedi.

Soma Kolin termik santralinin Mart ayında gerçekleştirilen temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katılmış ve “Kömür yatırımları yaparken bizi zeytin ağaçlarını azaltıyorsunuz diye eleştiriyorlar. 12 yıl önce 91 milyon adet zeytin ağacı vardı, bugün 161 milyon adet var. Biz çevreyi kirletmeyeceğiz. Çevreye rağmen değil çevreyle beraber bu enerji yatırımlarını yapacağız” demişti.

(Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.