Türkiye

Zavar’a af yok mafyaya var

0

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, adını faili meçhul cinayetlerle ilgili verdiği ifadelerle Türkiye’nin gündemine oturan eski özel harekatçı Ayhan Çarkın’a ait olduğu iddia edilen çay bahçesi önündeki mafya çatışmasından hatırladığımız hükümlü Burçay Kurşunlu’yu (29) “sürekli sakatlığı nedeniyle” affetti. Gül’ün affına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve mafya bağlantılı Kurşunlu serbest bırakıldı.

Kurşunlu’nun “sürekli sakatlığı”, 2004’te şu anda cezaevinde olan eski özel harekatçı Ayhan Çarkın ve yine cezaevindeki Karagümrük’lü Nuriş’ lakaplı  Nuri Ergin’in adının karıştığı olayda meydana geldi. Çarkın’a ait olduğu iddia edilen Yedikule’deki Barınak Çay Bahçesi’nde 20 Ağustos 2004’te uzun namlulu silah ve bir tabancanın kullanıldığı bir çatışma yaşandı. Çay bahçesinden çıkıp arabalarına binen Ramazan Akyıldız ve arkadaşı Burçay Kurşunlu, iki kişi tarafından kurşun yağmuruna tutuldu.

Çatışmada hayatını kaybeden Ramazan Ayyıldız’ın 9 yıl cezaevinde yattığı ve ‘Karagümrük’lü Nuriş’ lakaplı  Nuri Ergin’in yakın adamı olan Cüneyt Severler’i öldürdüğü iddiasıyla polis tarafından arandığı öğrenildi.  Cumhurbaşkanı Gül’ün “sürekli sakatlığı nedeniyle” affettiği Kurşunlu ise bu çatışmada omzundan yaralandı ve tedavi gördü.

14 YAŞINDAKİ TOYGUN’UN SUÇU NEYDİ?
Bu çatışma Türkiye’nin hafızasına ise suçu sadece ailesiyle sahilde yürümek olan henüz 14 yaşındaki  Toygun Tombil’in de bu çatışma sırasında başına isabet eden kurşunla ölmesi ile kazındı. Bu mafya çatışması sonrası Burçay Kurşunlu yine hapse girdi, bu kez sahte kimlik kullanma ve ruhsatsız silah taşıma suçlarından.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan kararına göre, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin sahte kimlik kullanma ve ruhsatsız silah taşıma suçlarından ayrı ayrı 10’ar ay hapis cezasına çarptırdığı ve cezası kesinleşen Burçay Kurşunlu’nun cezası, “sürekli sakatlık kapsamında” bulunduğunu belirten Adli Tıp Kurumu raporu sebebiyle kaldırıldı.

Zavar’ın cezaevinde ölmesi mi bekleniyor?
Cumhurbaşkanı Gül’ün af yetkisi en son Türkiye’nin gündemine siyasi nedenlerle 15 yıldır tutuklu bulunan ve cezaevinde kanser olan Güler Zere ile oturmuştu. 35 yaşındaki kanser hastası Zere için avukatları 12 Mart 2009’da infazın tedavi sonrasına ertelenmesi için Adana Başsavcılığı’na başvuru yaptı. 7 ay sonra 26 Ekim günü, Türk Tabipleri Birliği, Zere’nin hastalığını geriye dönüşü olmayan bir evrede olduğunu, “Vedalaşma ve huzur hakkı” verilmesini istedi,  Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Adalet Bakanlığı’na acil çağrıda bulundu. 6 kasım günü artık tedavi için yapılacak bir şey kalmadığında Zere ancak serbest bırakıldı ve 20 gün sonra ailesinin yanında öldü.

Odak Dergisi yazı işleri müdürü 42 yaşındaki Erol Zavar ise 11 yıldır hapishanede mesane kanseriyle mücadele ediyor. Zavar’ın hayati tehlike arz eden sağlık durumu belgelendiği ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından Cumhurbaşkanı’na bu yönde çağrı yapıldığı halde Abdullah Gül Zavar için halen harekete geçmiş değil. Cumhurbaşkanı Gül’ün yıllardır kanser olan bir düşünce suçlusu için kullanmadığı af yetkisini ‘kirli işler’ nedeniyle hapiste bulunan ve yaralanan bir hükümlü için kullanması tepki çekti. (Birgün)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.