ManşetDünya

Zelenski ABD Kongresi’ne seslendi: Sizi daha fazlasını yapmaya çağırıyorum

0
Fotoğraf: EPA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, bugün Amerika Birleşik Devletleri Kongresi‘nde ABD’li vekillere video konferans yoluyla seslendi. Kongre üyeleri  Zelenski’yi ayakta alkışlayarak karşıladı, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Zelenski’yi takdim ederken Ukraynaca, “Ukrayna’ya zafer” dedi.

ABD’nin yardımlarına minnettar olduklarını belirten Zelenski, “Sizi daha fazlasını yapmaya çağırıyorum” dedi.

Yeşil tişörtüyle Ukrayna bayrağının yanında oturan Zelenski, Martin Luther King Jr.‘ın ünlü konuşmasına bir atıfta bulunarak “Bir hayalim var” sözleriyle Ukrayna hava sahasını uçuşa kapatarak gökyüzünü korumaları talebini yineledi. Bu yapılmayacaksa kendilerine hava savunma sistemleri ve savaş uçakları göndermelerini söyleyen Zelenski, “Rusya, Ukrayna semalarını ölüm kaynağına dönüştürdü. Gökyüzümüzü korumaya ihtiyacımız var” dedi.

Ülkesindeki günlük hava bombardımanlarını Pearl Harbor ve 11 Eylül saldırısına benzeten Zelenski, konuşmasının arasında Ukrayna’nın çevresindeki şehirlerde Rus saldırıları ve bombardımanıyla öldürülen sivillerin ve savaştan zarar gören ülkesine dair grafiklerin yer aldığı bir video da paylaştı. Videonun sonunda “Gökyüzünü kapatın” ifadesi yer aldı. Bazı Kongre üyelerinin ağlarken, Maine bağımsız Senatörü Angus King, “Nefes topluca tutuldu” yorumunu yaptı.

Zelenski vekillerden kendi eyalet ve bölgelerindeki şirketlerden mümkünse doğrudan Ukrayna’ya yardım göndermelerini de istedi ve”Tüm Amerikan şirketleri bir an önce Rusya pazarını terk etmeli, çünkü orası bizim kanımızla dolu. Ellerine Ukrayna’yı yıkmak için kullanabilecekleri tek bir cent bile geçmeyeceğine emin olmalısınız” dedi.

Ukrayna lideri konuşmasını doğrudan Başkan Joe Biden‘a hitap ederek bitirdi. Biden‘ı liderliğini göstermeye çağırarak, “Dünyanın lideri olmak, barışın lideri olmak demektir” dedi.

ABD ve Batılı ülkeler, Zelenski’nin sık sık yinelediği hava sahası kapatma talebini reddetmiş, Biden “Bu, NATO‘nun Rusya’yla doğrudan savaşa girmesine ve üçüncü dünya savaşı çıkmasına neden olacaktır” demişti. ABD, Ukrayna’ya 13,6 milyar dolarlık yaptırım paketini onaylamış, bugün de paket kapsamında 800 milyon dolarlık yardımını açıklamıştı.

Zelenski, Ukrayna için askeri ve ekonomik taleplerini her gün yineleyerek Batılı ülkelere yardım çağrısında bulunuyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.