Manşetİklim Krizi

‘Yüksek karbonlu ürünlere de sigara paketlerindeki uyarılar gerekli’

0

Bir grup halk sağlığı uzmanı sigara paketlerinde yer alan uyarılarda olduğu gibi, iklim krizinin sağlık üzerindeki etkilerini göstermek için uçak biletleri, enerji faturaları ve benzin pompaları gibi yüksek karbonlu ürünlerde benzer uyarıların konulması gerektiğini savunuyor.

Guardian’da yer alan habere göre uzmanlar bu şekilde tüketicilerin satın aldıkları ürün ve hizmetlerin iklim çöküşü üzerindeki etkisinin farkında olmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. Uzmanlara göre bu yöntem hem oldukça ucuz hem de etkili olacak.

‘İnsanları alternatifleri kullanmaya teşvik edecek’

British Medical Journal‘da yayınlanan makalede “Uyarı etiketleri, fosil yakıt tüketiminden kaynaklanan iklim acil durumunun soyut tehdidini şu anda yaşanan etkileriyle birleştirir ve fosil yakıt kullanımının gerçek maliyetine hem görsel hem de sayısal olarak dikkat çeker” dedi.

Etiketlerin insanları eylemlerinin sonuçlarına daha duyarlı hale getireceğini söyleyen uzmanlar bu sayede insanların fosil yakıtlara alternatifleri kullanmaya teşvik edeceğini ve yenilenebilir enerji talebini artıracaklarını savundu.

Çoğu ülkede sigara üzerlerinde kullanılan etiketler ve görseller giderek yaygınlaşıyor. Önceden paketlerde yer alan “sigara sağlığa zararlıdır” ibaresinin yerine hastalanmış akciğerlerin ve duman soluyan çocukların resimleri de kullanılmaya başlandı.

İnsan sağlığına dikkat çeken görseller

Çalışmanın yazarlarından Mike Gill, “Yüksek karbonlu ürünlerin etiketleri de aynı şekilde grafikler kullanılarak hazırlanabilir. Özellikle fosil yakıtların sebep olduğu hava kirliliğinin sağlığa verdiği zararın altı çizilebilir. Zarar görmüş ciğerlerin, seller gibi ekstrem hava olaylarının, ya da sıcak hava dalgası yüzünden hayatını kaybeden insanların cesetleri kullanılabilir” dedi.

Gill, sunduğu önerilere ek olarak “Hatta bazı ülkelerde sıcaklık sebebiyle artan sıtma ile ilgili mesajlar da verilebilir. Ya da su ve yiyecek kaynakları üzerindeki olumsuz etkisine dair uyarılar yer alabilir” ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık, ABD ve Hindistan’dan dört çevre sağlığı uzmanı tarafından kaleme alınan yazıda insanların sağlığına gönderme yapacak uyarıların, doğrudan ekolojiye olan zararını söylemekten daha etkili olabileceğini söylendi.

Fosil yakıt endüstrisinin reklamlarına kısıtlama

Sigara etiketleri aynı zamanda reklamlarında kısıtlama yapmak ve yasaklamak gibi diğer uygulamalarla pekiştirilmişti. Uzmanlar, benzer uygulamaların bu alanda da yapılmasıyla beraber yeşil yıkamanın önüne geçilebileceğini söyledi.

Yüksek karbonlu ürünlerin üzerine bu tarz etiketler yapıştırmak elbette ki hükümetin müdahalesini gerektiriyor. Çalışmanın yazarları, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Konferansı’na (COP26) ev sahipliği yapacak Birleşik Krallık’ın bu adımı atarak öncü olabileceğini belirtti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.