DünyaManşet

Yunanistan’daki kriz yenilenebilir enerji sektörünü de vurdu

0

Yunanistanda 13,5 milyar avroya varan yeni kemer sıkma önlemlerine tepki gösteren onbinlerce kişi parlamento binası önünde prostesto gösterileri düzenledi.

Yunanistan başbakanı Antonis Samaras’ın açıkladığı bütçe kesintileri, Vergi artırımları, işgücü reform paketi Çarşamba akşamı oy çoğunluğu ile kabul edildi. 600 sayfalık torba yasa tasarısı ücret ve emekli maaşlarında kesintiler, Emeklilik yaşının 65’ten 67’ye çıkarılması ve kamuda işten çıkarmaları kolaylaştıran maddeleri içeriyor.

600 sayfalık torba yasa tasarısının getirdiği vergi arttırımı durumundan güneş enerjisi de nasibini aldı. Vergi attırımının yılda 1.3 gigawatt elektrik üretimi kapasitesine çıkan Geüneş Enerjisi sektörüne gelecek yatırımlar için problem yaratabileceği söyleniyor.

Temiz Enerji kaynaklarına 370 milyon euro sübvansiyon vermiş olan Yunanistan, bu vergi arttırımı ile birlikte, hali hazırda kurulmuş güneş enerjisi santrallerine vergi arttırımı yapan İspanya, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti’nin saflarına katıldı.

Hellenic Association of Photovoltaic Companies danışmanlarından Stelios Spsomas “karşılarına aniden çıkan bu vergi artışının bir çok üretici için nakit akışı problemine neden olacağını, önümüzdeki sene kurulması planlanan güneş enerjisi santralleri için de tehlike yaratacağını” söyledi.

Öte yandan bazı milletvekillerinin istifası, önlemlere karşı olanların partilerinden ihraç edilmesi ile 300’den 176’ya düşen milletvekili sayısına sahip parlamentoda sadece 16 milletvekiliyle hükümetin küçük ortağı olan Demokratik Sol Parti (DİMAR) boş oy kullanacağını açıklamıştı.

Meclis binası içerisinde bütçe kesintileri oylanırken meclis çalışanları da dahil olmak üzere bir çok işçi 2 gün sürecek olan greve başladı. Ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) milletvekilleri de katıldıkları protesto gösterilerinde, parlamento önüne hükümete hitaben, ”Ülkeyi mahvettiniz, şimdi hemen gidin” yazılı pankart asıldı.

Atina sokakları, Anarşistler ve Yunan çevik kuvveti arasında bir saatten uzun süren sokak çatışmalarına sahne oldu.

Yunanistan’da bunlar olurken, Singapur’da katıldığı bir toplantı sonrasında konuşan Euro Bölgesi finans bakanlarından Jean-Claude Juncker ise, basın mensuplarına “Yunanlı dostlarımızın herhangi bir seçeneği yok açıklamasında bulundu.

(Yeşil Gazete, Bloomberg, T24)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.