Yalnızca AKP‘li vekillerin imzaladığı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi‘nin sokakta yaşayan hayvanlar için oluşturduğu tehdide karşı yurttaşlar sokakta direniyor, hapis ve para cezasıyla tehdit edilen CHP‘li belediyeler ise toplu cinayetleri kabul etmeyeceklerine ilişkin duyurular yayınlıyor.
Haftalardır yasa değişikliğine karşı kent sokaklarında nöbet tutan, son olarak da Meclis önüne giden Yaşam için Yasa aktivistleri, AKP Grup Başkanvekili Abdullah Güler‘in açıklamasından sonra tüm hak savunucularını taslağa karşı, İstanbul’da yapılacak eylemlerine katılmaya çağırmıştı.
Şişhane‘de bir araya gelen aktivistler “Bu yasaya izin vermeyeceğiz” dedi:
Öte yandan İzmir’de de İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları kanun teklifine karşı bir araya geldi. Aktivistler her gün 20.00’da Alsancak ÖSYM önünde nöbet tutuyor, mücadeleyi büyütme çağrısında bulunuyor:
“Tüm doğa ve yaşam savunucularını katliam yasasına karşı birlikte mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.”
Ankara’da ise eylemcilere kolluk kuvvetleri tarafından sert müdahalede bulunuldu. Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Tuğba Gürsoy, o anlarla ilişkili sosyal medya hesabı üzerinden şu açıklamada bulundu:
Doğa İnsan Hayvan Koruma ve Bilgilendirme KonFederasyonu Kurucular Kurulu Başkanı Haydar Özkan da söz konusu eylem sonrası şu paylaşımı yaptı:
Bursa‘da dün (15 Temmuz) saat 17:00’da Bursa Barosu ve ilgili STK’ların çağrısıyla bir araya gelen yurttaşlar, Nilüfer, Üç Fidan Parkı‘nda sokaktaki dostları için seslendi:
Yurttaşlar, yalnızca AKP’li vekillerin imzasıyla sunulan ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin sokakta yaşayan hayvanlar için bir katliam olduğunu belirterek buna karşı hayvanların yaşam hakkını savunuyor.
Geçtiğimiz günlerde söz konusu teklif TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
Teklifte tam 18 kere “ötanazi” kelimesi geçiyor. Ötanaziyle ilgili şu ifadelere yer veriliyor:
“Düzenlemeyle sahipsiz hayvan popülasyonunun kontrol altına alınabilmesi maksadıyla, söz konusu hayvanlar toplanarak hayvan bakımevlerine götürüldükten sonra alındıklan ortama geri bırakılmalan yerine, öncelikle sahipsiz köpeklerin sahiplendirilmesi esas alınmakta ve ötanazi yapılacak hayvanların nitelikleri belirlenmektedir. Ayrıca yerel yönetimlerce ötanazi uygulaması yapılabilmesinin kamu güvenliği ve sağhğımn korunması açısından doğru bir yöntem olduğu değerlendirildiğinden yerel yönetimlere yetki verilmektedir.
Bu amaçla; maddeye eklenen birinci fıkra ile bakımevine alman hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce Ötanazi yapılması öngörülmektedir.”
AKP’li vekillerin ötanazi konusundaki talebine karşı tepkiler ise gecikmedi:
Sokakta yaşayan hayvanların korunması için birçok şehirde eylem çağrısında bulunulurken bir yandan da teklifte imzası olan vekillere seslenmek için bir kampanyaya başlanacağı duyuruldu.
Öte yandan Change.org’da da konuyla ilgili kampanya başlatıldı. Yaklaşık 350 bin kişinin imzaladığı kampanyada şu ifadelere yer veriliyor:
“Basında yer alan haberlere göre, yazısına göre, sokak hayvanları için bilimsel ve etik yollar değil, katliam ve toplama planı öngörülüyor.
Hayvanları öldürmek veya barınaklara toplamak popülasyon sorununu çözmeyeceği gibi, bizim ülkemize yakışan bir yöntem de değil.
