DünyaManşet

Yunanistan’da artan doğal gaz fiyatları ağaçların sonu oldu

0

Yaşanan enerji kriziyle birlikte Yunanistan’da ev içi ısıtma için doğal gaz yerine oduna talep artmış durumda.

AFP’nin aktardığına göre; kuzey Yunanistan’da oduncular bu talebi karşılamak üzere gece gündüz çalışıyor.

Hâlâ ülkelerinin on yıldır süren ekonomik krizinin etkisinde olan pek çok Yunanlı, Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından yükselen enerji fiyatlarına ve yüzde sekizin üzerinde seyreden ulusal enflasyona karşı koymak için çaresiz durumda.

Kereste nakliyecisi Yannis Paligannis talepte artış yaşadıklarını belirtiyor ve ekliyor:

“İnsanlar ısınma araçlarını oduna çevirmeyi düşünüyor ama seneye ne olacak? Gelecek sene ahşabın benzinden daha pahalı olmayacağından kimse emin değil. Herkes temkinli.”

Şimdilik, bol miktarda yerel tedariğin olması, yakacak odunu, kış aylarında sıcaklıkların sıfır derecenin çok altına düştüğü Yunanistan’ın kuzeyinde en iyi seçenek haline getiriyor.

Aimilianos köyünden 60’lı yaşlarının sonlarında olan emekli Zisis Giakopoulos, “Buradaki insanlar yakacak odun için 300-400 Euro harcayarak kışı atlatabilirler, belki de kendileri taşıyıp keserlerse daha da ucuza getirebilirler” diyor.

Öte yandan, Yunan sigorta sitesi Pricefox tarafından yakın zamanda ortaya konan rakamlar, 80 metrekarelik bir dairenin kışı atlatabilmesi için benzin ücretine yaklaşık 650 avro, klimaya yaklaşık bin avro ve gazlı ısıtma için yaklaşık bin 300 avro harcaması gerektiğini gösterdi.

Paligiannis ise Yunanistan’da satılan yakacak odunun yüzde 70’inin Arnavutluk sınırına yakın bir dağlık bölge olan Grevena’dan geldiğini söylüyor.

34 yaşındaki oduncu Dimitris Basnas, “Enerji krizi nedeniyle geçen yıla göre daha fazla odun talebi var, ancak ormanı suistimal etmemeliyiz“ diye uyarıyor.

Yunanistan’da, Çevre Bakanlığına kayıtlı yaklaşık 8 bin 500 orman işçisi ile yaklaşık 270 kooperatif bulunuyor.

Her yıl orman yangınları yaşanan bir ülkede on yıldır eski olan ormancılık haritalarına göre, Yunanistan topraklarının yaklaşık yüzde 50’si orman örtüsünden oluşuyor.

Kesilen ağaç rakamları, geçen yıl yaklaşık 700 bin metreküplük bir kereste üretimi olduğunu gösteriyor. 2020’de bu rakam 720 bindi.

Ormanların kereste üretim alanı olarak kullanılması, biyolojik çeşitliliğe ve dolayısıyla iklim krizine olumsuz etkilere sebebiyet veriyor. Ormanlar ekosistemin bütünlüğünü koruma konusunda  öne çıkarken aynı zamanda iklim krizine karşı karbon yutak alanları olarak da kullanılıyor. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.