KadınKültür-SanatManşet

‘Yüzleşme’ Ankara prömiyerini CerModern’de yapacak

0

Kadına yönelik şiddet, yaşamın her alanında ve toplumun her kesiminde karşılaşılan fiziksel ya da psikolojik şiddet olarak ortaya çıkabildiği kadar kadınlara yönelik baskılayıcı bir unsur olarak da gelişebilen bir olgu.

Zehra İpşiroğlu’nun gerçek yaşam öykülerinden ilhamla kaleme aldığı belgesel-romanı Haneye Tecavüz’den uyarladığı “Yüzleşme”, kadına yönelik şiddetin bu çok yönlülüğüne ve kadınları çevreleyen ataerkil kalıplara odaklanıyor.

7 Eylül’de seyirciyle buluşacak

Tek perdelik oyun Özlem, Sibel ve Serra adındaki üç karakterin kendi ağızlarından anlattığı şiddet öyküleri, modern dans performansı ve atmosferik videolar ile seslerden oluşuyor.

Zehra İpşiroğlu tarafından kaleme alınan; İpşiroğlu, Onur Gazdağ ve Deniz Şengenç tarafından yönetilen oyun 7 Eylül’de CerModern’de ilk kez seyirciyle buluşacak.

Yaşamın her alanında karşılaşılabilen bir olgu

Oyunda yer alan karakterler arasındaki bağlar, toplumsal yaşamın her alanında karşılaşılabilen kadına yönelik şiddetin etrafında bir araya geliyor. Farklı sosyal gruplardan gelseler de öyküde yer alan karakterler, benzer kalıplarla şekillenen şiddet temasıyla birbirlerine yaklaşıyor.

“Yüzleşme” bu yakınlaşmayı merkeze alarak ataerkil kalıpların kadınların yaşamındaki baskılayıcı etkisine itiraz ederken, bu kalıpları yıkmanın mümkün olup olmadığını tartışmaya açıyor.

Oyunda Özlem karakterine Arzum Gökçe, Sibel karakterine Başak Vural, Serra karakterine Aylin Saraç hayat veriyor. Modern dans performansıyla Dilara Umay Koyuncu oyunda yer alıyor.

Sanat her şeye rağmen sürüyor

Geçtiğimiz yıl başlayan koronavirüs pandemisi ve alınan tedbirler nedeniyle tiyatrolar uzun süre kapanmak zorunda kalsa da “Yüzleşme” bu süreçte uzaktan çalışma yöntemiyle üretildi.

Çalışmaları bir süre çevrimiçi ortamda yürütülen oyun, kısıtlamaların azaldığı dönemde sıkı önlemlerle hazırlıklarını Ankara’da Aralık Sahne’de yüz yüze sürdürdü. 7 Eylül’de CerModern’de yapılacak prömiyer de mevcut tedbirlere uygun şartlarda gerçekleştirilecek.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.