ManşetEkolojik Yaşam

Zehir akan Ergene, pet şişede Meclis’te  

0

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Ergene Nehri’ndeki kirlenmeye dikkat çekmek için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda nehirden getirdiği kirli su dolu pet şişe ile bir konuşma yaptı.

Ergene’nin kaynağından çıkan temiz su örneğini ve sanayi atıkları ile kirlendikten sonra siyah bir renge dönüşen suyun son halini ortaya koyan iki pet şişeyi Komisyon üyelerine gösteren Aygun, Türkiye’nin su fakiri bir ülke olduğunu ifade ederek su havzalarının korunmadığını ve Ergene Nehri’nin bunun en iyi örneği olduğunu söyledi.

Aygun, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bütçesini eleştirirken, su kaynaklarının korunmamasına tepki gösterdi ve “Hani Ergene’de balık tutacaktık. Hani Ergene’yi temizlemek çocuk oyuncağıydı” dedi.

Ergene’nin ölmek üzere olduğunu belirten Aygun şöyle konuştu: “Biz burada eskiden balık avlardık. 282 kilometre uzunluğundaki bu nehirde eskiden 22 çeşit balık vardı. Şimdi zehir gibi akıyor. Tekirdağ, kanser ölümlerinde ilk dört kent arasında yer alıyor.”

‘Kanser Trakya’da aldı başını gidiyor’

Aygun özetle şunları söyledi:

“Bu Ergene’den alınan su. Muratlı ilçemizin Balabanlı mahallesinden alınan bir örnek. Bu da Ergene havzasını besleyen kaynaklardan bir tanesi. Çerkezköy-Çatalca arasındaki Ambardere’deki suyun kaynağı bu. Cumartesi günü gittiğimde kuşlar su içiyor, ötüyorlardı. Ama bunun kapağını açarsam eğer herhalde burayı koku kaplar.

2011’de dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Haliç’i biz temizledik” dedi. Burada da az önce aynı hikâyeyi anlattılar. “Haliç bizim için kolay bir lokmaydı, Ergene ise oyuncak bizim için” dediler. Bu hikayeyi daha önce dinledik. Yıl 2019. Geçen seneki bütçe görüşmelerinde Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 2019 yılı sonunda balık tutulacağını ifade etmişti. 3 milyar 240 milyon lira parayı heba ettiniz arkadaşlar. Gelinen nokta işte burada, içerisinde ağır metallerden tutun her şey var. Dördüncü dereceden atık olmuş artık burası. Ergene bitiyor. Tekirdağ kanser ölümlerinde dördüncü sırada. Kimsenin ailesinden birisinin kanser olmasını istemem ama maalesef kanser Trakya’da, Tekirdağ’da aldı başını gidiyor.”

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.