Katliam yöntemiyle hayvanlardan kurtulmaya çalışan Romanya’da yapılan bir araştırma hayvanların öldürülerek değil ancak kısırlaştırılarak sayısının azalabileceğini ortaya koyarken, üreme oranının öldürmeyle beraber yükseldiğini vurguluyor. 2004’te çıkan Hayvanları Koruma Kanunu hiçbir zaman düzgün bir şekilde uygulanmadı, 2021 yılında değiştirilen kanunda hayvanlar lehine olan maddeler de maalesef ki hayata geçirilmedi. Bu son değişiklikle büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyeler 31 Aralık 2022’ye kadar bakımevi kurmakla yükümlüydü ancak bakımevlerinin sayısı artmadı, şartları iyileşmedi. Şu noktada yeni bir yasa değişikliğini konuşmak anlamsız çünkü mevcut kanunlar uygulanmıyor.
Lütfen bu çözüm önerilerini dinleyin:
Doğru düzgün kısırlaştırma yapılmıyorken, satış için hayvanlar üretilmeye devam ediyorken yapılacak katliam veya barınaklara toplama hem çözüm olmayacak hem de hepimizin omuzlarında büyük bir vebal olacak. ”
Teklifin görüşüleceği komisyon üyeleri arasında ise birçok siyasi partiden vekil bulunuyor. Ancak söz konusu teklife imza veren 72 milletvekilinin tümü Adalet ve Kalkınma Partisi’nden.
İşte bu teklife imzacı olan vekiller:
1. Tuba Köksal,
2. Harun Mertoğlu,
3. Meryem Göka,
4. Havva Sibel Söylemez,
5. Ayşe Böhürler,
6. Sunay Karamık,
7. Kayhan Türkmenoğlu,
8. Bünyamin Bozgeyik,
9. Ahmet Zenbilci,
10. Faruk Aytek,
11. Muhammet Müfit Aydın,
12. İsmail Erdem,
13. Selman Özboyacı,
14. Mehmet Eyüp Özkeçeci,
15. Mervan Gül,
16. Zeynep Yıldız,
17. Mustafa Yavuz,
18. Osman Zabun,
19. Sayın Bayar Özsoy,
20. Abdullah Doğru,
21. Mehmet Uğur Gökgöz,
22. Selman Oğuzhan Eser,
23. Ahmet Kılıç,
24. Süleyman Şahan,
25. Abdülkadir Akgül,
26. Abdurrahim Dusak,
27. Halit Yerebakan,
28. Hasan Arslan,
29. İbrahim Yurdunuseven,
30. Veysel Tipioğlu,
31. Mustafa Alkayış,
32. Orhan Kırcalı,
33. Hakan Aksu,
34. Mustafa Arslan,
35. Cevahir Asuman Yazmacı,
36. Emre Çalışkan,
37. Yakup Otgöz,
38. Osman Sağlam,
39. İbrahim Ethem Taş,
40. Ahmet Fethan Baykoç,
41. Resul Kurt,
42. Adem Yıldırım,
43. Azmi Ekinci,
44. Eyyüp Kadir İnan,
45. Ali Taylan Öztaylan,
46. Mesut Bozatlı,
47. Kemal Karahan,
48. Rukiye Toy,
49. Ömer Oruç Bi̇lal Debgi̇ci̇,
50. Yüksel Coşkunyürek,
51. Abdurrahman Babacan,
52. Süleyman Özgün,
53. Kemal Çelik,
54. Erol Keleş,
55. Fatma Öncü,
56. Ayşen Gürcan,
57. Ejder Açıkkapı,
58. Ercan Öztürk,
59. Mustafa Oğuz,
60. Ali Temür,
61. İsmail Ok,
62. Mustafa Hakan Özer,
63. Ali İnci,
64. Abdurrahi̇m Fırat,
65. Rümeysa Kadak,
66. Adem Yeşildal,
67. Abdülkadir Özel,
68. Zeki Korkutata,
69. Cüneyt Yükse
70. Ayhan Salman,
71. Ali Özkaya,
72. Mestan Özcan,
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…