Zeytinlik talanında yeni perde: Soma’da termik santral için acele kamulaştırma kararı

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü’nün verdiği olumsuz görüşe rağmen, Soma Kolin Kömürlü Termik Santrali için bölgedeki zeytinlikler acele kamulaştırılarak enerji yatırımına açıldı.

santral

Kamuoyunda tartışmalara neden olan ‘Zeytinlik alanların enerji yatırımlarına açılmasına olanak veren Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı’ henüz yasalaşmamışken zeytinlikler enerji yatırımları için talan edilmeye başlandı.

Greenpeace’in, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü’ne yaptığı bilgi edinme başvurusuna dün gelen yanıta göre, Müdürlüğün verdiği olumsuz görüşe rağmen, Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla bölgedeki zeytinlikler, Soma Kolin Termik Santrali’nin yapımı için acele kamulaştırıldı.

Screen shot 2014-07-11 at 14.29.36
Soma’da termik santral için acele kamulaştırma kararının çıktığı parseller

Greenpeace’in bilgi edinme başvurusuna dün aldığı yanıtta, Tarım Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü’nün, zeytinlik alan olduğu için Soma Kolin Termik Santrali’nin yapılmasının uygun görülmediği parsellerle, Bakanlar Kurulu’nun bu santral için acele kamulaştırma kararı aldığı alanlar örtüşüyor.

Oysa ilgili yasal mevzuata göre Bakanlar Kurulu, acele kamulaştırma kararlarını ancak ve ancak “yurt savunması” ve “kamu yararı”nın mevcut olması nedenleri ile alabiliyor.

Korunan alanlarda acele kamulaştırma yapılmasının hukuka aykırı olduğunu ifade eden Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, “Kömüre dayalı termik santraller, yurt savunması ile ilgili olmadığı gibi, halk sağlığı ve çevre hakları açısından üstün kamu yararını hiçe saymaktadır. Çevre ve insan sağlığı için son derece zararlı olacak bir kömürlü termik santral için, kamu yararı adı altında acil kamulaştırma yapılması ve koruma altındaki zeytinliklerin bunun için yok edilmesi kabul edilemez. Son dönemde gündem olan yasa tasarısı ile de zeytinliklerin enerji yatırımlarına açılmasının sözde “yasal” dayanağı oluşturulmaya çalışılıyor. ‘Hukuk’ eliyle çevrenin ve halk sağlığının tehlikeye atılması bir an önce durdurulmalı, zeytinlikleri açıkça enerji yatırımlarına açan yasa tasarısı geri çekilmeli ve Soma Kolin Termik Santrali projesi hayata geçmemelidir” dedi.

Soma Kolin termik santralinin Mart ayında gerçekleştirilen temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katılmış ve “Kömür yatırımları yaparken bizi zeytin ağaçlarını azaltıyorsunuz diye eleştiriyorlar. 12 yıl önce 91 milyon adet zeytin ağacı vardı, bugün 161 milyon adet var. Biz çevreyi kirletmeyeceğiz. Çevreye rağmen değil çevreyle beraber bu enerji yatırımlarını yapacağız” demişti.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR